ZLOČINCI I OSVAJAČI – Velika Britanija kroz istoriju izvršila invaziju na oko 90% zemalja sveta

ZLOČINCI I OSVAJAČI – Velika Britanija kroz istoriju izvršila invaziju na oko 90% zemalja sveta

15 decembra 2013

Lady-Britannia-wallpaperOd oko 200 zemalja koliko u svetu postoji, samo 22 nikada nisu iskusile britansku invaziju, zaključak je nove studije koju su sproveli sami Britanci.

Od zemalja koje su se tokom istorije, iz ovog ili onog razloga, našle na meti britanskih napada, samo mali broj je pretvoren u formalne kolonije.

Britanija je u doba kraljice Viktorije sebe ponosno zvala imperijom u kojoj sunce nikada ne zalazi. Ali, studija koja je nedavno sprovedena pokazuje da je njen istinski globalni domet bio daleko širi nego što bi na osnovu geografskih karti moglo da se zaključi.

Velika Britanija je, kad se sabere, u nekom istorijskom trenutku napadala skoro 90 odsto svetskih država.

Studija o kojoj je reč predstavlja deo nedavno objavljene knjige „Sve zemlje koje smo ikada napali, i onih nekoliko koje nikada nismo“, koja je plod dvogodišnjeg rada i istraživanja autora Stjuarte Lejkoka. Studija na osnovu mapa pokazuje da je Britanska imperija na svom vrhuncu vladala skoro četvrtinom svetskog stanovništva.

Lejkok je postojeće svetske države razmatrao alfabetskim redom, proveravajući da li je britanska vojska ikada kročila na njihovu teritoriju, silom, uz pretnju silom, na osnovu ugovora ili za platu, a obuhvaćene su bile i zemlje koje su se našle na meti britanskih pirata, privatnih vojski i naoružanih istraživača.

To je na spisak stavilo i zemlje kao što su Kostarika, Ekvador i El Salvador, koje nisu imale gotovo nikakvih istorijskih veza sa Britanijom, ali su kao deo španske imperije stalno bile na meti britanskih napada s mora, izvođenih sa znanjem i odobrenjem države.

Prva invazija u 2. veku nove ere

Najranija invazija sa Britanskih ostrva izvršena je na kraju 2. veka nove ere, na severnu Francusku, a među manje poznatima iz novije istorije je, recimo, invazija na Island 1940. godine, kada je ova zemlja kao neutralna odbila da uđe u rat.

Mada je smatrao da dobro poznaje istoriju svoje zemlje, Lejkok tvrdi da je i sam bio bio „apsolutno zapanjen“ ukupnim brojem do koga je na kraju došao.

Jedina zemlja za koju veruje da po broju invazija može da se meri s Britanijom je njen sused Francuska, koja je ujedno bila i meta najvećeg broja britnaskih napada tokom istorije.

Zemlje koje nikada nisu bile predmet britanske invazije:

1. Andora
2. Belorusija
3. Bolivija
4. Burundi
5. Centralnoafrička Repubilka
6. Čad
7. Kongo
8. Gvatemala
9. Obala Slonovače
10. Kirgistan
11. Lihtenštajn
12. Luksemburg
13. Mali
14. Maršalova Ostrva
15. Monako
16. Mongolija
17. Paragvaj
18. Sao Tome i Principe
19. Švedska
20. Tadžikistan
21. Uzbekistan
22. Vatikan

(Vestinet.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *