ЗЛО СЕ ПОНОВО БУДИ: Невладине организације убеђују Србе да их није много погинуло 1999. године!

ЗЛО СЕ ПОНОВО БУДИ: Невладине организације убеђују Србе да их није много погинуло 1999. године!

19 јула 2016

Milicka-Kandicka-45Центар за евроатлантске студије најоштрије осуђује константан тренд злоупотребе броја погинулих цивила и припадника оружаних снага током НАТО бомбардовања СРЈ, стоји у најновијем саопштењу ове организације.

Најновији пример је оцена Ненада Поповића, председника Српске народне партије, дата у тексту у Блицу “ЗА ИЛИ ПРОТИВ – Да ли Србија треба да уђе у НАТО”, да су “током бомбардовања погинуле хиљаде наших грађана”, наводе у ЦЕАС-у.

Сличне паушалне оцене скоро редовно износе сви високи званичници Србије, поготову током комеморативних манифестација поводом обележавања почетка бомбардовања, истичу у ЦЕАС-у и додају да је председник Србије Томислав Николић поводом петнаестогодишњице изјавио: “Када бисмо уз имена хиљада невиних жртава које помињемо и жалимо сви, а не само породица, сазнали име макар једног кажњеног џелата, наредбодавца или извршиоца, било би нам лакше”.

Тадашњи премијер Србије Ивица Дачић говорио је истим поводом о “више од 2.000 људи”, каже се у саопштењу ЦЕАС-а.

На сајту Амбасаде Руске Федерације у Србији, у тексту поводом обележавања четрнаестогодишњице бомбардовања, наводи се да је током бомбардовања “убијено најмање 2.500 људи”, а сличне процене могле су се чути и од других руских званичника. Нажалост, овакве паушалне оцене могу се чути и од многих других актера јавног живота, а медији их махом преносе као неупитне, наводи се у саопштењу ЦЕАС-а.

ЦЕАС подсећа да је Фонд за хуманитарно право, на основу свеобухватног истраживања које је спровео на основу више од 31.000 докумената, изјава сведока и чланова породица, фотографија и других извора дошао до следећих недвосмислених података објављених 2015. године, а који се могу наћи на званичном сајту ове организације.

Фонд за хуманитарно право је организација на чијем челу је Наташа Кандић, а ево шта стоји на њеном сајту:

У Србији (без Косова) и Црној Гори је од бомбардовања НАТО снага живот изгубило 275 људи, и то: 180 цивила, 90 припадника Војске Југославије (ВЈ), пет припадника МУП-а Србије. Осим троје држављана Кине, сви остали су били држављани СРЈ“.

На Косову је живот изгубило 484 људи, и то: 267 цивила (209 албанских и 58 неалбанских), 171 припадник ВЈ, 20 припадника МУП Србије и 26 припадника ОВК (19 од 26 припадника ОВК страдало је у НАТО бомбардовању КПЗ Дубрава код Истока).

Надаље, од почетка 1998. до краја 2000. године у сукобима на Косову погинуло је укупно око 13.500 људи, од чега око 10.800 Албанаца, 2.200 Срба и око 500 Рома и других неалбанаца. О овом контексту се у Србији много мање прича, и поред масовних гробница косовских Албанаца откривених на територији уже Србије, за које скоро нико пред домаћим судовима још није одговарао, поручују из ЦЕАС-а.

Имајући у виду ове сада свима доступне податке чију су методологију прикупљања верификовали светски признати демографи и форензичари с једне стране, те да се ближе ванредни избори, којима ће претходити кампање које ће се поклопити са још једном годишњицом НАТО бомбардовања, као и да су односи Србије са НАТО све чешћа и жучнија тема у нашој јавности, с друге стране, ЦЕАС апелује да се престане са непотребним повећањем броја наводних жртава, јер су и стварни бројеви потресни.

Свако даље изношење нетачних података биће знак непоштовања жртава, скривених циљева, манипулације јавности, медијске и јавне неодговорности, који са одавањем поште погинулима немају никаве везе, стоји у саопштењу ЦЕАС-а.

KOMENTARI5 коментара

 1. Batina says:

  Nataci ih ali na onaj turski kolac.

 2. Jovan says:

  Permanentn zlo nato-fasistickih nvo se ne budi, ono je u kontinuitetu budno od 1991. do dana danasnjeg. I bice tu sve do oslobodjenja Srbije.

 3. ANA says:

  Један изгубљени живот је превише!!!!! Ма што више ове УТВАРЕ неко не склони и из медија и из Србије? Гаде ми се, а не могу одолити да не прочитам коју "псину" излајаше. А и ови медији не раде паметну ствар. Има и превише огорчених људи, могао би неко, ради вас и ваших "бомбастичних" чланака, да упрља руке. Ако већ нешто вриједите, утичите на власт у Србији, да забрани рад свим овим плаченичким организацијама НВО, на територији Србије. А ове женске "протуве" (и ја сам жена) склоните, да нам не гаде више и онако огађене и уништене животе!!!

 4. Nuclear Vlasta says:

  NVO je zlo jednako terorizmu!

 5. VUK says:

  kad jednog dana dodje do oslobadjanja srbije njih dve su moje i bogine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u