ZLOSLUTNI TON: Hoće li biti rata, hoće li Rusija intervenisati?

ZLOSLUTNI TON: Hoće li biti rata, hoće li Rusija intervenisati?

25 aprila 2014

UKRAINE-CRISIS_ Russian army605Zveckanje oružjem u Ukrajini i oko nje u četvrtak po podne je dobilo zloslutni ton. Ruska vlada naredila je vojne vežbe u oblastima koje graniče sa Ukrajinom, kao odgovor na akcije oružanih snaga pod komandom Kijeva protiv federalista na istoku zemlje. Istovremeno, NATO snage spremaju svoje vežbe na istoku Evrope. A u četvrtak po podne stigla je i vest da je ukrajinska armija, koja je ranije tokom dana srušila barikade oko Slavjanska pa se zatim povukla, opkolila taj grad sa tri strane, ostavljajući otvoren prostor samo na istoku.

– Ukoliko ta vojna mašinerija ne stane, to će dovesti do velikog broja mrtvih i ranjenih. Takođe, planirane vežbe snaga NATO u Poljskoj i baltičkim državama ne doprinose normalizacije situacije oko Ukrajine – rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

– Primorani smo da reagujemo na takav razvoj situacije. Vojne vežbe su počele u oblastima koje graniče s Ukrajinom i u njima učestvuju bataljoni taktičkih snaga u južnim i zapadnim oblastima.

– Vojska učestvuje u marševima, avijacija leti uz graničnu liniju – objasnio je Šojgu. On je naglasio da su protiv federalista na istoku Ukrajine vlasti u Kijevu angažovale 11.000 vojnika, zatim 160 tenkova, 230 oklopnih vozila, kao i veći broj aviona. Protiv građana na istoku angažovan je i bataljon ekstremista „Desnog sektora“.

A tokom prepodnevnih sati, ukrajinska armija je krenula u akciju čišćenja barikada i oslobađanja administrativnih zgrada u jugoistočnim gradovima zemlje. Prema saopštenjima iz Kijeva, armija je srušila tri barikade i ubila petoro ljudi u gradiću Slavjansk u Donjeckoj oblasti, koji je minulih dana bio centar proruskih pobunjenika. Čuvari barikada bili su slabo naoružani i nisu mogli da se suprotstave oklopnim vozilima koja su imala podršku helikoptera iz vazduha.

U četvrtak rano ujutro nedaleko od Slavjanska, na putu Harkov – Donjeck, nepoznate osobe su otvorile vatru na automobil u kome su bila dva mlađa čoveka koja su se vraćala kući. Očito je da su ukrajinski specijalci koji su okružili grad pomislili da je to bila patrola federalista. Jedan čovek je poginuo a drugi je teško ranjen. U desetak kilometara udaljenom Kramatorsku su nepoznate osobe gađale helikopter MI-8 ukrajinskih oružanih snaga. Niko nije povređen.

Posle prvih vesti o sukobima armije i pobunjenika u istočnim gradovima Ukrajine, reagovao je predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je bio na jednom medijskom forumu u Sankt Peterburgu. On je rekao da Kijev provodi kažnjeničku operaciju, što će imati ozbiljne međudržavne posledice.

– Ako se informacija o poginulima u Slavjansku potvrdi, kao i vest da su vlasti u Kijevu pokrenule armiju protiv stanovništva, to je ozbiljan zločin prema svom narodu – kazao je Putin. Predsednik Rusije je akciju Kijeva okarakterisao kao „kaznenu meru“ protiv proruskih pristalica, a aktuelne vlasti u Kijevu je nazvao huntom.

Ukrajinski ministar policije Arsen Avakov saopštio je u četvrtak da je u Mariupolju oslobođena zgrada gradske skupštine. Pri oslobađanju zgrade nije bilo žrtava.

I u četvrtak su najviši rukovodioci Rusije i SAD optuživali jedni druge za stanje u Ukrajini.

– Sadašnja situacija u Ukrajini ne može se rešiti vojnim, već samo diplomatskim putem. Hoćemo li uvesti nove sankcije protiv Ruske Federacije zavisi od Moskve – izjavio je predsednik SAD Barak Obama za vreme boravka u Japanu. Obama je kazao da se nove sankcije pripremaju, mada su u Vašingtonu svesni da postoje „tehnički problemi za njihovu primenu“.

– Vlasti u Kijevu obavezno moraju da posete jugoistok Ukrajine i sretnu se sa demonstrantima ako žele da stvarno predstavljaju svoju zemlju – izjavio je Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije. – Kijevski režim mora da prestane da koristi armiju protiv građana, moraju se osloboditi politički zatvorenici, a takođe mora do kraja da se razoruža „Desni sektor“. Nije dovoljno stalno ponavljati da će regioni biti uključeni u proces ustavne reforme. Predsednički izbori bez uvažavanja mišljenja i izjašnjavanja svih regiona, uključujući i jugoistok, biće rušilački za Ukrajinu.

Rukovodstvo „Donjecke narodne republike“ saopštilo je u četvrtak da u tom delu Ukrajine neće biti glasanja na najavljenim predsedničkim izborima, koji bi trebalo da se održe 25. maja. Za građane te oblasti najvažnije je održavanje referenduma 11. maja o samostalnosti. U isto vreme i u Luganskoj oblasti bi trebalo da se održi referendum.

Na ukrajinskim sajtovima u četvrtak su se pojavile informacije i snimci o pobuni među rezervistima koji se nalaze kod Dnjepropetrovska. Oni su se pobunili zbog uslova u kojima se nalaze, a veliki broj njih ne želi da puca u narod. Na internetu se pojavio snimak na kome se vidi bunt jednog dela mehanizovane brigade koja je bazirana u Dnjepropetrovskoj oblasti. Iako su rezervisti bili pozvani na deset dana, oni su na terenu već četiri puta duže.

TURČINOV TRAŽI POVLAČENjE

Predsednik Vrhovne rade (skupštine) Ukrajine i vršilac dužnosti šefa države Aleksandar Turčinov pozvao je Rusiju da „prekine mešanje u unutrašnja pitanja Ukrajine, obustavi stalne pretnje i ucene, kao i da povuče svoju vojsku sa istočne ukrajinske granice“. Turčinov optužuje Rusiju da „koordinira i otvoreno podržava ubice teroriste, koji deluju sa oružjem u rukama na istoku“.

Ratovi, teroristički napadi, regionalni separatizam – to su poznati ruski problem, koje veštački pokušavaju da prenesu u Ukrajinu“, rekao je on.

BON: STOP IZVOZU VOJNE OPREME

Nemačka vlada je saopštila da je stopirala izvoz vojnih proizvoda Rusiji, „zbog trenutne političke situacije“. Nije detaljno navedeno na koje proizvode i kompanije se odnosi zabrana izvoza vojne opreme u Rusiju, ali su istakli da se nijedna isporuka ne odnosi na ratnu tehniku, kao što su na primer tenkovi i rakete.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *