Zločinac Tači izbegava odgovor o sudu za teroriste iz OVK

Zločinac Tači izbegava odgovor o sudu za teroriste iz OVK

5 aprila 2014

118700_taci_fLideri kosovskih institucija i političkih partija spremni su da podrže zahtev EU i SAD da kosovska skupština naredne nedelje odlučuje o specijalnom sudu za OVK.

Lideri institucija i političkih partija su izrazili spremnost da naredne nedelje skupština odlučuje o tomsudu za zločine OVK i o produženju mandata Euleksa, izuzev premijera Hašima Tačija koji se za sada o tome ne izjašnjava.

Tači je juče na konferenciji za novinare izbegao da odgovori na pitanje novinara šta misli o osnivanju suda, ali je rekao da je kosovski pravni sistem spreman da se suoči sa pravdom.

Tači je izjavio da je Kosovo imalo sreću što je tokom ovih 15 godina pravosudni sistem vodila međunarodna zajednica. Prvih osam godina u pravosudni sistem je bio uključen UN, a potom Euleks, podsetio je premijer, prenosi radio Slobodna Evropa.

„Sada ce biti razmenjena pisma izmedu institucija Kosova i EU, a to će jasno staviti do znanja da Kosovo ima kapacitete da rukovodi pravosudnim sistemom u smislu izvršnog mandata, dok će uloga misije EU biti konsultativna“, kazao je Tači ne želeći direktno da odgovori u vezi Tribunala.

„Naglašavam da je Kosovo spremno da se suoči sa svakojakim izazovima u svom pravosudnom sistemu, uz potpunu podršku međunarodne zajednice“, dodao je on.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga, koja se nalazi u poseti SAD razgovarala je telefonom sa američkim diplomatom Džonatanom Murom kome je prenela da su kosovske institucije izrazile spremnost da sarađuju sa međunarodnim partnerima.

Jahjaga i Mur ukazali su da bi podrška nezavisnom sudskom procesu doprinela kredibilitetu Kosova, saopšteno je iz kabineta predsednice.

Predsednik Alijanse za Budućnost Kosova Ramuš Haradinaj nakon susreta sa Murom i americkom ambasadorkom na Kosovu Trejsi Džejkobson kazao je da pravda treba da se zadovolji i da Kosovo mora kročiti napred, jer nema vremena za cekanje.

Veterani OVK rekli su danas u razgovoru sa Tačijem da će se usprotiviti osnivanju specijalnog suda, navodeći da osnivanje suda krši suverenitet Kosova.

EU potvrdila: Poseban sud za ratne zločine na Kosovu

Evropska unija (EU) i zvanično je potvrdila da će se poseban sud baviti optužbama za ratne zločine počinjene na Kosovu, te da će funkcionisati kao deo pravosudnog sistema Kosova.

Suđenje za ratne zločine, sedište na Kosovu, saslušanje svedoka van Kosova – samo su neke od činjenica sada već potvrđenih, a tiču se formiranja posebnog suda.

Kancelarija EU je za Radio-televiziju Kosovo (RTK) potvrdila da se ne radi na formiranju tribunala već posebnog suda u okviru sudskog sistema Kosova.

„Ovaj sud bi imao sedište na Kosovu, ali osetljiva suđenja, kao što je saslušanje svedoka, odvijala bi se van Kosova zbog same prirode optužbi“, navodi se u pismenom odgovoru Kancelarije EU.

EU navodi da taj sud nije usmeren protiv Kosova, Oslobodilačke vojske Kosova ili prirode rata, već je reč o istragama povodom sumnji za teške individualne zločine.

„Sud će biti formiran pošto Kosovo i EU razmene pisma u vezi sa Specijalnom istraživačkom jedinicom i mandatom Euleksa, te glasanja o tome u Skupštini Kosova“, piše u odgovoru kancelarije EU.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *