ЗЛОЧИНАЦ И ЛАЖОВ: Тачи тврди да су Срби на Косову убили 20.000 људи

ЗЛОЧИНАЦ И ЛАЖОВ: Тачи тврди да су Срби на Косову убили 20.000 људи

29 маја 2015

01-taci 668Да је због дејстава српских снага на КиМ током 1999. године убијено и до 20.000 људи, разорено 128.000 кућа и силовано 20.000 жена – тврдње су које би Приштина могла да уврсти у своју тужбу за геноцид против Србије, ако до ње уопште и дође.

Како за наш лист каже политички аналитичар са КиМ Фатмир Шехоли, осим ових података, различити албански извори обично наводе да је највише страдалих било на подручју Метохије – између 12.000 и 20.000.

Шеф скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун сматра, међутим, да су ови подаци „надувани“ и каже да се према извештајима српских комисија може доћи до бројке од око 9.000 жртава – и српских и албанских:

Он се позива на извештај из 2005. године поднетог Скупштини СЦГ у ком стоји да је од почетка 1998. до краја 2005. године идентификовано 5.942 убијених (4.320 Албанаца и 1.622 Срба), док су се 2.494 особе, од којих – 1.744 Албанца, тада водиле као нестале.

– Када говоре о жртвама, у Приштини истичу да је реч о цивилима, али када се оде на гробове свуда стоји да су погинули били припадници ОВК. Геноцидне намере и планове имала је управо ОВК.

Да Београд и Приштина не би „лицитирали“ жртвама, Шехоли предлаже да би од одласка на суд боље било оснивање међународне комисије коју би подржале обе стране, а која би „без навијања“ дала извештај о свим злочинима.

Он истиче и да изузев заменика косовског премијера Хашима Тачија, нико од осталих албанских политичких правака не потенцира питање тужбе, али да то не значи да је не би подржали.

ВИСОКЕ ПРЕПРЕКЕ

ПОШТО није члан УН, Косово може да се обрати Међународном суду правде само уз одоборење СБ, за које би морао да постоји консензус сталних чланица, што је велико питање – каже професор међународног права Бојан Милисављевић. Друга степеница коју Приштина мора да пређе је прихватање Конвенције о геноциду, а потом би на реду било питање да ли је Суд надлежан да разматра догађаје који су се десили пре него је Конвенција ратификована. Такве случајеве МСП је до сада одбацивао.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Za Srbiju says:

    Kamo sreće da smo vas sve pobili. Ali nismo stigli jer smo "silovali", kako kaže ovaj terorista, žvalave albanke pored srbskih lepotica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u