Значај Матице

Značaj Matice

25 aprila 2018

NA štandu Srbije 25. međunarodnog salona knjige u Budimpešti održan je program posvećen Matici srpskoj u okviru kojeg je promovisana i kulturna delatnost Novog Sada.

Govoreći o Novom Sadu koji je ujedno i sedište Matice srpske, najstarije književne, kulturne i naučne institucije srpskog naroda (1826. godine osnovana u Pešti) gradonačelnik Miloš Vučević istakao je da je Novi Sad danas „velika kuća brojnih naroda i religija, različitih jezika i kultura“.

– Mi smo takvu kulturu života i suživota nasledili od naših predaka i godinama je samo unapređujemo – kazao je Vučević i podsetio da je Matica u Novi Sad preseljena 1864. godine, te da i danas sa svojom Bibliotekom, Galerijom i Letopisom, čini stub naše kulturne scene i ponos srpske kulture.

U programu posvećenom predstavljanju Matice srpske učestvovali su: predsednik te ustanove prof. dr Dragan Stanić, upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović, upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski i sekretar Redakcije Letopisa Matice srpske dr Svetlana Milašinović.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Dragan Stanic je svojevremeno promenio ime u Ivan Negrisorac, a sada je Negrisorac ponovo postao Dragan Stanic. Kako se takvim ljudima uopste moze poveriti tako znacajna ustanova?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *