ЗЛОУПОТРЕБА ПОПУЛАРНОГ РЕЖИМА: Није све што се рекламира „хроно“

ZLOUPOTREBA POPULARNOG REŽIMA: Nije sve što se reklamira „hrono“

24 oktobra 2016

dr-hrono_620x0

HRONO proizvodi sve češće se nalaze na rafovima prodavnica kao roba koja bi trebalo da privuče kupce zainteresovane za zdravu ishranu. Neretko su u ponudi i brojni vodiči za „hrono kuhinju“ i preporuke za „hrono recepte“, što je u suštini marketinška zloupotreba sve popularnijeg režima ishrane koji se temelji na činjenici da bi u određeno doba dana trebalo jesti one namirnice koje u to vreme organizam može najbolje da iskoristi.

– Puno je loših proizvoda i plagijata koji se prodaju pod imenom hrono ishrane – kaže dr Ana Gifing, koja je prva promovisala i približila ovaj nutricionistički režim kroz konkretne savete, recepte, kao i rad sa pacijentima.

Doktorka Gifing, koja je prošle nedelje promovisala novu knjigu:“Moj prvi zalogaj“, posvećenu pravilnoj ishrani dece, kaže da za hrono režim ishrane nisu potrebni gotovi „hrono“ proizvodi, nego je najbitnije vreme obroka i izbor namirnica.

Doručak je obavezan, jer je tada organizam najaktivniji u oslobađanju masnoća koje su ključne za obezbeđivanje energije potrebne za rad srca i pluća. U to doba dana trebalo bi jesti ugljene hidrate – hleb, razne cerealije i masti životinjskog porekla. Idealno vreme ručka je između 13 i 15 časova, a izbor namirnica proteini biljnog i životinjskog porekla, tačnije meso i povrće koje je izvor „sporih“ šećera i vlakana. Uveče, kada započinje period odmora najbolji obrok su salate od grilovanog mesa i svežeg povrća začinjene hladno ceđenim uljem.

PRAVILA HRONONUTRICIJE

– Obavezno tri obroka dnevno u periodu od 8 do 20 časova

– Četiri sata je pauza između obroka

– Večera najmanje dva sata pre spavanja

– Zabranjena su gazirana pića i sve vrste grickalica

– Slatkiši dozvoljeni samo od 16 do 18 časova, desert tek sat do dva nakon ručka

– Voće se ne jede ujutro i uveče

– Hleb, testenine i skrobna povrća (krompir, grašak) jesti najkasnije do 15 časova

– Najbolje je sveže povrće, a ako se bari onda je bolji izbor kuvanje na pari

– Kravlje mleko nije dozvoljeno jer se teško vari, već kiselo mleko i sirevi

– Margarin, biljni sirevi (osim tofu – sojinog sira), biljna pavlaka, biljni šlag, pekarska peciva nisu dozvoljeni, jer su izvor industrijskih trans-masti koje povećavaju nivo lošeg holesterola

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *