ЗЛОЧИНАЦ МЕСИЋ притиска Србију!

ZLOČINAC MESIĆ pritiska Srbiju!

23 oktobra 2016

614422_stjepan-mesic-2_f

Nekadašnji predsednik Hrvatske Stipe Mesić, koji je na listi SDP-a neuspešno pokušao da se vrati u politiku pošto mu je bivša vlast ukinula kabinet, rekao je u nedelju da bi Srbija trebalo da se izjasni da li podržava celovitu BiH, ili Milorada Dodika „koji rastura BiH“, a Mesić se protivi i osnivanju trećeg (hrvatskog) entiteta.

Mesić, koji je bio poslednji predsedavajući Predsedništva SFRJ, profesorima i studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici govorio je o temi „BiH juče, danas i sutra“ i istakao da Bosna i Hercegovina nema alternativu pristupanju Evropskoj uniji, prenosi „Slobodna Evropa“.

Pri tome, kako je rekao, na tom putu BiH mora da ispuni i predviđene uslove.

– Bosna i Hercegovina mora da nađe svoje mesto u Evropi, a političke elite BiH moraju i same da preduzimaju sve da se stvore standardi, da se ostvare uslovi da bi se ušlo u EU, a to znači onda i fokusirati se na ustavne promene, da bi BiH funkcionisala kao celovita država, ne kao unitarna, jasno, ni kao pocepana, nego kao celovita država – poručio je Mesić.

Prema njegovim rečima, BiH ide prema EU i pitanje je samo brzine kojom će taj proces ići.

Za šta se zalaže Beograd?

Mesić tvrdi da Dejton jeste zaustavio krvoproliće, ali da nije dovoljno učinio na funkcionisanju države BiH, pa se sada pojavljuje entitet Republika Srpska, koji odudara od procesa za ulazak u EU, a ključ u toj priči je, po Mesiću, u zvaničnom Beogradu.

– Politički vrh Beograda daje izjave da je za jedinstvenu i celovitu Bosnu i Hercegovinu. Dakle, Srbija se zalaže za tu politiku, ali, kažu, u svemu podržavaju Republiku Srpsku, odnosno (predsednika RS) Milorada Dodika, koji ne priznaje BiH. Sada ja sebi postavljam logično pitanje: za šta se zalaže Beograd? Da li za celovitu BiH ili za onoga koji razbija BiH? I kada se Beograd izjasni, uz međunarodnu asistenciju, ja očekujem da će onda brže doći rešenja i u vezi sa Republikom Srpskom – kazao je Mesić.

On tvrdi da sve što se u BiH događa ne zavisi od njenog stanovništva i od političke elite BiH, već i od međunarodne zajednice, ali dodaje kako je ona sada fokusirana na ratna područja i traženje tamo prihvatljivih rešenja.

– Ali to ne znači da treba zbog toga mirovati. Treba stvarati atmosferu da je mesto Bosne i Hercegovine u Evropi, da BiH nema nekakve druge mogućnosti osim priključenja Evropskoj uniji. A to odgovara onda i svim susedima BiH – rekao je Mesić.

Pogubno za Hrvate

On ukazuje da nije u situaciji da ocenjuje poteze političkog vrha BiH, ali tvrdi da Hrvatima ne odgovara treći entitet.

– Ja smatram da bi pogubno bilo za Hrvate kad bi dobili treći entitet, jer očigledno da niko od onih koji predlažu treći entitet ne pomišlja da se Posavina vrati u taj treći entitet, nego se više radi o tome da se podeli Federacija. A vi znate, ako se deli država, to može samo da izazove nove sukobe, nove ratove koji nikome nisu potrebni – naglasio je Mesić.

Iz pitanja studenata Mesić je zaključio kako vidi da mladi prihvataju politiku približavanja i ulaska BiH u EU i otvaranja granica prema svojim susedima, prenosi „Slobodna Evropa“.

KOMENTARI3 komentara

  1. rema srbenda says:

    Još živ ovaj homo sapiens? https://www.youtube.com/watch?v=fXSE2yx9j8w

  2. Ivan Grozni says:

    Zasto Mesic nije za primer uzeo Nemacku. Nemacke pokrajine su skoro nezavisne u odnosu na berlin. Zasto i RS nebi bila entitet BiH koji ulazi u EU, ali ne pod unitarnim rezimom Izetbegovica.

  3. tinman19 says:

    Zašto zločinac? Što je napravio? Nije ubio nikoga, puno je pošteniji od kojekakvih Šešelja i Karamarka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *