Златна арена за Небојшу Глоговца

Zlatna arena za Nebojšu Glogovca

25 jula 2017

SRPSKI glumac Nebojša Glogovac u subotu je nagrađen Zlatnom arenom za najbolju glavnu mušku ulogu na Pulskom festivalu, dok je za režiju filma „Dnevnik mašinovođe“ srpskom reditelju Milošu Radoviću pripala Zlatna arena za režiju u okviru programa manjinskih hrvatskih koprodukcija, saopštio je žiri.

Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu pripala je Nebojši Glogovcu za ulogu Vjeke Kralja u filmu „Ustav Republike Hrvatske“ reditelja Rajka Grlića.

U okviru programa manjinskih hrvatskih koprodukcija na 64. Pulskom filmskom festivalu, žiri u sastavu Zrinko Ogresta, Mladen Ožbolt, Josip Grozdanić, Vedran Živolić i Ivana Zozoli Vargović obrazložio je nagradu rečima da je Radovićev film „skladno i nenametljivo režirana crna komedija sa izvanrednim osećajem za dramaturšku kompaktnost i narativni ritam“.

Miloš Radović je Tanjugu, neposredno po objavljivanju nagrada 64. festivala u Puli, rekao da je uvek priželjkivao tako vredno priznanje na filmskoj smotri koju je posećivao još kao dečak.

– Otac me je dovodio u Pulu na Filmski festival i od tada sam sanjao da dobijem nagradu na ovoj filmskoj smotri. Posebno mi je drago što sam ostvario svoje dečačke snove, jer je Pula jedan veliki festival i njena publika zna šta je dobar film – rekao je Radović.

Velika zlatna arena za najbolji film Festivala pripala je ostvarenju „Kratki izlet“ reditelja Igora Bezinovića.

Reč je o svojevrsnom ostvarenju bez budžeta, koje prati grupu izletnika u Istri koja pokušava da stigne do mističnog manastira. Bezinović je za Tanjug rekao da nijednog trenutka nije očekivao nagradu.

– Nisam ni pomišljao da mogu da dobijem glavnu nagradu na Festivalu i veoma sam srećan što je žiri prepoznao moju ideju da napravim drugačiji film nego što se uglavnom sada prave u Hrvatskoj. Namera mi je da snimim dva kratka dokumentarna filma, a o sledećem dugometražnom igranom – razmišljaću kad me prođe radost zbog ove nagrade – rekao je Bezinović.

NAGRADE HANI JUŠIĆ I GRLIĆU

ZLATNA arena za najbolju glavnu žensku ulogu pripala je Miji Petričević za ulogu Marijane u filmu „Ne gledaj mi u pijat“ rediteljke Hane Jušić.

Hana Jušić je dobila Zlatnu arenu za najbolju režiju, a Zlatna arena za scenario pripala je Rajku Grliću i Anti Tomiću za film „Ustav Republike Hrvatske“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *