ZLOČINCI IZ SAD: Šiptari, usprotivite se vladi Crne Gore

ZLOČINCI IZ SAD: Šiptari, usprotivite se vladi Crne Gore

24 oktobra 2013

SERBIA-KOSOVO-POLITICSIz dalekih Sjedinjenih Država i tamošnje organizacije „Atlantska asocijacija“ koja okuplja bivše pripadnike OVK stigao je poziv albanskim političarima u Crnoj Gori da se usprotive politici vlade u Podgorici i zaustave kršenje nacionalnih prava njihovih sunarodnika. Tu se misli na odbijanje vlasti da formira opštinu Tuzi, ali i na malu zastupljenost Albanaca u državnoj administraciji. Čelnici te organizacije su posle susreta sa predsednikom Demokratskog foruma za integracije Antonom Ljuljđurajem u crkvi Svetog Pavla u Detroitu, pozvali albanske političare i poručili da „bivši borci OVK neće skrštenih ruku gledati diskriminaciju svoje braće u Crnoj Gori.“

„Poručujemo Albancima u Crnoj Gori da u nama imaju jaku podršku i da ćemo po svaku cenu braniti nacionalnu zastavu i sva ostala prava koja im pripadaju, te da nećemo dozvoliti da ih ugnjetava crnogorski režim – poruka je s druge strane Atlantika.

S druge strane, da Albanci u Crnoj Gori nisu obespravljeni, smatra profesor Radan Nikolić, predsednik Udruženja boraca ratova Crne Gore 1990. Ne krije bes što prekrajanjem Crne Gore mašu preko okeana isti oni koji su „igrali krvavo kolo na Kosovu i Metohiji“.

„To su iste one ruke koje su razbijale Srbiju, ali vlast u Podgorici ne haje puno zbog toga. Moje lično mišljenje je da Albanci uživaju sva prava i da im je ovaj režim mnogo toga učinio. Politika Vlade Crne Gore otišla je predaleko u dodvoravanju nosiocima albanske politike“, kaže Nikolić.

Mehmed Bardhi, predsednik Demokarstkog saveza, kaže za naš list da ne treba ići u Ameriku da bi se sa tolike distance videla diskriminacija albanskog naroda u Crnoj Gori.

„Mi smo tu, i naša prava su ugrožena.“

A na pitanje „koja?“ odgovara nam:

„Krenimo od izbornog zakona za poslanike u crnogorskoj skupštini, pa preko ljudskih prava kada je reč o upotrebi maternjeg, albanskog jezika. U Baru je naš odbornik podneo amandman kako bi u lokalnom parlamentu mogao da se služi sopstvenim jezikom. Kamen spoticanja je i odugovlačenje oko formiranja opštine Tuzi.“

Projekat

„Samostalna opština Tuzi je naš programski zahtev već 22 godine i mi smo jedina albanska stranka koja se u kontinuitetu zalaže za ostvarenje tog projekta“, kaže Mehmed Bardhi.

„Međutim, da bi došli do cilja mora mnogo toga da se promeni. Moraju se znati granice buduće opštine, da li su postojeće međe validne ili treba napraviti korekciju?“

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *