ЗНА СЕ КО ЈЕ РЕКАО МИЛУ да удари на светиње!

ZNA SE KO JE REKAO MILU da udari na svetinje!

24 januara 2020

Potpisujući kontroverzni zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, Milo Đukanović je uspeo gotovo nemoguće. Ujedinio je papu Franju, vaseljenskog i ruskog patrijarha, Venecijansku komisiju i konačno – Srbe. Na drugoj strani, kao šef crnogorske države, učinio je suprotno: podelio je građane Crne Gore. Dok je na Cetinju juče u podne počela šetnja grupe Cetinjana u organizaciji „Crnogorski nacionalisti”, koji su kontramitingom odlučili da se suprotstave najavljenoj litiji vernika SPC i građana koji se suprotstavljaju otimanju imovine Srpske pravoslavne crkve, saznalo se da je moleban i molitveni hod zabranilo cetinjsko odeljenje bezbednosti.

Grupa iz organizacije „Crnogorski nacionalisi” okupila se da kaže kako su svetinje SPC zapravo crnogorske, a okupljeni su pevali pesme i veličali jednog od vođa Božićne pobune iz januara 1919, Krsta Zrnovog Popovića, uz poklič „E viva Montenegro”. Pridružio im se i savetnik premijera Duška Markovića Srđan Kusovac, koji je na svom fejsbuk profilu objavio fotografiju „Na Cetinju nema šetnje”.Da državni intervencionizam vlasti u Podgorici nad svetinjama SPC ima geopolitičku pozadinu, ne samo da je naznačio poglavar nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Miraš Dedeić, upoređujući donošenje zakona s referendumom na kom je izglasana nezavisnost Crne Gore i njen ulazak u NATO, već je i američki general Ben Hodžis još letos apelovao da se regionu i Srbiji pomogne da se odupru Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi rekao je da je SPC isuviše vezana za Rusiju, a slične izjave davao je i u nekoliko navrata Milo Đukanović. Ako je Dedeić, čija je crkva osnovana u policijskoj stanici, upućen u pitanja bezbednosti, pa upozorava na građanski rat ukoliko se ne primene odredbe zakona, daleko zlokobnije zvuče saznanja podgoričkih „Vijesti” da je krajem novembra prošle godine u Crnoj Gori boravio NATO kontrahibridni tim. Prema informacijama iz crnogorskog ministarstva odbrane, Crna Gora je u alijansi prepoznata kao zemlja pod velikim hibridnim uticajem, pre svega Srbije i Rusije.

Iz tog resora su za ovaj dnevnik naveli da su u NATO kontrahibridnom timu bili „eksperti iz zemalja članica NATO-a koji se bave pitanjima strateških komunikacija, očuvanja kritične infrastrukture, pitanjima sajber-odbrane”.

List piše da predstavnici vlasti poslednjih meseci ukazuju na ovu problematiku i opasnost od hibridnog rata, dok analitičari navode da je to „vrsta eufemizma, odnosno ogoljena propaganda u kojoj nema skrupula da se neko optužuje za sve i svašta”.

Podaci o hibridnim pretnjama tretiraju se kao tajni, pa je skupštinski Odbor za odbranu i bezbednost o tome raspravljao u decembru iza zatvorenih vrata, pišu „Vijesti”. Da li je tada dato zeleno svetlo za aktiviranje zakona koji se priprema već pet godina?

Ovakve konstatacije pokazale su da i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ume da bude duhovit, što je još jedna od manifestacija spornog zakona. Vulin je, naime, pozvao juče svog crnogorskog kolegu Predraga Boškovića da zbog dobrosusedskih odnosa objasni kakve su to hibridne pretnje stizale u Crnu Goru iz Srbije i kako im je to odgovorio NATO tim koji je na poziv Ministarstva odbrane Crne Gore stigao u pomoć ugroženoj Crnoj Gori.

– Jedini hibridi koji stižu u Crnu Goru iz Srbije jesu hibridi semenskog kukuruza, a tu valjda nema pretnje, a još manje razloga za angažovanje NATO pakta. NATO može da bude miran što se Srbije tiče, ali da li može da se osloni na saveznika koji tako lako kuka za pomoć, pokazaće vreme. Očekujemo objašnjenje ili izvinjenje – kazao je Vulin.

U interpretaciji stavova režima u Podgorici zaista se stiče utisak da je Srbija ta koja je donela Zakon o slobodi veroispovesti i da su u srpskoj skupštini pohapšeni svi opozicioni poslanici i odvezeni u maricama iz parlamenta, kako je to učinjeno u prestonici Crne Gore.

Uostalom, predsednik Prave Crne Gore, Marko Milačić, oštro je reagovao na izjavu ambasadorke Velike Britanije Alison Kemp, da Crna Gora može računati na podršku Ujedinjenog Kraljevstva u borbi protiv „malignih uticaja”, porukom da to može samo neko kome su strani svi principi diplomatije.

Istakavši da je britanska ambasadorka „malignim faktorom” proglasila domaćina kuće u kojoj boravi, Milačić je ukazao da je srpski narod prepoznatljiv po gostoprimstvu.

Upitavši da li je to neko novo vreme, neki neokolonijalni svet koji je, kako je naveo, Velika Britanija nametnula dobrom delu planete ili samo odsustvo elementarne pristojnosti i dobrog vaspitanja, Milačić kaže da se to još ne zna.

– Ali proglasiti domaćina kuće u kojoj se boravi „malignim faktorom” može samo neko kome su strani svi principi diplomatije, ali i ljudskost – poručio je Milačić u odgovoru britanskoj ambasadorki.

Da li su NATO timovi zaista instalirani u regionu, opkoljavajući Srbiju, kako takođe tvrdi Milorad Dodik, a da podgorička vlast i njihov kanonski nepriznati predstavnik na nebesima, gospodin Dedeić, predstavlja portparola koji priziva Šestu flotu umesto Svevišnjeg, ili je pozivanje na NATO samo maska za politički pragmatizam Mila Đukanovića, najdugovečnijeg vladara u Evropi? Da li je čovek koji je došao na vlast u vreme poslednjih dana partijskog šefa Istočne Nemačke Erika Honekera, a zakačio je i mandat Ronalda Regana, pustio u opticaj zakon kako bi, izazivanjem dubokih podela u Crnoj Gori, mobilisao svoje biračko telo i obezbedio što bolju startnu poziciju na parlamentarnim izborima? Manipulišući religijskim osećanjima, Đukanović jača svoju poziciju, uzdrmanu izgnanstvom Duška Kneževića, koji upravo iz Londona šalje kompromitujući materijal o korupciji vladajuće garniture u Podgorici. Knežević, nekadašnji bliski saradnik Đukanovića, ne nalazi se, dakle, u blizini malignog Kremlja, već boravi nedaleko od Temze.

Milo je ateista, ali logično zvuči teorija kako pokušava da, mešajući se u božanske poslove, očuva svetovnu vlast.

(Politika)

KOMENTARI12 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Udaraju predstavnici NATO po nalogu Vatikana.

  • Velika Metla says:

   Ta sotonina ekspozitura na planeti Zemlji je uvek koristila neku vojnu silu da bi udarali po pravoslavlju! Koristili su vojnu silu Austro-Ugarske, pa vojnu silu Hitlerove Nemačke,pa evo sada koriste vojnu silu Amerike,a sve u cilju pokatoličavanja pravoslavnog naroda! I nažalost dobrano uspeli ! Kako napisa Njegoš "poturči se plaho i lakomo"! Evo ti primer u Zadru se devedestih najviše nazovi "srba" pokatoličilo! A kad pogledaš zašto su se pokatoličili videćeš da je razlog SAMo taj da ne izgube kuće. Znači zarad zidova se pokatoličiše.Fuuuuuujjjjjjjjjj.........!

 2. Slobodanka says:

  Nije u pitanju samo državni intervencionizam u Crnoj Gori koji se sprovodi preuzimanjem svetinja SPC u Crnoj Gori. Crnogorska djubrad na vlasti vrši intervencionizam i u Istočnoj Hercegovini u regiji Trebinje. Ono što nisu postigli tokom rata 90-tih, a Popovo polje je bilo zona sukoba, sada to osvajaju u miru. Crna Gora pomaže Hrvatskoj i Zapadu u krčmljenju pravoslavne Hercegovine u miru, a tobože brinući za nerazvijeno Ljubinje i Trebinje. Jadransko jonski autoput isplanirali su tako da ona ne prolazi kroz Južnu Dalmaciju, ne ide blizu mesta kao što su Slano-Trsteno-Dubrovnik-Mlini. Nego vodeći počitičari iz Zagreba-Sarajeva i Crne Gore uz saglasnost Markovića popeli su taj autoput severnije u Popovo polje. Jedan od naslova u novinama bio je "Jadransko-jonski autoput stigao do Čapljine. Kada će do Crne Gore?" što neodoljivo podseća na Tompsonoveo pevanje: "Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara. Kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure. U Čapljini, klaonica bila, puno Srba Neretva nosila." ('ajmo ruke)

 3. milorad2 says:

  Srbima u CG je jasno da moraju da reše mila, inače će ih proterati grupica mafijaša uz pomoć NATO-a iz SOPSTVENE ZEMLJE.Tu više nem mnogo prostora za razgovore i to će se uskoro videti a indikativni diktatoriski potezi vlasti kao ovaj sa ZABRANOM verskog skupa jedne religije je uvod u težak OBRAČUN.Osim toga proustaška šetnja na cetinju je pokazla koliko stvarno gradjana CG podržava mila i koja je to MINORNA manjina,pa poješće ih crnogorci za doručak.Posle ovoga što su radili svi oni koji su se šetali za milovo zdrave mgu samo da se sele to im je jedini spas ali mnogi od njih ionako žive u kolumbiji:)

 4. Slobodanka says:

  Popovo polje predstavlja veoma plodno polje, ima dužinu od 31 km, a široko je oko 1,5 km i ponegde je šire. Kad u tako uzak prostor stavi se još veoma prometan autoput kako će to uticati na proizvodnju zdravog voća, povrća, itd? Zatim put ide tik uz grad Trebinje što nije normalno za autoput, time se sa južne strane grad podseca i verovatno zbog gradnje puta da rušiće im nešto što su uspeli da ponovo izgrade. Nego Hrvatska se već dosta zadužila za svoje autoputeve te odustajanjem da se takav put širi kroz njenu južnu Dalmaciju ona štedi, a ujedno vrši okupaciju pravoslavne Hercegovine. Oni i dan danas rade ono što su vekovima radili, setimo se kolika je nekad bila pravoslavna Hercegovina i šta je sve naš narod tamo zadesilo. Kad ćemo njih da zaštitimo? Saglasno je na takav autoput i Sarajevo, a i ustaška Crna Gora Mila i Duška. „Mi u Bosni i Hercegovini želimo da Jadransko-jonski auto-put prolazi kroz BiH i da dužina trase autoceste bude oko 110 kilometara, te da se kreće od Počitelja, gdje bi bilo čvorište sa Koridorom Vc, pa preko dijelova opština Čapljina, Stolac, Neum, Ravno, Ljubinje, Popovog polja do Trebinja i spojne tačke sa Crnom Gorom na rejonu Aranđeleovo/Nudo... Muslimansko Sarajevo gleda kako da stigne do bratske Albanije i usput da saseče deo Srpske, tj srpske pravoslavne krajeve. U Popovom polju u Mrkonjićima rodjen je Stojan Jovanović, poznatiji kao Vasilije Ostroški.

  • Miraš says:

   Najpre nakon svih mrcvarenja Srba i pravoslavaca iz Hercegovine konačno smislili su kako da im otmu taj prostor. Zatim i to malo plodnog zemljišta pretvaraju u autoput, gradeći po tudjem i jeftinije nego po kamenitim brdima i planinama. Pa još BIH da se zadužuje kao ludjakinja, a ne Rvatska. Rvatska i BIH ne mogu da se dogovore o povezivanju Pelješca sa kopnom, li zato isto kao Nemačka o Kosovu mogu da se dogovore o otimanju pravoslavnog i srpskog.

 5. Nine says:

  Velika Metla, nije čudno što se Srbi u Hrvatskoj pokatoličavaju, ne samo u Zadru devedesetih, već i u Vukovaru danas, iz razloga očuvanja zidova u kojima su rođeni, već što prilikom svakog novog rata protiv Srba postaju veće ustaše od samih ustaša. Ali, s druge strane, šta ih čeka ako se ne pokatoliče? Ako ne pobegnu u Srbiju čeka ih metak i ostadoše opet bez zidina, ali i bez života. Hoće li se njima ponuditi prazne kuće i obezbediti posao kao i onima koji u kilometarskim kolonama pristižu u Srbiju. Ne izbacuje li vlast ženu Srpkinju izbeglu iz Sarajeva iz garsonjere u Beogradu? Šta je čaka na ulici, osim klupe na kojoj će umreti od smrzavanja? Koliko je građana Srbije poput kofera izbačeno na ulicu iz sopstvenog doma zbog beznačajnog duga koji nisu moglu platiti ne svojom krivicom već krivicom onog ko ih je ostavio bez sredstava za život? Više od 3.500 građana, ovde rođenih, a ne "dotumaralih" kako mnogi uobičajavu nazivati one koji žive u Srbiji u kojoj nisu rođeni, ali je poštuju kao svoju rodnu grudu. Deviza jednu trećinu pokatoličiti, jednu proterati, a jednu pobiti nije nastala u poslednjem ratu, već za vreme NDH, a samo pokatoličavanje oduvek.

 6. Zoran says:

  Jel moze neko d ami prevede sta ovde pise?

  • Slobodanka says:

   Naslov je ispravan > "ZNA SE KO JE REKAO MILU da udari na svetinje". Najpre se Hodžis izlanuo kako je SPC suviše vezana za Rusiju, da bi se kasnije tokom novembra pojavio NATO kontrahibridni tim, i posle toga krajem decembra izglasali su zakon bezakonja kojim otimaju SPC sa ciljem da je pretvore u mali Vatikan. Dalju potpunu okupaciju u neokolonijama sprovode tako da proglase rusku malignu pretnju i to kad ona ne postoji čisto da se Vlasi ne dosete, a zatim sprovode svoje izopačene i ludački totalitarne mere.

  • Milan says:

   Metu nam crtaju na čelu tako što napišu "ruska pretnja", a onda ludački navale na nas. Da smo mi stvarno ruska pretnja ne bi se oni ovde pojavljivali, ne bi ih bilo ni od korova, nego na tu lažljivu foru spopadaju male i slabe ciljeve. Kojoti.

  • Slobodanka says:

   A plaše nas kako će tek doći antihrist. Kako da ne. Zapravo antihrist je odavno ovde prisutan, samo pogledajte sažeto kroz vekove sav religijski inženjering kojim od našeg srpskog naroda na njegovim obodima stvaraju druge narode i okreću ih protiv nas. Sagledajte to u kombinaciji sa ratnim zverstvima tokom svakog rata po Hercegovini, Dalmaciji, Bosni, Lici, Slavoniji, i pride po celoj Srbiji...

 7. Pingback: NATO tim bio u Crnoj Gori, ali ne da bi obarao sajtove – Raskrinkavanje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *