ЖИВОТНИ ПУТ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА! Из села Видова, остаће упамћен по…

ŽIVOTNI PUT PATRIJARHA IRINEJA! Iz sela Vidova, ostaće upamćen po…

20 novembra 2020

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku.

Niko u njegovoj porodici nije bio sveštenik, ali se on ipak odlučio da svoj život posveti Bogu.

Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora oktobra meseca 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Istoga meseca na dan svete Petke, 27. oktobra 1959. godine, u crkvi Ružici na Kalemegdanu biva rukopoložen u čin jeromonaha. Dok je kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji službovao biva upućen na postdiplomske studije u Atinu. 1969. godine biva postavljen za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se pak vraća u Prizren i biva postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije. Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa Njegove Svetosti Patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije 1975. godine izabran je za Episkopa niškog.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.

Čin ustoličenja Svetejšeg Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja izvršen je 23. januara 2010. godine, na svetoj arhijerejskoj Liturgiji u sabornom Svetoarhangelskom hramu u Beogradu. Svetu arhijerejsku Liturgiju je služio Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej uz sasluženje svoje braće arhijereja, sveštenika i đakona, kao i predstavnika Ruske i Grčke Crkve.

PATRIJARH BLAGE NARAVI I „JAKE“ REČI

Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh, Irinej, ostati upamćen po blagoj naravi i „jakoj“ reči, veran i crkvi državi.

Na tron je došao 22. januara 2010. godine odlukom Izbornog sabora Srpske pravoslavne crkve, a ustoličen je u beogradskoj Sabornoj crkvi dan kasnije kao 45. poglavar SPC u specifičnom istorijskom trenutku za Crkvu i državu.

Otišao je sa Kosovom i Metohijom u duši i u srcu, a kao prvi među jednakima u SPC, patrijarh Irinej je nosio veliki teret položaja SPC na samoproglašenom Kosovu, ali i u Savernoj Makedoniji i Crnoj Gori, državama bivše Jugoslavije, koje rade na uspostavljanju autokefalnosti.

Bio je maksimalno predan Srbiji i srpskom narodu, gde god on živeo i imao dobre odnose sa nekadašnjom i aktuelnom vlašću.

Borio se da zaustvi raskol u SPC, pozivao na jedinstvo i zajedništvo i pokazao da Crkva i država mogu da imaju dobre odnose.

Prilikom ustoličenja u drevni ton srpskih patrijarha 3. oktobra 2010. u Pećkoj patrijarišiji rekao je da „ako zaboravimo Kosovo, Kosovo će zaboraviti nas“, uz veliku zabrinutost da bi Veliki Dečani, Bogoridica Ljeviška, Gračanica, jednoga dana mogli biti u „drugoj državi“.

Iako Crkva i patrijarh lično ne dele istovetne stavove o kosovskom pitanju, otvoreno je podržavao aktuelnu vlast, posebno predsednika Aleksandra Vučića.

Kada je ustoličen na mesto patrijarha rekao je da je pred Crkvom najvažniji zadatak da se spasi „sveto Kosovo“ i da Crkva u tome treba da pomogne državi, ne žaleći pritom truda, a, kako je kazao, ako treba i žrtava.

Jedna njegova izjava je svojevremeno naišla na osudu opozicionog dela političke scene u Srbiji, kada je rekao „da se Vučić lavovski bori za KiM“.

„I sada mislim da se predsednik Vučić lavovrski bori za KiM, i to pod neviđeno nepravednim uslovima, ali i da vekovni stav Crkve svoga naroda i ujedno svoje vlastite Crkve doživljava kao pomoć, a ne kao odmaganje i otežavanje ionako preteške situacije“.

Bio je duboko blagodaran državnom vrhu Srbije koji, kako je govorio, Srbiji otvara put prema svetu, što se u velikoj meri i postiglo.

„Srbija polako staje na svoje noge i nadamo se da ćemo uz Božju pomoć povratiti mesto i ulogu koji joj pripadaju“, rekao je Irinej početkom ove godine.

Bio je otvoreno zahvalan što, kako je kazivao, ima razumevanja za potrebe Crkve, podsetivši da je u osnovne i srednje škole posle mnogo godina uvedena veronauka, da je sveštenstvo dobilo podršku u socijalnom osiguranju i da se pomaže obnova i izgradnja svetinja.

Patrijarh Irinej je ustoličen nakon smrti patrijarha Pavla, kojeg veliki deo verujućih ljudi, iako zvanično nije proglašen, smatra svecem u vremenu velikih previranja u samoj SPC u kojoj se borio sa projektom koji ima za cilj njeno razbijanje, što je neminovno došlo nakon raspada nekadašnje Jugoslavije.

Govorio je nešto što niko pre njega nije smeo da kaže.

Bio je obradovan izbornim promenama u Crnoj Gori, za čiju je vlast kazao da je „slična Pavelićevoj NDH i gora prema Srbima od osmanlija“, a za crnogorskog predsednika Mila Ðukanovića je rekao „da kao ustaše proteruje Srbije“.

Na obeležavanju 10 godina od proglašenja patrijarhom i 60 godina od kada se zamonašio, patrijarh je ispričao da mu je jedna ugledna ličnost iz Crne Gore govorila da se „ostavi“ priče da su Crnogorci Srbi, a da ga je on upitao: „A šta drugo mogu biti nego Srbi“.

Tokom njegovog službovanja proslavljeni su veliki jubileji poput 1700 godina Milanskog edikta, osam vekova Ðurđevih stupova, šest vekova Manasije i 800 godina autokefalnosti SPC.

Bio je spreman da prizna da nije lako biti srpski patrijarh, a saradnici bliski njemu znali su da kažu da Irinej, kao poglavar, odgovara današnjem vremenu i da “brod srpske crkve nosi na najbolji mogući način“.

Tokom ustoličenja u Sabornoj crkvi, kada je uobičajeno da patrijarh pri stupanju na presto iznose svoj program, rekao je da nema svoj program, već da je njegov program, program „svete Crkve“.

„Ja sam slab i očekujem da zajedno krmarimo crkvom“, kazao je tada.

Patrijarh Irinej se zalagao za pomirenje sa Hrvatima, ali i protivio kanonizaciji Alojzija Stepinca.

Lično nije bio protiv dolaska pape i smatrao je da bi to bio veliki korak, ali se držao stava Crkve „da za tu posetu još nije sazrelo“.

Prijarh Irinej rođen je 1930. godine kao Miroslav Gavrilović u selu Vidova, kod Čačka.

Potiče iz čestite seoske porodice – oca Zdravka i majke Milijane. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, gde se sreće sa Gojkom Stojčevićem, potonjim vladikom raško-prizrenskim i patrijarhom srpskim Pavlom.

Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za profesora Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora oktobra meseca 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Germana, prima monaški čin, dobivši crkveno ime Irinej.

Postdiplomske studije završio je u Atini, a od 1969. obavljao je dužnost upravnika monaške škole u Manastiru Ostrog. Ubrzo se vraća u Prizren, gde je kao rektor vodio Prizrensku bogosloviju.

Vladika postaje 1974. godine, kada ga Sveti Arhijerejski Sabor bira za vikarnog episkopa moravičkog.

Godinu dana kasnije izabran je za episkopa niškog. Na vladilanskoj katedri u Nišu provešće narednih 35 godina.

Sa tog mesta zamenio je patrijarha Pavla na mestu duhovnog pastira srpskog naroda.

KOMENTARI7 komentara

 1. Kulak says:

  Vječnaja pamjat.

 2. Dražen Jovan Petrović says:

  Bio je moja zvijezda vodilja u svim iskušenjima.Vječnaja pamjat.

 3. Kulak says:

  Svi Srbi i Srpkinje sveta su zahvalni svemogućem Bogu što su imali Njegovu Svetost Patrijarha srpskog gospodina Irineja na čelu naše svete Srpske Pravoslavne Crkve.Vječnaja pamjat.

 4. Pendrek says:

  On je i zato zivio da predje u vecni zivot, a malo ko moze danas da dozivi 90 godina to je veliki Boziji dar. Meni nije zao kada neka osoba poput u njegovih godina napustava zemaljski zivot, zao mi je samo kada nedaj Boze neko dete ili mlada osoba strada, to je zaista bolno. Bolno je kada znamo da u Srbiji svake godine vise od 100'000 srpske majke, zene i devojke se odluce na abortus. To je velika tragedija. To je bolno da nestajemo.

 5. Gospodnja je zemlja i sve na njoj says:

  Sva slava, sila i čast i pravda pripadaju Bogu koji će o dan opšteg vaskrsenja suditi svima nama po delima našim, a koji se opravdaše u Hristu primiće život večni. Slava Bogu Ocu, Sinu i Svjatomu Duhu. Jedino Bogu pripada sva čast, sila i slava. On podiže nebiće u biće, i vraća iz smrti u život i sve to čini po savetu svoje mudrosti, sile i slave.

 6. Crni Petak says:

  Međutim Milo je sada za njega rekao sve najbolje, a Irinej to ništa nije javno tvrdio, te grube optužbe, tako da vidimo do koje mere ide ljudsko licemerje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *