ЗНА СЕ КО ЈЕ НАРЕДИО Трампу да призна Јерусалим као главни град Израела!

ZNA SE KO JE NAREDIO Trampu da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela!

14 decembra 2017

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela, osudila je Bliski istok na novu eru tenzija i nasilja. To takođe dovodi do poniženja arapskog sveta, straha i mržnje prema Izraelcima, i rušenje nade za mir i oslobađanje od terorističke pretnje.

Zašto je Donald Tramp priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela? Suviše je lako sve pripisati nepredvidivosti Donalda Trampa, njegovom neiskustvu ili unutrašnjim političkim razlozima. Trampu je potrebna podrška izraelskog lobija u Americi, ali želeli bismo da verujemo da životi miliona ljudi ne zavise od takvih smešnih razloga, razmišljanja i kalkulacija.

Sam Tramp je izjavio da njegova odluka štiti interese SAD-a, i da je doneta u nastojanju da se zatraži mirno rešenje između Izraela i Palestinaca. On nije precizirao o kojim interesima tačno govori. Priznavanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela će izazvati oluju besa i ljutnje ne samo u Palestini, već u čitavom arapskom svetu.

Ovo je idealan fitilj za novu “intifadu”(ustanak). Baš kada su Irak i Sirija tek uspeli da slome kičmu najjače međunarodne terorističke organizacije, Donald Tramp je detonirao bombu koja može dovesti do nepredvidivih posledica za svet.

Zašto se američka ambasada baš sada prebacuje u Jerusalim?

Profesionalni teroristi Islamske države, terorističke organizacije (koja je u Rusiji zabranjena) se nisu spojili sa ništa manje profesionalnim borcima raznih palestinskih grupa. Pre godinu dana su dopisnici sajta “Pravda.Ru” posetili Palestinu, gde se moglo videti da ideologija ISIS-a nije tamo pronašla sledbenike. Međutim, danas su Izrael i Palestina na ivici druge “intifade”.

Ako se dogodi nova “intifada”, ona će biti nove vrste, sa aktivnim učešćem preživelih terorista iz Sirije i Iraka. Ni Izrael ni Palestina ne žele takav razvoj, ali ovo je upravo scenario koji odgovara interesima SAD-a.

Momenat kada je Donald Tramp priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela, takođe ima i posebno značenje. Na kraju krajeva, Kongres je doneo glavnu odluku da se američka ambasada 1995-te premesti u Jerusalim. Od tada su američki predsednici mogli samo da odlažu sprovođenje te odluke.

Amerika je ovo mogla ranije učiniti. Izraelski premijer Arijel Šaron je izazvao izbijanje palestinskog besa nakon što je demonstrativno “uzdigao“ Hramsku goru. Šaron, kom je nadimak u ovom regionu bio “Buldožer“, jasno je želeo da izazove moćne nemire koji bi mogli da mu daju razlog za pokretanje situacije. Da su SAD tada preselile ambasadu u Jerusalim, to ne bi izazvalo katastrofu, jer je region već bio veoma nestabilan.

Pored toga, nije postojao takav fenomen kao što je Islamski terorizam, niti je bilo ikakvih obojenih revolucija. Plus, nije bilo rata u Siriji u neposrednoj blizini zone palestinsko-izraelskog sukoba. Međutim, sada će ovaj potez dovesti do velikih gubitaka, troškova i žrtava.

Kako će muslimanske nacije odgovoriti Americi?

Vredi napomenuti da je prva reakcija na ovu vest došla iz Turske. Turski predsednik Erdogan je upozorio da će Turska prekinuti diplomatske odnose sa Izraelom. Kralj Jordana, Abudalah II, pridružio se Erdoanu sa sličnom izjavom. Obojica su govorili o uvredi koju je Tramp naneo svim muslimanima, dodajući da će “Organizacija islamske solidarnosti” odgovoriti Americi.

Turska je dugo gajila planove da povrati status branioca svih muslimana u svetu, i da postane glavna svetska islamska sila umesto Saudijske Arabije.

Saudijci nisu mogli s neodobravanjem da gledaju na Vašington, jer je Saudijska Arabija najavila reformu vlastitog vehabijskog islama. Osim toga, Rijad je nedavno pokazao znake saradnje sa Izraelcima (deljenje obaveštajnih informacija) i skoro je bio spreman za otvaraje saudijske diplomatske ambaasade u ovoj jevrejskoj državi. U ovoj situaciji, Saudijska Arabija jasno gubi od Turske, u trci za liderstvo u islamskom svetu.

U tom kontekstu, pojavljivanje kralja Jordana je događaj koji je od velikog značaja. Ovaj tursko-jordanski duo nije slučajan. Jordanska kraljevina se zove Hašemit: kralj Abdulah dolazi iz plemena Banu Hašima – plemena proroka Muhameda. Njegovi preci su proterani od strane Sauda iz Hijaza – njihovog carstva na arapskoj obali. Dva islamska svetilišta se nalaze na teritoriji Hijaza – gradovi Meka i Medina. Jerusalim je treće svetilište. Jednostavno se dogodilo da su njegovi branitelji Turci i Hašemiti, a ne Saudijci koji čuvaju Meku i Medinu. Ovo je ozbiljan razlog za veliki razdor u muslimanskom i arapskom svetu.

I Iran se zalagao za status branitelja svetih mesta islama, posebno Jerusalima. Iran ne krije svoje želje za ulogu vodeće imperije na Bliskom istoku. Iran je zbog ovog konkretnog razloga intervenisao u sirijskom ratu. Pre toga, Teheran je kreirao Hezbolah u Libanu i uveo ovaj pokret u vladu.

Amerikanci su prisilili sve, prvenstveno Saudijce, da veruju da je Iran glavni izvor pretnji Arapima, ali ne i Izrael. A sada? Da li Iran ostaje glavni neprijatelj svih Arapa ili je Izrael ponovo dobio svoj status? Da li se SAD pojavljuju kao neprijatelji?

Donald Tramp je dao još mnogo razloga da se arapski svet još više razdeli. Da li to zadovoljava interese SAD-a? Verovatno da.

KOMENTARI5 komentara

 1. Sasulja says:

  Amerima je bitno da se puca,pali i ubija bilo gde u Svetu.Dace Bog da i amerika gori i izgori.

 2. goran says:

  Zna se ko je gazda, ljubio si zid placa sa kapicom. O cemu da pricamo, bio si sluga cionista kao i svi americki predsednici.

 3. kobra says:

  Vidim ja da cemo pravoslavci i muslimani pod istu kapu, a cionisti, protestanti, dobar deo katolika i muslimani placenici na drugu stranu, ...sacekajmo jos malo.

 4. Ivan says:

  Tramp je i licno,porodicno vezan i OBAVEZAN da ispunjava zelje Izrahellcima,kao i svi dosadasnji predsednici SAD.Vrhuska cionista se nalazi u Vasingtonu a Tramp samo radi ono sto mu je naredjeno.Cisto sumnjam da ce teroristi Isil-a,finansirani od Izrahella i S.Arabije da priteknu u pomoc palestincima,pre ce da udare na njih nego da im pomazu.

 5. R.Srpska says:

  BLEK STENA ILI ZAGOR TE NEJ MU JE NAREDIO !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *