ZLOČINAC IMA ZAHTEVE: Tačiju smetaju pečati srpskih opština

ZLOČINAC IMA ZAHTEVE: Tačiju smetaju pečati srpskih opština

26 marta 2014

pol-kosovo-zvecan-sednica-op_620x0Pritisnute zahtevom iz Prištine – da izmene tek usvojene statute ili da se spreme za nove lokalne izbore, srpske opštine sa severa Kosmeta očekuju podršku vlade u Beogradu u pronalaženju rešenja.

Kosovsko ministarstvo za lokalnu samoupravu, naime, očekuje da većinski srpske opštine svoja dokumenta usklade sa kosovskim zakonima i za to im je dat rok koji ističe 18. aprila.

Opština Zvečan, kako nam kaže predsednik Skupštine Darko Radovanović, dobila je zahtev iz Prištine da izmeni 12 tačaka svog statuta, a jedna od njih je da se pečat uskladi sa kosovskim zakonom.

– Statut smo doneli na osnovu Rezolucije 1244 SB UN, usklađen je sa Briselskim sporazumom i statusno je neutralan. Koristili smo simbole opštine. O promenama koje se od nas traže konsultovaćemo se sa upravljačkim timom za formiranje Zajednice srpskih opština i Vladom Srbije – kaže za naš list Radovanović.

Predsednik Skupštine severne Mitrovice Ksenija Božović tvrdi da za sada ova opština nije dobila nikakav zahtev za izmene statuta, a da bi ove nedelje moglo doći do zajedničkog sastanka predstavnika srpskih opština i nadležnog kosovskog ministarstva, na kojem će se razmatrati sporna pitanja.

Inače, Srbe u pokrajini u četvrtak čeka još jedno iskušenje. Naime, Nacrt zakona o opštim izborima na KiM, koji znatno smanjuje prava manjinskih zajednica, trebalo bi da se u četvrtak nađe pred Skupštinom u Prištini.

Poslanici nevećinskih zajednica zahtevaće da se ta tačka skine sa dnevnog reda. U suprotnom, glasaće protiv – saopštila je SLS. Od ambasada u Prištini, EK i OEBS zatraženo je da omoguće da zakonska rešenja ne ugrožavaju interese i prava nevećinskih zajednica.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *