ЗЛОЧИНАЦ И ЛАЖОВ: Тачи тврди да су Срби на Косову убили 20.000 људи

ZLOČINAC I LAŽOV: Tači tvrdi da su Srbi na Kosovu ubili 20.000 ljudi

29 maja 2015

01-taci 668Da je zbog dejstava srpskih snaga na KiM tokom 1999. godine ubijeno i do 20.000 ljudi, razoreno 128.000 kuća i silovano 20.000 žena – tvrdnje su koje bi Priština mogla da uvrsti u svoju tužbu za genocid protiv Srbije, ako do nje uopšte i dođe.

Kako za naš list kaže politički analitičar sa KiM Fatmir Šeholi, osim ovih podataka, različiti albanski izvori obično navode da je najviše stradalih bilo na području Metohije – između 12.000 i 20.000.

Šef skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun smatra, međutim, da su ovi podaci „naduvani“ i kaže da se prema izveštajima srpskih komisija može doći do brojke od oko 9.000 žrtava – i srpskih i albanskih:

On se poziva na izveštaj iz 2005. godine podnetog Skupštini SCG u kom stoji da je od početka 1998. do kraja 2005. godine identifikovano 5.942 ubijenih (4.320 Albanaca i 1.622 Srba), dok su se 2.494 osobe, od kojih – 1.744 Albanca, tada vodile kao nestale.

– Kada govore o žrtvama, u Prištini ističu da je reč o civilima, ali kada se ode na grobove svuda stoji da su poginuli bili pripadnici OVK. Genocidne namere i planove imala je upravo OVK.

Da Beograd i Priština ne bi „licitirali“ žrtvama, Šeholi predlaže da bi od odlaska na sud bolje bilo osnivanje međunarodne komisije koju bi podržale obe strane, a koja bi „bez navijanja“ dala izveštaj o svim zločinima.

On ističe i da izuzev zamenika kosovskog premijera Hašima Tačija, niko od ostalih albanskih političkih pravaka ne potencira pitanje tužbe, ali da to ne znači da je ne bi podržali.

VISOKE PREPREKE

POŠTO nije član UN, Kosovo može da se obrati Međunarodnom sudu pravde samo uz odoborenje SB, za koje bi morao da postoji konsenzus stalnih članica, što je veliko pitanje – kaže profesor međunarodnog prava Bojan Milisavljević. Druga stepenica koju Priština mora da pređe je prihvatanje Konvencije o genocidu, a potom bi na redu bilo pitanje da li je Sud nadležan da razmatra događaje koji su se desili pre nego je Konvencija ratifikovana. Takve slučajeve MSP je do sada odbacivao.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Kamo sreće da smo vas sve pobili. Ali nismo stigli jer smo "silovali", kako kaže ovaj terorista, žvalave albanke pored srbskih lepotica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *