ЗНАЧАЈ КВАЛИТЕТНЕ ВОДЕ ЗА ЉУДСКИ ОРГАНИЗАМ: Природа се побринула за нас

ZNAČAJ KVALITETNE VODE ZA LJUDSKI ORGANIZAM: Priroda se pobrinula za nas

9 jula 2018

DA BI organizam bolje funkcionisao a zdravlje bilo još bolje, neophodno je piti dovoljno vode, ali i poznavati poreklo i sastav prirodnih mineralnih voda. O značaju ove najdragocenije tečnosti za ljudski organizam i pravilnom odabiru u svakodnevnoj konzumaciji, govori doktorka Gordana Peković Peruničić, internista-nefrolog.* Koliko vode nam je dnevno potrebno i na koji način adekvatan unos ove tečnosti utiče na rad celokupnog organizma?

– Činjenica da voda čini do 2/3 našeg tela ukazuje na to koliko je bitna. Organizam nema sposobnost da čuva vodu, pa je za njegovo normalno funkcionisanje potrebno svakodnevno unositi sveže količine. Zdrava osoba treba da popije između 1,5-2 litre vode dnevno, a fizički aktivne osobame i više. Svakodnevna hidratacija je jedan od preduslova dobrog zdravlja, a pravilan izbor vode za piće povoljno utiče na sve ćelijske procese u organizmu.

Kako da prepoznamo vodu dobrog kvaliteta, kakva voda je dobra za celokupno zdravlje?

– Kvalitet vode za piće je važan koliko i kvantitet, odnosno količina koju unesemo tokom dana. Pored čistoće i bakteriološke ispravnosti, od izuzetne važnosti je da voda ima svojstva kao što su: alkalnost, sposobnost oksigenacije ćelije i molekule vode koji su grupisani oko prisutnih jona. Prirodna mineralna voda čije je poreklo arteško je jonizovana i ima alkalnu sredinu, sadrži više kiseonika i deluje blagotvorno na ćelije u organizmu. Deluje antioksidativno i neutrališe slobodne radikale koji imaju negativan i štetan uticaj na tkiva.

* Koje elemente sadrži arteška voda i kako doprinosi poboljšanju našeg organizma?

– Prirodne arteške mineralne vode dolaze iz arteških bunara sa velikih dubina, iz čiste prirode. Prolaskom kroz čvrste nepropusne stene, pod pritiskom izbijaju iz Zemljine unutrašnjosti na površinu uz prirodan proces filtriranja. Zbog niskog sadržaja mineralnih soli arteške vode izuzetno povoljno utiču na zdravlje, tako što deluju na metaboličke procese, funkciju digestivnog trakta i endokrinih organa i obezbeđuju svakodnevne potrebe organizma za mineralima. Njihovim unosom postiže se najbolji balans minerala u organizmu i nadoknađuju elektroliti koji se svakodnevno gube. Imaju terapeutsko dejstvo kod mnogih hroničnih bolesti, a sadrže i optimalnu količinu fluorida, što pogoduje pravilnoj izgradnji kostiju i zuba kod dece i sprečava karijes, a u starosti osteoporozu.

* Navedite prednost arteške nefiltrirane u odnosu na filtriranu vodu.

– Prednost je u tome što ovakve vode potiču iz podzemnih ležišta i razni toksini, bakterije i kisela kiša ne mogu da prodru do njih, pa su zaštićene od bilo kakvog zagađenja. Mineralne vode koje prolaze kroz proces filtracije gube neke od najznačajnijih elemenata kao što su gvožđe i kalcijum, pa svakodnevni unos takvih voda može nepovoljno da utiče na funkcije organizma. Izložene su zagađivačima koji do vode mogu stići iz različitih izvora. To mogu da budu hemijski ili industrijski otpad, teški metali i hemikalije koje se koriste u zaprašivanju useva. Iako ovakve vode prolaze kroz proces filtriranja koji prečišćava vodu i osigurava da nivo zagađenja ostane minimalan, neke osobe mogu biti osetljive na različite toksine iz vode, što može da ima negativne posledice na njihovo zdravlje.

* Postoji li kod nas prirodna arteška voda? Kakva ispitivanja garantuju njen kvalitet?

– U Srbiji postoji jedna takva, arteška voda, koja dolazi sa dubine od 605 metara, iz 7.000 godina starog izvora u Banji Vrujci, VODAVODA, koja se bez ikakve prerade puni direktno na izvoru. Zbog uravnoteženog mineralnog sastava povoljno utiče na zdravlje organizma. Njena idealna pe-ha vrednost koja je blago alkalna pomaže u održavanju acido-bazne ravnoteže, što je osnov za odvijanje svih bioloških reakcija. VODAVODA hrani ćeliju kiseonikom, povećava njenu vitalnost i oslobađa je od toksina, pa tako doprinosi boljem funkcionisanju ćelija, kao i stvaranju neophodne energije za njihov rad. Sve ove osobine VODAVODE su dokazane tokom detaljnog jednogodišnjeg istraživanja koje je sprovedeno na Medicinskom fakultetu. Zbog blagotvornog dejstva koje ima na ljudski organizam, stručnjaci preporučuju svakodnevnu konzumaciju ove vode u neograničenim količinama.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *