ZNA SVE UNAPRED I PRETI: Kameron zna da su Rusi srušili avion i preti novim sankcijama

ZNA SVE UNAPRED I PRETI: Kameron zna da su Rusi srušili avion i preti novim sankcijama

20 jula 2014

david-cameron_2518356bZapadne zemlje zahtevaju od Rusije da izvrši pritisak na proruske snage na istoku Ukrajine, da se omogući neometana istraga mesta gde se srušio malezijski avion.

Holandski premijer Mark Rute je poručio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da „vreme ističe“, i da je neophodno da pokaže spremnost da pomogne. „On treba da svetu i Holandiji pokaže da čini ono što se od njega očekuje“, rekao je kasnije Rut.

Iz SAD i Velike Britanije takođe su stigle poruke da je neophodno da Rusija obezbedi potpuni pristup mestu nesreće.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao da je postoji mogućnost novih sankcija Evropske unije protiv Rusije, zbog pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine. On je dodao da Zapad mora da promeni svoj pristup iz korena, ako se Moskva i dalje bude držala svog kursa u Ukrajini.

„Rusija može da iskoristi ovaj trenutak da pronađe izlaz iz ove grozne, opasne krize. Nadam se da će to i učiniti. Ali, ako se to ne dogodi, moramo snažno da odgovorimo“, napisao je Kameron u članku u listu „Sandej tajms“.

Kameron piše i da, ako bude potvrdjeno da je avion MH17 srušen projektilom zemlja-vazduh, iz oblasti pod vlašću proruskih snaga u Ukrajini, Moskva treba da snosi odgovornost.

„U tom slučaju, moramo biti jasni šta to znači: to je direktni rezultat ruske destabilizacije jedne suverene zemlje, narušavanja njenog teritorijalnog integriteta, podržavanja ubilačkih milicija, kao i njihovog obučavanja i naoružavanja“, napisao je Kameron.

„Moramo da pretvorima ovaj trenutak besa u trenutak akcije. Akcije pronalaženja onih koji su izvršili ovaj zločin i njihovog privodjenja pravdi. Ali, ovo je mnogo šire od pravde. Ako predsednik (Rusije Vladimir) Putin ne promeni pristup Ukrajini, onda će Evropa i Zapad morati iz korena da promene svoj pristup Rusiji“, istakao je Kameron.

„Nije reč o vojnoj akciji, ali vreme je da upotrebimo svoju moć, uticaj i izvore“, dodao je britanski premijer.

U malezijskom avionu s 298 putnika bilo je 28 gradjana Australije i 192 Holandjana. Australijski premijer Toni Abot rekao je da je situacija na mestu nesreće „potpuno haotična“ i da se tamo ne sprovode uobičajene mere posle jedne takve nesreće.

Na mesto nesreće je u petak i subotu stigla prva ekipa od oko 30 istražitelja OEBS-a, ali njima je samo delimično omogućen pristup mestu gde je avion pao.

KOMENTARI3 komentara

  1. pedja says:

    ovo sa avionom je americki scenarij isto kao isa blizancima u NEW YORKU

  2. jugoslav mitic says:

    djubre,britansko.fuck you

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *