Zločin nad Srbima na Koranskom mostu još jedan u nizu nekažnjenih

Zločin nad Srbima na Koranskom mostu još jedan u nizu nekažnjenih

20 septembra 2013

Paljenje-svecaSutra se navršava 22 godine od brutalnog ubistva 13 i ranjavanja četiri srpska rezervista na mostu na rijeci Korani u Karlovcu, za koje gotovo niko nije odgovarao, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“.

„Veritas“ upozorava da evropska Hrvatska ne samo da nije kaznila odgovorne, nego je inicijatore ovog „krvavog pira“ sramnim procesima i presudama čak i nagradila.

U saopštenju se podsjeća da je za brutalno ubistvo i klanje 13 i ranjavanje četiri rezervista osuđen samo jedan pripadnik hrvatske vojske, iako materijalni dokazi upućuju da je bilo više počinilaca, među kojim se po brutalnosti posebno isticao Mihajlo Hrastov.

Protiv Hrastova je, kako se navodi u saopštenju, pod pritiskom međunarodne zajednice podignuta optužnica u maju 1992. godine, a konačno mu je nakon niza oslobađajućih presuda 2012. godine izrečena kazna zatvora od četiri godine, iako je minimalna propisana za ovo djelo deset godina.

U „Veritasu“ ocjenjuju da je Hrastov ovom presudom, u stvari, nagrađen za svoja nedjela, jer je tokom suđenja priznao krivicu.

„Izrečena kazna mogla bi se protumačiti i kao nagrada Hrastovu za preuzimanje odgovornosti za događaj, pošto on priznaje da je sve pripadnike JNA sam likvidirao, ali u žnužnoj odbraniž, predstavlja veliku sramotu za hrvatsko pravosuđe i još jedno poniženje za žrtve i njihove porodice“, navode iz „Veritasa“.

Pripadnici policije Hrvatske i Zbora narodne garde u Karlovcu su ispred mosta na rijeci Korani, zaustavili dva vojna kamiona u kojima su se, iz kasarne „Mekušje“ u kasarnu „Logorište“, prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA, koji su, nakon pregovora i obećanja hrvatske strane da će biti pušteni, odložili oružje.

Čim su stupili na most, gdje su trebali da budu razmijenjeni, pojavila su se uniformisana lica sa fantomkama na glavama i počela „krvavi pir“.

Tada su ubijeni Jovan Sipić, Božo Kozlina, Nebojša Popović, Milić Savić, Milenko Lukač, Nikola Babić, Slobodan Milovanović, Svetozar Gojković, Miloš Srdić, Zoran Komadina, Mile Babić, Vaso Bižić i Mile Peurača, a ranjeni Duško Mrkić, Svetozar Šarac, Nebojša Jasnić i Branko Mađarac .

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *