ZLOČINAC MESIĆ PRAVDA SVOJ I GENOCID HRVATA: Oluja nije isto što i Treći Rajh

ZLOČINAC MESIĆ PRAVDA SVOJ I GENOCID HRVATA: Oluja nije isto što i Treći Rajh

16 marta 2014

stjepan-mesic jd8833Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić ne žali što je obelodanio brionski transkript, kojeg srpski pravni tim pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu koristi kao ključni argument u procesu protiv Hrvatske, i tvrdi da bi to opet uradio, piše zagrebački “Jutarnji list”.

Reč je o transkriptu oko kojeg su se vodile polemike kako je uopšte dospeo u Hag.

Prema jednima, predao ga je upravo Mesić, iako on tvrdi da je transkripte davao samo vladinom Birou za saradnju sa Hagom.

Član srpskog pravnog tima Kanađanin Vilijam Šabas uporedio je brionski sastanak Franje Tuđamana i svojih komandanata uoči Oluje, policijsko vojne akcije s početka avgusta 1995. godine, sa zloglasnim nacističkom Vansi (Wanncee) konferencijom 1942. godine.

Upitan kako komentariše činjenicu sa Šabas tu tezu temelji na osnovu brionskih transkripta koje je Mesić pronašao na Pantovčaku nakon Tuđmanove smrti, bivši hrvatski predsednik kaže:

“To je jako preterano i nema veze s činjenicama. Poređenje sa onim što se događalo u Oluji i u Trećem Rajhu naprosto nema smisla i totalni su promašaj”, naveo je Mesić.

On, name, tvrdi da je pitanje koje se postavlja o brionskom sastanku Hag već apsolvirao. “O toj temi više nema šta da se govori, a to bi morali da znaju i pravnici koji se bave srpskom protivtužbom”, naveo je Mesić.

Upitan da li mu je žao danas što je otvorio Tuđmanove arhive, Mesić kaže da nije i da bi to ponovo uradio.

“Ne. Otvorio sam one transkripte koji su ukazali na to da su se odluke donosile tamo gde to nije smelo”, istrajan je Mesić.

Na konstataciju da srpska odbrana smatra da bi Tuđman, da je živ, verovatno bio optužen za genocid, Mesić kaže da to “nema smisla postavljati na taj način“.

“To ulazi u priču – šta bi bilo kad bi bilo”, smatra Mesić i dodaje da je “sa čišćenjem hrvatskih teritorija prvi počeo Milošević” i to je, kako kaže, kraj priče.

Bivši hrvatski predsednik i poslednji predsednik SFRJ ne poriče da je zločina bilo i na hrvatskoj strani, ali kaže da su počinioci uglavnom procesuirani, a oni koji nisu, tvrdi, da će biti.

Mesić očekuje da će Srbija u MSP-u biti osuđena za genocid, jer su, kako kaže, hrvatski argument mnogo jači od srpskih.

KOMENTARI6 komentara

 1. milica says:

  Ovo se ne može opravdati i svako će dobiti šta je zaslužio: http://www.jadovno.com/lika/articles/milena.html#.UyWa2_l5OuZ Širite ljudi neka Srpski narod zna na čemu im državnost počiva.

 2. nina says:

  Snila baba sta bi rada.....

 3. mitovi mitovi says:

  "Kivi" se kasno javlja ALI i on dobro zna tko je na čijoj zemlji provodio banditski "ustanak" ! A to su u svakom slučaju srbijanci pomognuti od strane šugo-armade u cilju stvaranja "velike smrdije"! p.s. Uzalud vam trud "svirači" ;)

 4. Antiša says:

  Bahata drskost i trajanje ove brutalne kreature koju je teško nazvati čovjekom, može biti sinonim za antihrista ili, za one koji nisu vjernici, sinonim koliko zlo može biti trajna kategorija protiv koje ne smije biti kompromisa niti popuštanja niti jednog momenta. Sve što dolazi iz usta ovog vukodlaka ima poganu poruku trajnog uništavanja svega sto podsjeća na njegovo i njihovo srpsko porjeklo.

 5. Milisav Visnjic says:

  Ustasa ostaje Ustasa,i nikad se nece promijeniti,ali ima Boga koji sve vidi ,a i one koji su klali i proganjali nevine ljude.Polako i njima cese umracit!!!

 6. Miki says:

  "To ulazi u priču – šta bi bilo kad bi bilo”, smatra Mesić i dodaje da je “sa čišćenjem hrvatskih teritorija prvi počeo Milošević” i to je, kako kaže, kraj priče." Notorna neistina.Nije Milosevic iskljucivao vodu i struju kasarnama u Vukovaru i Bjelovaru i pucao na vojnike JNA,niti izbacivao Srbe sa posla i iz stanova prisiljavajuci ih da potpisuju izjave o lojalnosti,pa smo tako vec na pocetku rata imali vise desetina hiljada Srba proteranih iz urbanih sredina (van podrucja Krajine).Argument nase strane mora da bude i period institucionalnog nasilja neoustaske Hrvatske,koji pocinje jos u vreme medjunarodno priznate SFRJ.Najpre su Srbi protivustavno svedeni na status nacionalne manjine,da bi se dalje pristupilo reafirmaciji ustaske ideologije(sahovnica,valuta kuna,cinovi u oruzanim snagama po uzoru na NDH,unistavanje knjiznih fondova na cirilici)!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *