Zločinac Fatmir Ljimaj ponovo oslobođen krivice

Zločinac Fatmir Ljimaj ponovo oslobođen krivice

17 septembra 2013

fatmir-ljimajBivši komandant terorističke OVK Fatmir Ljimaj oslobođen je krivice za mučenje i ubijanje srpskih i albanskih civila u zatvoru u selu Klečka 1999. godine.

Sud u Prištini je na ponovljenom suđenju oslobodio Ljimaja.

Ponovljeno suđenje pred mešovitim većem naložio je Vrhovni sud Kosova prošle godine u novembru, kada je poništena presuda prvostepenog suda kojom su Ljimaj i ostali oslobođeni optužbi.Ova presuda bila je u velikoj meri zasnovana na odluci da se odbaci ključno svedočenje bivšeg čuvara u zatvoru Klečka Agima Zogaja, koji je bio svedok zločina i zabeležio ih u svom dnevniku.

Zogaj je pronađen mrtav u septembru 2011. godine u Nemačkoj, mesec dana pre početka prvog procesa, a njegovu smrt nemačke vlasti su okarakterisale kao samoubistvo.Međutim, mešovito veće Vrhovnog suda odlučio je da Zogajevi dokazi mogu da se upotrebe na ponovljenom suđenju. Ovo je bio prvi slučaj da se jednom istaknutom zapovedniku OVK sudi za ratne zločine

Euleksov sudija ukinuo je kućni pritvor poslaniku Skupštine Kosova Fatmiru Ljimaju i devetorici njegovih saradnika.Mešovito sudsko veće u Prištini oslobodilo je 2012. Fatmira Ljimaja i trojicu bivših komandanata OVK optužbi za ratne zločine u selu Klečka.

Sud je ranije ustanovio da nema dokaza kojima bi se potkrepila optužnica italijanskog tužioca Mauricija Salustra, po kojoj su Ljimaj i trojica njegovih potčinjenih počinila ratne zločine protiv civilne populacije i ratnih pritvorenika.

Oni su, kako se navodi, bili optuženi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, u predmetu poznatom pod nazivom Klečka. Ranije je još šestoro optuženih oslobođeno svih optužbi.

“Balkan nikada ne bi mogao da bude čist i slobodan sa evroatlantskom perspektivom kad ne bi bilo borbe Oslobodilačke vojske Kosova, koja je bila glavni promoter odaljavanja kriminalnog režima Miloševića. Danas bi sve bilo drugačije kad ne bi bilo te pravedne borbe“, kaže Fatmir Ljimaj.

Ljimaj je potpredsednik Demokratske partije Kosova i poslanik u skupštini Kosova. Postupak za zločine u Klečki ponovljen je i opet je počeo 30. marta, a na jednom od prethodnih ročišta posebnom presudom optužnice su oslobođena šestorica bivših pripadnika OVK, koji su bili optuženi za ratne zločine.

Posebnom odlukom sudsko veće je odlučilo da se nastavi suđenje za Fatmira Ljimaja, Nedžmija Krasnićija, Nasera Šalju i Nasera Krasnićija i od tužioca zatražilo da promeni kvalifikaciju krivičnog dela za koje su oni optuženi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *