„Златни печат” Ани Белен: Филм ме је учинио бољим човеком

„Zlatni pečat” Ani Belen: Film me je učinio boljim čovekom

27 maja 2017

– Hvala Jugoslovenskoj kinoteci koja me se setila, prvi put sam u Srbiji, i nadam se, kao u filmu „Kazablanka“, da će ovo biti početak jednog prijateljstva – izjavila je jedna od najslavnijih španskih glumica Ana Belen, kojoj je večeras svečano uručen „Zlatni pečat“ za doprinos svetskom filmu, koji dodeljuje Jugoslovenska kinoteka.

Diva koja je obeležila kinematografiju svoje zemlje, ali i evropsku, dobitnica brojnih prestižnih priznanja, istakla je da je da se bavi profesijom koja joj je omogućila da proputuje čitav svet i da upozna razne ljude i njihove kulture.

– Počela sam da se bavim glumom kad sam imala trinaest godina, imala sam sreće da usput sretnem dobre ljude koji su u meni ostavili trag, i mogla sam da nastavim da koračam njihovim putem. Oni su mi puno pomogli da danas budem ono što jesam, i mislim da me je film učinio boljim čovekom. A kad god dobijem neku nagradu, osećam da je ona namenjena i mojim učiteljima – istakla je glumica koja je odigrala značajne uloge u više od 60 filmova, isto toliko pozorišnih predstava i TV serijala, i koja se proslavila i kao pevačica.

Ona je istakla i da je teško slaviti u ovom trenutku, kada se desila strašna tragedija u Mančesteru koja je posledica terorizma, i da ljudi širom planete moraju da imaju empatiju prema tome, nastavljajući da rade i svojim radom pokušaju da ovaj svet učine boljim mestom.

Nagradu „Zlatni pečat“ Ani Belen je uručio Marjan Vujović, upravnik Muzeja Kinoteke, podsećajući da su ovo priznanje marta ove godine dobili veliki španski autori Karlos Suara i Fernando Trueba, koji su bili gosti Festa. U Truebinom filmu „Kraljica Španije“, prikazanom na Festu, Ana Belen je uz Penelope Kruz igrala jednu od glavnih uloga.

Njeno prvo gostovanje u Beogradu vezano je za ovogodišnji festival Španski metar, a kao „uvod“ u ovu manifestaciju Jugoslovenska kinoteka priredila je program „Počasne Goja nagrade“, u kojem je prikazan ciklus filmova Ane Belen.

ZAHVALNICE INSTITUTA „SERVANTES“

POVODOM 10. jubilarnog festivala Španski metar, direktor Instituta „Servantes“ u Beogradu Garsia Kamačo svečano je uručio zahvalnice za saradnju. Ovo priznanje su dobili Jugoslovenska kinoteka, Fest, distributerska kuća „Deksin film“, Dom omladine, Mikser festival, Kulturni centar Beograda.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *