ЗЛО СЕ ПОНОВО БУДИ: Невладине организације убеђују Србе да их није много погинуло 1999. године!

ZLO SE PONOVO BUDI: Nevladine organizacije ubeđuju Srbe da ih nije mnogo poginulo 1999. godine!

19 jula 2016

Milicka-Kandicka-45Centar za evroatlantske studije najoštrije osuđuje konstantan trend zloupotrebe broja poginulih civila i pripadnika oružanih snaga tokom NATO bombardovanja SRJ, stoji u najnovijem saopštenju ove organizacije.

Najnoviji primer je ocena Nenada Popovića, predsednika Srpske narodne partije, data u tekstu u Blicu “ZA ILI PROTIV – Da li Srbija treba da uđe u NATO”, da su “tokom bombardovanja poginule hiljade naših građana”, navode u CEAS-u.

Slične paušalne ocene skoro redovno iznose svi visoki zvaničnici Srbije, pogotovu tokom komemorativnih manifestacija povodom obeležavanja početka bombardovanja, ističu u CEAS-u i dodaju da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić povodom petnaestogodišnjice izjavio: “Kada bismo uz imena hiljada nevinih žrtava koje pominjemo i žalimo svi, a ne samo porodica, saznali ime makar jednog kažnjenog dželata, naredbodavca ili izvršioca, bilo bi nam lakše”.

Tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić govorio je istim povodom o “više od 2.000 ljudi”, kaže se u saopštenju CEAS-a.

Na sajtu Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, u tekstu povodom obeležavanja četrnaestogodišnjice bombardovanja, navodi se da je tokom bombardovanja “ubijeno najmanje 2.500 ljudi”, a slične procene mogle su se čuti i od drugih ruskih zvaničnika. Nažalost, ovakve paušalne ocene mogu se čuti i od mnogih drugih aktera javnog života, a mediji ih mahom prenose kao neupitne, navodi se u saopštenju CEAS-a.

CEAS podseća da je Fond za humanitarno pravo, na osnovu sveobuhvatnog istraživanja koje je sproveo na osnovu više od 31.000 dokumenata, izjava svedoka i članova porodica, fotografija i drugih izvora došao do sledećih nedvosmislenih podataka objavljenih 2015. godine, a koji se mogu naći na zvaničnom sajtu ove organizacije.

Fond za humanitarno pravo je organizacija na čijem čelu je Nataša Kandić, a evo šta stoji na njenom sajtu:

U Srbiji (bez Kosova) i Crnoj Gori je od bombardovanja NATO snaga život izgubilo 275 ljudi, i to: 180 civila, 90 pripadnika Vojske Jugoslavije (VJ), pet pripadnika MUP-a Srbije. Osim troje državljana Kine, svi ostali su bili državljani SRJ“.

Na Kosovu je život izgubilo 484 ljudi, i to: 267 civila (209 albanskih i 58 nealbanskih), 171 pripadnik VJ, 20 pripadnika MUP Srbije i 26 pripadnika OVK (19 od 26 pripadnika OVK stradalo je u NATO bombardovanju KPZ Dubrava kod Istoka).

Nadalje, od početka 1998. do kraja 2000. godine u sukobima na Kosovu poginulo je ukupno oko 13.500 ljudi, od čega oko 10.800 Albanaca, 2.200 Srba i oko 500 Roma i drugih nealbanaca. O ovom kontekstu se u Srbiji mnogo manje priča, i pored masovnih grobnica kosovskih Albanaca otkrivenih na teritoriji uže Srbije, za koje skoro niko pred domaćim sudovima još nije odgovarao, poručuju iz CEAS-a.

Imajući u vidu ove sada svima dostupne podatke čiju su metodologiju prikupljanja verifikovali svetski priznati demografi i forenzičari s jedne strane, te da se bliže vanredni izbori, kojima će prethoditi kampanje koje će se poklopiti sa još jednom godišnjicom NATO bombardovanja, kao i da su odnosi Srbije sa NATO sve češća i žučnija tema u našoj javnosti, s druge strane, CEAS apeluje da se prestane sa nepotrebnim povećanjem broja navodnih žrtava, jer su i stvarni brojevi potresni.

Svako dalje iznošenje netačnih podataka biće znak nepoštovanja žrtava, skrivenih ciljeva, manipulacije javnosti, medijske i javne neodgovornosti, koji sa odavanjem pošte poginulima nemaju nikave veze, stoji u saopštenju CEAS-a.

KOMENTARI5 komentara

 1. Batina says:

  Nataci ih ali na onaj turski kolac.

 2. Jovan says:

  Permanentn zlo nato-fasistickih nvo se ne budi, ono je u kontinuitetu budno od 1991. do dana danasnjeg. I bice tu sve do oslobodjenja Srbije.

 3. ANA says:

  Jedan izgubljeni život je previše!!!!! Ma što više ove UTVARE neko ne skloni i iz medija i iz Srbije? Gade mi se, a ne mogu odoliti da ne pročitam koju "psinu" izlajaše. A i ovi mediji ne rade pametnu stvar. Ima i previše ogorčenih ljudi, mogao bi neko, radi vas i vaših "bombastičnih" članaka, da uprlja ruke. Ako već nešto vrijedite, utičite na vlast u Srbiji, da zabrani rad svim ovim plačeničkim organizacijama NVO, na teritoriji Srbije. A ove ženske "protuve" (i ja sam žena) sklonite, da nam ne gade više i onako ogađene i uništene živote!!!

 4. Nuclear Vlasta says:

  NVO je zlo jednako terorizmu!

 5. VUK says:

  kad jednog dana dodje do oslobadjanja srbije njih dve su moje i bogine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *