Zločin nad Srbima na Igmanu

Zločin nad Srbima na Igmanu

17 juna 2013

paljenje-svecaOptužnica protiv bivših pripadnika Specijalnog odreda za posebne namjene Štaba Vrhovne komande takozvane Armije BiH – „Zulfikar“ Nedžada Hodžića i Dževada Salčina, koju je podiglo Tužilaštvo BiH zbog ratnog zločina nad srpskim i hrvatskim stanovništvom 1993. godine na Igmanu, ulila je nadu da će počinioci velikih zločina biti adekvatno sankcionisani.

Hodžić i Salčin optuženi su da su počinili ratni zločin na lokalitetu hotela „Mrazište“ i drugim lokacijama u prvoj polovini 1993. godine. Optužnica ih tereti da su lično učestvovali u mučenjima na izrazito ponižavajuće načine, zlostavljanjima i premlaćivanju žrtava, seksualnim zlostavljanjima, odsijecanjima dijelova tijela, zastrašivanjima i ostalim nečovječnim radnjama.

Ovo je druga optužnica protiv njih, jer im se sa još petoricom lica sudi za zločine počinjene 16. aprila 1993. godine u selu Trusina kod Konjica.

Odjeljenje za ratne zločine Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo potvrdilo je Srni da je 29. januara 2009. godine Tužilaštvu BiH podnijelo izvještaj o krivičnom djelu protiv komandanta odreda Zulfikara Ališpage, njegovog zamjenika Nihada Bojadžića, te pripadnika jedinice Nedžada Hodžića, Osmana Šunja i Nade Tomanić.

Kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme građanskog rata u BiH, iz koncentracionih logora „Silos“ i „Krupa“ u Zoviku doveli su srpske civile u atomsko sklonište hotela „Igman“ i od kraja januara do kraja jula 1993. godine, izlažući njihove živote opasnosti, a bez pružanja mogućnosti na zaštitu ličnih prava koja im pripadaju, prisilili ih na kopanje rovova i tranšea na prvim borbenim linijama za vrijeme ratnih dejstava.

„Tom prilikom, smrtno je stradao Milomir Petrić /1962/ koji je nagazio na minu“, rečeno je u CJB.

Petrića je 1992. godine, u porodičnoj kući u Hadžićima, protivpravno uhapsio Osman Šunj, dok su Nedžad Hodžić i izvjesni Deba, zbog navodne razmjene, iz ćelije izveli Radivoja Šaviju, kojem se gubi svaki trag.

„Nedžad Hodžić i Nada Tomanić, u svojstvu pripadnika jedinice za specijalne namjene, zajedno sa ostalim pripadnicima jedinice, brutalno su pretukli Jadranka Glavaša /1963/ koji je od zadobijenih teških povreda i neukazane ljekarske pomoći preminuo u hotelu `Mrazište`, dok su ostali zatvorenici bili izloženi nečovječnom postupanju, te psihičkom i seksualnom maltretiranju“, navode u CJB.

Mučenju je naročito bio izložen bivši pripadnik Vojske Republike Srpske D.V, kome su nanosili opekotine usijanim željezom i stavljali mu ruke na vrelu peć, gasili cigarete po tijelu, tukli palicom po tabanima i odsjekli gornji dio desnog uha.

Centar javne bezbjednosti je u oktobru 2009. godine dopunio izvještaj u kojem je podnesena prijava protiv pripadnika odreda „Zulfikar“ Dževada Salčina, jer je u maju 1993. godine, na lokalitetu između hotela „Mrazište“ i zgrade „Šumarstva“ na Igmanu, odsijecanjem dijela uha namjerno nanio duševni i tjelesni bol ovom pripadniku Vojske Republike Srpske.

U Sudu BiH u toku je sudski proces protiv Zulfikara Ališpage, Nihada Bojadžića, Mensura Memića, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Edina Džeke i Dževada Salčina za ubistvo 19 civila hrvatske nacionalnosti i tri zarobljena vojnika HVO-a prilikom napada na selo Trusina.

Pripadnica odreda „Zulfikar“ Rasema Handanović osuđena je na pet i po godina zatvora nakon što je sporazumno priznala krivicu za zločine u Trusini.

(Jadovno.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *