ЗЛОЧИНАЦ ПРОВОЦИРА ИЛИ НАЈАВЉУЈЕ ДОГОВОРЕНО: Радим на томе да Србија призна Косово и да јој то буде законска обавеза

ZLOČINAC PROVOCIRA ILI NAJAVLJUJE DOGOVORENO: Radim na tome da Srbija prizna Kosovo i da joj to bude zakonska obaveza

23 marta 2018

Hašim Tači potvrdio je da se nalazi u Vašingtonu povodom nastavka dijaloga sa Srbijom koji će biti održan u petak u Briselu.

Tači je dodao da njegova poseta Vašingtonu nema nikakve veze sa posetom srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

– Ovde sam kako bi koordinisali angažovanje sa vlastima SAD pošto ulazimo u jednu novu i važnu fazu i posvećenost treba da bude dobro i jasno koordinisana danas i u budućnosti – kazao je Tači.

On je rekao da se radi o „procesu koji će otvoriti put za postizanje konačnog sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa tzv. države Kosova i Srbije“.

– To je osetljivo pitanje i zahteva koordinaciju sa svim partnerima i prijateljima, ali glavna adresa za Kosovo ostaje Vašington – kazao je Tači.

Samoproglašeni predsednik tzv. države Kosovo je kazao da će se  u Vašingtonu nastaviti sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara za Evropu Vesom Mičelom.

– Kosovo ima potrebu da se konsoliduje na spoljnom i unutrašnjem planu, ima potrebu za više priznanja. Ali istovremeno, ono što nam je potrebno jesu dobrosusedski odnosi sa Srbijom, jedan evropski odnos koji će rezultirati recipročnim priznanjem, mirom i stabilnošću u regionu. Naravno i sigurnu evropsku budućnost, kako bi Kosovo postalo deo NATO i EU – kazao je Tači.

Tači je rekao da je koincidencija da je i Vučić u isto vreme u Americi kada i on.

– Mi imamo naš put, naša angažovanja, našu agendu, koja je izdvojena od Vučićeve ili nekog drugog – kazao je on.

Tači je dodao da radi na tome da konačan sporazum, na osnovu kojeg će Srbija priznati Kosovo i mesto u UN, bude zakonski obavezan.

Prema njegovim rečima, to će otvoriti put evropskoj budućnosti Srbije, ali i tzv. države Kosovo.

Delegacija Srbije odlučna: Zahtevamo formiranje ZSO

On je rekao da od predstojeće runde dijaloga u petak očekuje nastavak tog procesa, ali ne i „neko čudo“, iako ima novih momenata.

– Stvorena su tri važna momenta za ovu fazu dijaloga. Imamo Strategiju EU o Zapadnom Balkanu u kojoj se Kosovo tretira kao nezavisna i suverena država. Imamo i konsolidaciju nemačke Vlade, kancelarke Merkel, ali i ponovno angažovanje Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan. Mislim da ovo evroatlantsko angažovanje za Zapadni Balkan prevazilazi svaku pretenziju antizapadnih ideologija na Zapadnom Balkanu – kazao je samoproglašeni predsednik.

KOMENTARI3 komentara

 1. goran says:

  Sto puta otvoreniji i iskreniji od Vucica.

 2. Velika Metla says:

  Da to Srbiji bude "zakonska obaveza"! Šipac,još samo nisi rekao KO će da napiše taj zakon? Ne zaboravi,šiptaru,da su SAMO zakoni Gospoda Boga nepromenjivi! Sve šta čovek napiše,neki drugi čovek i izbriše!

  • Nebeska Srbija says:

   Svaka cast na komentaru!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *