Змајева награда Зорану Костићу

Zmajeva nagrada Zoranu Kostiću

18 februara 2019

NA svečanoj sednici povodom 193.godišnjice osnivanja Matice srpske, večeras u Novom Sadu je književniku iz Banjaluke  Zoranu Kostiću(71) za zbirku „Pulskvamperfekta“ uručena Zmajeva nagrada.

Istakavši da mu je zadovoljstvo i čast jer je udostojen ovako velikim priznanjem, jednom od najznačajnijih u srpskoj poeziji, Kostić je rekao da među svim  dosadašnjim nagradama izdvaja upravo ovu i to  onoliko koliko među srpskim pesnicima izdvaja i Zmaja.

 
  – Smatram ga najvećim srpskim pesnikom 19.veka jer je postavio temelje nekoliko poetskih žanrova koji će tek u drugoj polovini 20.veka biti valorizovani, pa će satriična poezija dobiti mesto kakvo je zasluživala i u Zmajevo vreme – rekao je Kostić.
Laureat je zatim objasnio da je svoju nagrađenu zbirku posvetio stradanju srpskog jezika i dodao da  književnost nastaje u okvirima jednog jezika i tu su granice.
– Sve srpske zemlje objedinjene su u ovom priznanjuu. Izdavač je jedina srpska kuća iz ovakve Crne Gore, kakva je danas, gde je sve srpsko svedeno na minimum i gde je sve odsrbljeno. Ja, kao autor, knjigu sam pisao u Republici Srpskoj, gde živim dve decenije,a nagradu primam u Srbiji na dan rođenja matice srpske – kazao je Kostić.
 Zmajeva nagrada  ustanovljena je  1953. godine u znak sećanja na pesnika Jovana Jovanovića Zmaja, a povodom 120 godina od njegovog rođenja.Posim diplome ,nagrada sadrži i novčanu nagradu u visini 2.000 evra.
Na svečanosti povodom jubileja Matice srpske, njen predsednik prof. dr Dragan Stanić rekao je da  bi osnivači ove institucije danas bili ponosni na rezultate koje Matica ostvaruje.U minuloj godini Matica je objavila rekordan broj knjiga zahvaljujući značajnoj finansiskoj pomoći države Srbije.
OSAM VEKOVA
Na svečanoj sednici Matice srpske, Njegovo preosveštenstvo vladika bački Irinej održao je besedu o jubileju – osam vekova srpske arhiepiskopije. – Crkva mora da sačuva svoju slobodu. Njome ne mogu da upravljaju nikakvi predsednici država. Jedina glava crkve je Isus Hristos, pastirsku odgovornost nose njeni episkopi, a pored ovoga neophodni su istinski pastiri. Od svake opasnosti spolja, za crkvu su opasniji unutrašnji vukovi”, rekao je vladika Irinej.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *