ЗЛОЧИН КОЈИ ЈЕ ПРОМИЈЕНИО ТОК ИСТОРИЈЕ: Данас обиљежавање Јасеновачких новомученика

ZLOČIN KOJI JE PROMIJENIO TOK ISTORIJE: Danas obilježavanje Jasenovačkih novomučenika

13 septembra 2015

Jasenovac-750x510Povodom praznika Jasenovačkih novomučenika koji se, po odluci Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, praznuje 13. septembra, u manastiru Rođenja Presvete Bogorodice u Jasenovcu, održan je sastanak Odbora za Jasenovac.

Članove ovog odbora koji za cilj ima očuvanje istorijske istinu o stradanju Srba u jasenovačkim logorima smrti, episkop slavonski Jovan upoznao je sa planovima da se u okrilju jasenovačkog manastira izgradi svojevrsna memorijalna zona, jer je upravo stradanje manastirskog hrama označilo početak golgote više stotina hiljada Srba koji su skončali svoj život u jasenovačkoj fabrici smrti.

Teolozi i filozofi ističu da je borba za istinu o jasenovačkim žrtvama dužnost svih intelektualaca, jer su jasenovački zločini promijenili tok srpske istorije.

Vladika Atanasije, episkop bihaćko-petrovački, kaže da od ovog skupa koji je molitveno naučni, očekuje da nas emotivno i intelektualno približi onima koji su ovdje postradali.

Oleg Soldat, sa Filozofskog fakulteta, Banja Luka, ističe da je intenzitet, količina i način stradanja u Jasenovcu bez presedana, kao i da je to događaj koji dijeli epohe i označava, na više načina, biće srpskog naroda.

Nauka i naučnici moraju da svjedoče o istini koja je proteklih decenija vješto skrivana, sa ciljem da se minimizira ustaški genocid nad Srbima.

Vladika Jovan naglasio je da se na svaki način mora podržati istraživanje i naučna istina o Jasenovcu, jer, kako kaže, „nažalost, govora o Jasenovcu imamo inflaciju, a nauke imamo deflaciju“.

Praznik Jasenovačkih novomučenika biće obilježen danas služenjem liturgije u Jasenovcu, dok će Međunarodna konferencija, posvećena sedamdesetoj godišnjici proboja jasenovačkih logoraša biti održana u Donjoj Gradini.

(RTRS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *