Zločin nad vojnicima JNA u Bjelovaru još nekažnjen (VIDEO)

Zločin nad vojnicima JNA u Bjelovaru još nekažnjen (VIDEO)

29 septembra 2013

Kasarna BjelovarDanas se navršavaju 22 godine od još nekažnjenog zločina u bjelovarskoj kasarni nad vojnicima JNA, koji su se predali hrvatskoj vojsci, saopšteno je iz Informaciono-dokumentacionog centra „Veritas“.

Hrvatske snage su po ulasku u kasarnu ubile komandanta kasarne „Božidar Adžija“ u Bjelovaru i dvojicu njegovih pomoćnika, a četiri dana kasnije strijeljale su još šestoricu pripadnika JNA.

Trojicu oficira hicima u glavu iz pištolja ubio je predsjednik Kriznog štaba Bjelovara Jure Šimić, ali Haško tužilaštvo nikada nije otvorilo istragu protiv njega, iako je porodica jednog od ubijenih oficira to zatražila još u julu 1998. godine, navodi se u saopštenju „Veritasa“.

Sud u Bjelovaru je 2006. godine pokrenuo istragu protiv Šimića, nakon što je televizija Srbije – RTS objavila snimke zločina i nakon što im je Haški sud ustupio dokumentaciju, ali je Šimić, nakon 11 dana provedenih u pritvoru, pušten da se brani sa slobode, na kojoj uživa sve počasti najuglednijeg građanina Bjelovara.

Za ubistvo šestorice zarobljenih pripadnika JNA i pokušaja ubistva jednog civila, sud u Bjelovaru optužio je četvoricu pripadnika bjelovarske policije Luku Markešića, Zdenka Radića, Zorana Marasa i Ivana Orlovića zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civila.

Oni su dva puta nepravosnažno oslobađani, jednom osuđeni na kazne ispod zakonskog minimuma, dok su četvrtom pravosnažnom presudom pred sudom u Zagrebu 2011. godine svi oslobođeni optužbe, jer prema izmijenjenoj optužnici „pomaganje u ratnom zločinu“ nije krivično djelo.

U „Veritasu“ podsjećaju da su pripadnici hrvatskog Zbora narodne garde /ZNG/, nakon višednevne blokade, 29. septembra 1991. godine napali Kasarnu „Božidar Adžija“ u Bjelovaru, u kojoj je bila stacionirana 265. motorizovana brigada JNA i regruti pristigli na redovno odsluženje vojnog roka.

Pošto je izostala pomoć viših komandi JNA, komandant brigade pukovnik Rajko Kovačević je na kraju dana naredio predaju vojnika i starješina i njihovo postrojavanje u krugu kasarne.

Po ulasku u kasarnu predsjednik Kriznog štaba Bjelovara Jure Šimić naredio je da se zarobljeni vojnici i oficiri JNA skinu do pojasa.

On je potom komandanta kasarne pukovnika JNA Rajka Kovačevića i njegove pomoćnike oficire Miljka Vasića i Dragišu Jovanovića odveo u stranu i u svakoga ispalio po dva metka iz pištolja, usmrtivši ih na licu mjesta.

Kako bi spriječio da skladište municije i eksploziva u obližnjoj šumi Bedenik padne u ruke hrvatskim „zengama“, major JNA Milan Tepić ga je digao u vazduh, pri čemu je poginuo i on i njegovih sedam vojnika.

Sutradan su, po Šimićevoj naredbi, građani Bjelovara obilazili zauzetu kasarnu, u kojoj su bili izloženi leševi ubijenih oficira, koje su u mimohodu skrnavili pljuvanjem i mokrenjem po njima.

Šestorica zarobljenih pripadnika JNA, uglavnom sa područja Bjelovara, među kojima i dvojica Hrvata, prvo su zatvorena u policijsku stanicu, a potom su ih noću 3. oktobra strijeljala lica u fantomkama u obližnjoj šumi, a strijeljanje je preživio jedan srpski civil iz Bjelovara.

U Bjelovaru se 29. septembar slavi kao Dan grada.

Pažnja! Uznemirujući video!

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *