ZLOČINAC TAČI: Crnogorci uskoro u ustavu Kosova

ZLOČINAC TAČI: Crnogorci uskoro u ustavu Kosova

26 јануара 2014

hasim-taci-kosovoKosovski premijer Hašim Tači najavio je u nedelju da će rekonstrukcijom kosovskog ustava, koju predviđa Briselski sporazum, crnogorska nacionalna zajednica ući u najviši pravni akt Kosova, što je uslov Podgorice za uspostavljenje punih diplomatskih odnosa.

Tači je Televiziji Crne Gore rekao da će Crnogorci u novom kosovskom ustavu dobiti sva prava koja im pripadaju po najvišim evropskim standardima.

On nije mogao da kaže kada će se izmene Ustava dogoditi, odnosno da li će do njih doći pre parlamentarnih izbora na Kosovu, koji će se, najverovatnije, održati sredinom godine.

„Od početka sam bio za to da crnogorska zajednica bude u ustavu. To će se izmenama ustava i dogoditi. Rekonstrukcijom koja nam predstoji, crnogorska i hrvatska zajednica biće deo kosovskog ustava“, naveo je Tači.

On je dodao da mu je drago što je crnogorska zajednica počela i politički da se organizuje na Kosovu. „Kosovo i Crna Gora odlično sarađuju, tako da će crnogorska zajednica koja živi na Kosovu uživati sva demokratska i nacionalna prava koja im pripadaju po najvišim evropskim standardima“, obećao je Tači.

Crna Gora sada ima stalnog otpravnika poslova na Kosovu, a on će biti izdignut na nivo ambasadora kada se, kako je poručeno iz Podgorice, obezbedi odgovarajući tretman crnogorske zajednice u ustavu Kosova.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović ranije je saopštio da neće potpisati ukaz o imenovanju crnogorskog ambasadora na Kosovu dok Priština ne prizna status crnogorskoj nacionalnoj zajednici.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u