ЗНА СЕ КО ЈЕ РЕКАО МИЛУ да удари на светиње!

ЗНА СЕ КО ЈЕ РЕКАО МИЛУ да удари на светиње!

24 јануара 2020

Потписујући контроверзни закон о слободи вероисповести у Црној Гори, Мило Ђукановић је успео готово немогуће. Ујединио је папу Фрању, васељенског и руског патријарха, Венецијанску комисију и коначно – Србе. На другој страни, као шеф црногорске државе, учинио је супротно: поделио је грађане Црне Горе. Док је на Цетињу јуче у подне почела шетња групе Цетињана у организацији „Црногорски националисти”, који су контрамитингом одлучили да се супротставе најављеној литији верника СПЦ и грађана који се супротстављају отимању имовине Српске православне цркве, сазнало се да је молебан и молитвени ход забранило цетињско одељење безбедности.

Група из организације „Црногорски националиси” окупила се да каже како су светиње СПЦ заправо црногорске, а окупљени су певали песме и величали једног од вођа Божићне побуне из јануара 1919, Крста Зрновог Поповића, уз поклич „Е вива Монтенегро”. Придружио им се и саветник премијера Душка Марковића Срђан Кусовац, који је на свом фејсбук профилу објавио фотографију „На Цетињу нема шетње”.Да државни интервенционизам власти у Подгорици над светињама СПЦ има геополитичку позадину, не само да је назначио поглавар непризнате Црногорске православне цркве Мираш Дедеић, упоређујући доношење закона с референдумом на ком је изгласана независност Црне Горе и њен улазак у НАТО, већ је и амерички генерал Бен Хоџис још летос апеловао да се региону и Србији помогне да се одупру Српској православној цркви. Бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи рекао је да је СПЦ исувише везана за Русију, а сличне изјаве давао је и у неколико наврата Мило Ђукановић. Ако је Дедеић, чија је црква основана у полицијској станици, упућен у питања безбедности, па упозорава на грађански рат уколико се не примене одредбе закона, далеко злокобније звуче сазнања подгоричких „Вијести” да је крајем новембра прошле године у Црној Гори боравио НАТО контрахибридни тим. Према информацијама из црногорског министарства одбране, Црна Гора је у алијанси препозната као земља под великим хибридним утицајем, пре свега Србије и Русије.

Из тог ресора су за овај дневник навели да су у НАТО контрахибридном тиму били „експерти из земаља чланица НАТО-а који се баве питањима стратешких комуникација, очувања критичне инфраструктуре, питањима сајбер-одбране”.

Лист пише да представници власти последњих месеци указују на ову проблематику и опасност од хибридног рата, док аналитичари наводе да је то „врста еуфемизма, односно огољена пропаганда у којој нема скрупула да се неко оптужује за све и свашта”.

Подаци о хибридним претњама третирају се као тајни, па је скупштински Одбор за одбрану и безбедност о томе расправљао у децембру иза затворених врата, пишу „Вијести”. Да ли је тада дато зелено светло за активирање закона који се припрема већ пет година?

Овакве констатације показале су да и министар одбране Србије Александар Вулин уме да буде духовит, што је још једна од манифестација спорног закона. Вулин је, наиме, позвао јуче свог црногорског колегу Предрага Бошковића да због добросуседских односа објасни какве су то хибридне претње стизале у Црну Гору из Србије и како им је то одговорио НАТО тим који је на позив Министарства одбране Црне Горе стигао у помоћ угроженој Црној Гори.

– Једини хибриди који стижу у Црну Гору из Србије јесу хибриди семенског кукуруза, а ту ваљда нема претње, а још мање разлога за ангажовање НАТО пакта. НАТО може да буде миран што се Србије тиче, али да ли може да се ослони на савезника који тако лако кука за помоћ, показаће време. Очекујемо објашњење или извињење – казао је Вулин.

У интерпретацији ставова режима у Подгорици заиста се стиче утисак да је Србија та која је донела Закон о слободи вероисповести и да су у српској скупштини похапшени сви опозициони посланици и одвезени у марицама из парламента, како је то учињено у престоници Црне Горе.

Уосталом, председник Праве Црне Горе, Марко Милачић, оштро је реаговао на изјаву амбасадорке Велике Британије Алисон Кемп, да Црна Гора може рачунати на подршку Уједињеног Краљевства у борби против „малигних утицаја”, поруком да то може само неко коме су страни сви принципи дипломатије.

Истакавши да је британска амбасадорка „малигним фактором” прогласила домаћина куће у којој борави, Милачић је указао да је српски народ препознатљив по гостопримству.

Упитавши да ли је то неко ново време, неки неоколонијални свет који је, како је навео, Велика Британија наметнула добром делу планете или само одсуство елементарне пристојности и доброг васпитања, Милачић каже да се то још не зна.

– Али прогласити домаћина куће у којој се борави „малигним фактором” може само неко коме су страни сви принципи дипломатије, али и људскост – поручио је Милачић у одговору британској амбасадорки.

Да ли су НАТО тимови заиста инсталирани у региону, опкољавајући Србију, како такође тврди Милорад Додик, а да подгоричка власт и њихов канонски непризнати представник на небесима, господин Дедеић, представља портпарола који призива Шесту флоту уместо Свевишњег, или је позивање на НАТО само маска за политички прагматизам Мила Ђукановића, најдуговечнијег владара у Европи? Да ли је човек који је дошао на власт у време последњих дана партијског шефа Источне Немачке Ерика Хонекера, а закачио је и мандат Роналда Регана, пустио у оптицај закон како би, изазивањем дубоких подела у Црној Гори, мобилисао своје бирачко тело и обезбедио што бољу стартну позицију на парламентарним изборима? Манипулишући религијским осећањима, Ђукановић јача своју позицију, уздрману изгнанством Душка Кнежевића, који управо из Лондона шаље компромитујући материјал о корупцији владајуће гарнитуре у Подгорици. Кнежевић, некадашњи блиски сарадник Ђукановића, не налази се, дакле, у близини малигног Кремља, већ борави недалеко од Темзе.

Мило је атеиста, али логично звучи теорија како покушава да, мешајући се у божанске послове, очува световну власт.

(Политика)

KOMENTARI12 коментара

 1. Za Srbiju says:

  Udaraju predstavnici NATO po nalogu Vatikana.

  • Velika Metla says:

   Та сотонина експозитура на планети Земљи је увек користила неку војну силу да би ударали по православљу! Користили су војну силу Аустро-Угарске, па војну силу Хитлерове Немачке,па ево сада користе војну силу Америке,а све у циљу покатоличавања православног народа! И нажалост добрано успели ! Како написа Његош "потурчи се плахо и лакомо"! Ево ти пример у Задру се деведестих највише назови "срба" покатоличило! А кад погледаш зашто су се покатоличили видећеш да је разлог САМо тај да не изгубе куће. Значи зарад зидова се покатоличише.Фуууууујјјјјјјјјј.........!

 2. Slobodanka says:

  Nije u pitanju samo državni intervencionizam u Crnoj Gori koji se sprovodi preuzimanjem svetinja SPC u Crnoj Gori. Crnogorska djubrad na vlasti vrši intervencionizam i u Istočnoj Hercegovini u regiji Trebinje. Ono što nisu postigli tokom rata 90-tih, a Popovo polje je bilo zona sukoba, sada to osvajaju u miru. Crna Gora pomaže Hrvatskoj i Zapadu u krčmljenju pravoslavne Hercegovine u miru, a tobože brinući za nerazvijeno Ljubinje i Trebinje. Jadransko jonski autoput isplanirali su tako da ona ne prolazi kroz Južnu Dalmaciju, ne ide blizu mesta kao što su Slano-Trsteno-Dubrovnik-Mlini. Nego vodeći počitičari iz Zagreba-Sarajeva i Crne Gore uz saglasnost Markovića popeli su taj autoput severnije u Popovo polje. Jedan od naslova u novinama bio je "Jadransko-jonski autoput stigao do Čapljine. Kada će do Crne Gore?" što neodoljivo podseća na Tompsonoveo pevanje: "Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara. Kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure. U Čapljini, klaonica bila, puno Srba Neretva nosila." ('ajmo ruke)

 3. milorad2 says:

  Srbima u CG je jasno da moraju da reše mila, inače će ih proterati grupica mafijaša uz pomoć NATO-a iz SOPSTVENE ZEMLJE.Tu više nem mnogo prostora za razgovore i to će se uskoro videti a indikativni diktatoriski potezi vlasti kao ovaj sa ZABRANOM verskog skupa jedne religije je uvod u težak OBRAČUN.Osim toga proustaška šetnja na cetinju je pokazla koliko stvarno gradjana CG podržava mila i koja je to MINORNA manjina,pa poješće ih crnogorci za doručak.Posle ovoga što su radili svi oni koji su se šetali za milovo zdrave mgu samo da se sele to im je jedini spas ali mnogi od njih ionako žive u kolumbiji:)

 4. Slobodanka says:

  Popovo polje predstavlja veoma plodno polje, ima dužinu od 31 km, a široko je oko 1,5 km i ponegde je šire. Kad u tako uzak prostor stavi se još veoma prometan autoput kako će to uticati na proizvodnju zdravog voća, povrća, itd? Zatim put ide tik uz grad Trebinje što nije normalno za autoput, time se sa južne strane grad podseca i verovatno zbog gradnje puta da rušiće im nešto što su uspeli da ponovo izgrade. Nego Hrvatska se već dosta zadužila za svoje autoputeve te odustajanjem da se takav put širi kroz njenu južnu Dalmaciju ona štedi, a ujedno vrši okupaciju pravoslavne Hercegovine. Oni i dan danas rade ono što su vekovima radili, setimo se kolika je nekad bila pravoslavna Hercegovina i šta je sve naš narod tamo zadesilo. Kad ćemo njih da zaštitimo? Saglasno je na takav autoput i Sarajevo, a i ustaška Crna Gora Mila i Duška. „Mi u Bosni i Hercegovini želimo da Jadransko-jonski auto-put prolazi kroz BiH i da dužina trase autoceste bude oko 110 kilometara, te da se kreće od Počitelja, gdje bi bilo čvorište sa Koridorom Vc, pa preko dijelova opština Čapljina, Stolac, Neum, Ravno, Ljubinje, Popovog polja do Trebinja i spojne tačke sa Crnom Gorom na rejonu Aranđeleovo/Nudo... Muslimansko Sarajevo gleda kako da stigne do bratske Albanije i usput da saseče deo Srpske, tj srpske pravoslavne krajeve. U Popovom polju u Mrkonjićima rodjen je Stojan Jovanović, poznatiji kao Vasilije Ostroški.

  • Miraš says:

   Najpre nakon svih mrcvarenja Srba i pravoslavaca iz Hercegovine konačno smislili su kako da im otmu taj prostor. Zatim i to malo plodnog zemljišta pretvaraju u autoput, gradeći po tudjem i jeftinije nego po kamenitim brdima i planinama. Pa još BIH da se zadužuje kao ludjakinja, a ne Rvatska. Rvatska i BIH ne mogu da se dogovore o povezivanju Pelješca sa kopnom, li zato isto kao Nemačka o Kosovu mogu da se dogovore o otimanju pravoslavnog i srpskog.

 5. Nine says:

  Velika Metla, nije čudno što se Srbi u Hrvatskoj pokatoličavaju, ne samo u Zadru devedesetih, već i u Vukovaru danas, iz razloga očuvanja zidova u kojima su rođeni, već što prilikom svakog novog rata protiv Srba postaju veće ustaše od samih ustaša. Ali, s druge strane, šta ih čeka ako se ne pokatoliče? Ako ne pobegnu u Srbiju čeka ih metak i ostadoše opet bez zidina, ali i bez života. Hoće li se njima ponuditi prazne kuće i obezbediti posao kao i onima koji u kilometarskim kolonama pristižu u Srbiju. Ne izbacuje li vlast ženu Srpkinju izbeglu iz Sarajeva iz garsonjere u Beogradu? Šta je čaka na ulici, osim klupe na kojoj će umreti od smrzavanja? Koliko je građana Srbije poput kofera izbačeno na ulicu iz sopstvenog doma zbog beznačajnog duga koji nisu moglu platiti ne svojom krivicom već krivicom onog ko ih je ostavio bez sredstava za život? Više od 3.500 građana, ovde rođenih, a ne "dotumaralih" kako mnogi uobičajavu nazivati one koji žive u Srbiji u kojoj nisu rođeni, ali je poštuju kao svoju rodnu grudu. Deviza jednu trećinu pokatoličiti, jednu proterati, a jednu pobiti nije nastala u poslednjem ratu, već za vreme NDH, a samo pokatoličavanje oduvek.

 6. Zoran says:

  Jel moze neko d ami prevede sta ovde pise?

  • Slobodanka says:

   Naslov je ispravan > "ZNA SE KO JE REKAO MILU da udari na svetinje". Najpre se Hodžis izlanuo kako je SPC suviše vezana za Rusiju, da bi se kasnije tokom novembra pojavio NATO kontrahibridni tim, i posle toga krajem decembra izglasali su zakon bezakonja kojim otimaju SPC sa ciljem da je pretvore u mali Vatikan. Dalju potpunu okupaciju u neokolonijama sprovode tako da proglase rusku malignu pretnju i to kad ona ne postoji čisto da se Vlasi ne dosete, a zatim sprovode svoje izopačene i ludački totalitarne mere.

  • Milan says:

   Metu nam crtaju na čelu tako što napišu "ruska pretnja", a onda ludački navale na nas. Da smo mi stvarno ruska pretnja ne bi se oni ovde pojavljivali, ne bi ih bilo ni od korova, nego na tu lažljivu foru spopadaju male i slabe ciljeve. Kojoti.

  • Slobodanka says:

   A plaše nas kako će tek doći antihrist. Kako da ne. Zapravo antihrist je odavno ovde prisutan, samo pogledajte sažeto kroz vekove sav religijski inženjering kojim od našeg srpskog naroda na njegovim obodima stvaraju druge narode i okreću ih protiv nas. Sagledajte to u kombinaciji sa ratnim zverstvima tokom svakog rata po Hercegovini, Dalmaciji, Bosni, Lici, Slavoniji, i pride po celoj Srbiji...

 7. Pingback: NATO tim bio u Crnoj Gori, ali ne da bi obarao sajtove – Raskrinkavanje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u