ZLOČINAC PRIMAO MITO: Mesić je primio milione evra kao mito

ZLOČINAC PRIMAO MITO: Mesić je primio milione evra kao mito

21 maja 2014

mesic_227552S1Finski državni tužilac Juka Rape prv puta zvanično tvrdi da je Stipe Mesić dobio 3,7 miliona evra mita od Patrije za kupovinu oklopnih vozila. To znači da će se ime bivšeg hrvatskog predsednika i zvanično naći u optužnici, uoči velikog sudskog procesa u Finskoj.

Mesić je, kako piše u optužnici, navodno dobio jedan odsto od vrednosti sklopljenog posla, a isto toliko i bivši hrvatski premijer Franjo Gregorić, dok je bivši direktor “Đure Đakovića” Bartol Jerković dobio 7,3 miliona evra.

Dok su se do sada samo širile priče o mitu za Mesića, sada Finci direktno optužuju bivšeg hrvatskog predsednika i vrhovnog zapovednika oružanih snaga da je uticao da Hrvati kupe vojna vozila Patrije. Finci kažu da je Mesić imao uticaj u donošenju odluke, iako je to bivši predsednik u nekoliko navrata demantovao. Suđenje menadžerima Patrije počinje 4. septembra, posle čega će se znati i epilog korupcijske afere koja se vuče godinama.

U nekoliko zemalja, poput Slovenije i Austrije, već su donesene neke presude, pa će bivši premijer Janez Janša morati na dve godine u zatvor. U Hrvatskoj do sada istraga nije dovela do sudskog procesa, ali tragovi vode do austrijskog posrednika Volfganga Ridla, koji je navodno dogovorio mito. Kako su u međuvremenu Hrvati naručili manje vozila, smanjen je i iznos predviđen za mito političarima.

Međutim, Finci još nemaju sve materijalne dokaze da je mito zaista završio i u Mesićevom džepu. Priznaju da nedostaje dokumentacije, da su neki računi falsifikovani i da se nije do kraja ušlo u trag novca. Finski menadžeri koji su nudili mito opet tvrde da je to posve normalan postupak kada se osvajaju nova tržišta, ali ne žele da govore da li su zaista podmitili i predsednika Hrvatske.

Sam Mesić uporno tvrdi da nije imao nikakve kontakte sa menadžerima Patrije, a javnost nije saznala kakvi su rezultati provere ko je dolazio predsedniku na Pantovčak. Zna se da su ispitani i Mesićevi saradnici, ali rezultati istrage nisu poznati. Pitanje je i hoće li Finci tražiti dolazak Stipe Mesića na suđenje u Finsku.

(Novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Jovan >Babic says:

    Mesić je ratni zločinac i to je činjenica! Bio je ministar u prvoj Vladi Franje Tuđmana, kada su vršena ubijanja SRBA civila u hrvatskim gradovima, pre početka barikada i pre "rata" sa hrvatima. Ubujanja Srba civila su činjena u Gospiću, Sisku, Zagrebu, Osijeku, Vukovaru............ Sudiće mu se i posthumno, ako bude moralo, a moraće, sve su prilike!!!!!!!!!!!

  2. mianka says:

    ove bi novine trebali zabraniti,sire mrznju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *