Zna se ko stoji iza nasilja u Ukrajini

Zna se ko stoji iza nasilja u Ukrajini

25 januara 2014

Boris AleksicPiše: Boris Aleksić

Ukrajina je u plamenu! U njoj dobro organizovane i uvežbane grupe nasilnika bacaju molotovljeve koktele na policiju, pale vladine zgrade i naoružavaju se. Policija je zaplenila automatsko oružje prilikom pretresanja zgrade koju su prethodno zauzeli predstavnici opozicije. Neredi su se proširili i izvan Kijeva. Pale su i prve žrtve. U polovini države demonstranti su uspeli da poseju haos. Naravno svakom je jasno da iza ovih dobro izvedenih i pripremljenih napada stoji moćan pokrovitelj.

U novembru 2013. godine Ukrajina je odlučila da obustavi pregovore o pridruživanju EU. Najvažniji razlog za ovakav potez Kijeva bila je cena koju Ukrajina treba da plati briselskim komesarima na tom putu. Kijev bi morao da usvoji čak 20 hiljada propisa koji se odnose na različite standarde dok bi ukupni troškovi njihove primene do 2017. godine dostigli sumu od 160 milijardi dolara. Za zemlju sa dugom od 136 milijardi dolara to je neprihvatljivo. Ukrajina bi bankrotirala. Iz Brisela su za uzvrat ponudili kredite od 610 miliona evra, ali uz uslov da se ispune svi zahtevi MMF-a. Sa druge strane Rusija je odlučila da Ukrajini pruži konkretnu pomoć i uloži 15 milijardi dolara iz svog rezervnog fonda u ukrajinske hartije od vrednosti, a cenu gasa za Ukrajinu umanji za trećinu što će Kijevu doneti dodatne 3 milijarde evra svake godine.

Zapad je izgubio u diplomatskoj i ekonomskoj borbi od Rusije u Ukrajini, pa je jednostavno u skladu sa svojom tradicijom odlučio da pribegne nasilju.Najpre je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc poručio da „Janukovič nije Ukrajina“ i da će „neka druga vlada drugačije orjentisana doći na vlast.“ Ova poruka je odlično shvaćena među predstavnicima opozicije koji su odlučili da pojačaju demonstracije i započnu sa provociranjem policije. Na internet stranici Bele kuće koja veruje u „izuzetnost“ Jenkija u odnosu na čitav svet pojavile su se pretnje upućene Viktoru Janukoviču. Jastrebovi u Vašingtonu su bili uvređeni njegovim odbijanjem da pripoji Ukrajinu Evropskoj uniji. Na internet stranici Vlade SAD objavljen je zahtev da se protiv predsednika Ukrajine i članova vlade uvedu sankcije ukoliko ne potpišu sporazum o pridruživanju Evropskoj uniji. „Ne možemo da se pomirimo sa činjenicom da predsednik Viktor Janukovič i njegova vlada brane narodu Ukrajine da priđe bliže zapadnoj civilizaciji. Zahtevamo da se uvedu sankcije protiv gospodina Janukoviča i članova ministarskog kabineta Ukrajine, ukoliko gospodin Janukovič ne potpiše sporazum o pridruživanju Evropskoj uniji na samitu `Istočno partnerstvo` u Vilnjusu 29. novembra 2013. godine“ kaže se u saopštenju. Po tradiciji SAD sankcije su počele otkazivanjem viza Ukrajincima „odgovornim za napade na opozicione demonstante.“ SAD su igrale svoju staru, prljavu igru. Sa jedne strane opozicija je ohrabrivana od strane Ambasade SAD u Ukrajini da provocira policiju i izaziva nemire, dok je sa druge strane Bela kuća poslala jasne poruke Kijevu da ne koristi silu protiv demonstranata jer će Vašington biti prinuđen da uvede sankcije. Obradovani ovim potezima Vašingtona lideri ukrajinske opozicije pozvali su građane u svih mestima da formiraju odrede samooodbrane i da uzmu vlast u svoje ruke. Ovu odluku je sa govornice Majdana objavio lider neonacističke partije „Sloboda“ Oleg Tjagnibok, koga su podržali dvojica drugih lidera opozicije Vitalij Kličko i Arsenij Jacenjuk.

Inače u maju 2010. godine Tjagnibok je u Kanadi dobio „Zlatni krst“ od veterana divizije SS Galičina. Bivši esesovci, koji sebe nazivaju „veteranima Prve ukrajinske divizije Ukrajinske nacionalne armije“, uručili su mu nagradu uz formulaciju „za zasluge pred Ukrajinom“.

Nakon Tjagnibokovog poziva u centru Kijeva su ponovo počeli sukobi policije i pristalica opozicije. Čuli su se i pucnji. Iako su sredstva javnog informisanja na zapadu ali i u Srbiji javila da policija ubija demonstrante snajperima, ispostavilo se da su dvojica ljudi u Kijevu stradala jer su pogođeni hicima iz lovačkog naoružanja.

Militantne grupe su počele da ubijaju i policajce. U Kijevu su napadnuta trojica pripadnika snaga reda. Jedan od njih je ranjen nožem. Sva trojica su bila kidnapovana i odvedena u „Dom sindikata“ koji su demonstranti zauzeli na samom početku protesta. U centru Kijeva, hladnokrvno, metkom u glavu ubijen je 27-godišnji policijski narednik! Stanislava Rogozina, načelnika Glavne uprave ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova za borbu protiv organizovanog kriminala, izjavila je da demonstranti u pomenutom „Domu sindikata“ drže „znatnu količinu vatrenog oružja”.

Službe bezbednosti su ubrzo ukazale da Zapad ubacuje oružje i teroriste iz Sirije u Ukrajinu! Ukrajinski poslanik Oleg Carjov je naveo sledeće: „Moje kolege iz Državne Dume Rusije – samo što su se vratili iz Sirije. Telefonirali su mi i preneli, pozivajući se na šefa sirijske obaveštajne službe, da se do kraja prošle godine u Siriji nalazilo približno 350 ukrajinskih plaćenika, a da je deo njih počeo da se vraća u Ukrajinu uoči početka sukoba u ulici Gruševskog. Osim ovoga, do mene stižu informacije da su nepoznata lica poslednjih dana u kijevskim mrtvačnicama više puta pokušavali da kupe leševe i da su nudili od 2.000 do 3.000 dolara” upozorava Carjov. Podsetimo se da postoje jasni dokazi da SAD u Siriji podržavaju teroriste koji jedu ljudska srca i upotrebljavaju hemijsko oružje. Viktor Janukovič je potvrdio da uneredima u Kijevu učestvuju stranci koji imaju iskustva u borbenim dejstvima. Prema njegovim rečima neki od tih stranaca se nalaze na međunarodnim poternicama. “Oni se sakrivaju u okupiranim zgradama. Mi znamo da tamo ima oružja“, – naglasio je predsednik.

Međutim Vašingtonu potpuno odgovara ova situacija. Zato Amerikanci na svaki način pokušavaju da rasplamsaju sukobe. Ministar spoljnih poslova SAD Džon Keri izjavio je da se Sjedinjene države s gađenjem primile vest o upotrebi jedinica za razbijanje demonstracija od strane vlade u Kijevu. Ovo izjavljuje predstavnik zemlje čija policija svake godine, prema zvaničnoj statistici ubije 500 nevinih ljudi. SAD su poznate i po surovom prebijanju studenata, ali i po tome što je njihova tajna policija vođe pokreta „Okupiraj Volstrit“ označila kao teroriste i unutrašnje neprijatelje.

Pored toga Vašingtonu nisu strani ni planovima za likvidaciju vođa antivladinih demonstracija snajperima. Planovi za otkrivanje vođa protesta „Okupiraj volstrit“ i njihovu likvidaciju snajperima otkriveni su krajem 2012. godine kada su predstavnici FOIAorganizacije koja se bori za ljudska prava došli u posed zvaničnog dokumenta FBI. Ovaj papir je bio prethodno cenzurisan od strane Federalnog istražnog biroa. Prema mišljenju nezavisnih novinara dokument otkriva da američka tajna policija radi po nalogu moćnih korporacija i Volstrita. Njihov uticaj je toliko velik da su državni organi SAD u svojim izveštajima označili studente kao teroriste i unutrašnje neprijatelje!

Evo kakva država uči svet demokratiji i poštovanju ljudskih prava!

Pokušavajući da smiri situaciju ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je telefonom razgovarao sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom. Kako je saopštio Janukovičev kabinet, „razmotreni su mirni načini izlaska iz krize u zemlji“. Janukovič je Bajdenu izložio „svoje viđenje koraka koji mogu doprineti stabilizaciji prilika u Ukrajini“. Ukrajinski premijer Nikolaj Azarov ubrzo je posle ovog ragovora izjavio da je njegova vlada spremna da se povuče – ukoliko parlament Ukrajine glasa za njenu ostavku. TakođeViktor Janukovič je obećao da će sledeće nedelje izvršiti rekonstrukciju vlade u cilju ublažavanja krize u zemlji, ali je takođe zapretio da će upotrebiti „sve zakonske metode” ukoliko rešenje ne bude pronađeno.

Međutim pokušaji ukrajinske vlade da umilostivi SAD su osuđeni na propast. Sjedinjene države stoje iza nasilja u Ukrajini i šta god uradio Kijev to neće biti dovoljno. Vašington će savetovati Janukoviča kako da najbrže ode u propast, a njegova država što pre postane plen Zapada.

Ali šta konkretno treba uraditi?

Upotreba specijalne jedinice Berkut protiv studenata krajem prošle godine bio je potez koji je samo rasplamsao demonstracije i poslužio kao povod za prelazak u ofanzivu militantnih grupa koje je Vašington već pripremio za rušenje vlade. Policija je morala da zaštiti studente i odvoji ih od neonacista iz partije „Sloboda“ i nasilnih demonstranata.

Sa druge strane, ni jedna vlast na svetu, ne sme da dozvoli da na policiju bacaju molotovljeve koktele, njene pripadnike bodu noževima i ubijaju. Ukoliko želi Ukrajinu kao nezavisnu i slobodnu zemlju njena vlada mora da povuče odlučne poteze i razbije nasilne demonstracije, a odgovorne za nerede izvede pred lice pravde. U isto vreme građani koji mirno protestvuju moraju biti zaštićeni od strane organa reda.

U Ukrajini se vodi borba za nezavisnost države i slobodu njenih građana. Ukoliko Kijev popusti pred ucenama i pretnjama SAD Ukrajinci će doživeti sudbinu Srba. Na vlast će biti ustoličene marionete Zapada koje će polako ali sigurno razbijati državu i naciju gazeći osnovne nacionalne interese i dostojanstvo naroda. Kao i Srbija Ukrajina će postati bezlična tvorevina koja se urušava i nestaje sa političke karte sveta. Doduše, Srbija je okupirana tek nakon agresije i dolaska DOS-a na vlast.Rusija tada nije bila dovoljno jaka da bi joj pomogla. Međutim Ukrajina ima šansu jer je uz nju jaka i uspešna Rusija koja se oslobodila zapadnih okova. A tu šansu Kijev ne sme da propusti.

(Fondsk.ru)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *