Znaju li oni koji su skandirali „Maraton, maraton“, šta zaista znači maraton

Znaju li oni koji su skandirali „Maraton, maraton“, šta zaista znači maraton

22 aprila 2013

Dačić-Dežer-i-ostali-maratonciPiše: Slobodan Nedeljić

Dok Vladan Glišić visi sa prozora i proziva predsednika vlade Ivicu Dačića za izdaju Kosova i Metohije, jedan deo naroda skandira „Izdaja, Izdaja“, a drugi zvižde i skandiraju „Maraton, Maraton…“, a Glišić odgovara „Ne damo Kosovo“.

E, to je taj tužni trenutak, gde je jedan čovek je imao hrabrosti da prozove Dačića, a drugi da priđe Dačiću i „oči u oči“ da ga pita „Da li mirno spavaš?“, dok je drugima je samo do lake zabave – maratona.

Umesto da svi složno zaurlaju „Izdaja“ oni ne mare za Kosovo i Metohiju oni skandiraju maratonu. E pa, podsetio bih ove što skandiraju „maratonu“ da se maraton održava takođe u čast jedne borbe, u čast trijumfa Grka nad Persijancima u Maratonskoj bici odigrane na Maratonskom polju po kome je dobila ime. Filipid je trčao od Maratona do Atine da javi da je persijska invazija zaustavljena. Da li biste vi trčali od Gazimestana do Kruševca da javite da je turska invazija zaustavljena? Maraton je slavna bitka ali nije deo srpske istorije, a Kosovska bitka je još slavnija i za nas još važnija jer je deo naše istorije i indentiteta. Treba da skandirate „Gazimestan!“, to je prava reč.

Ali ne! Među Srbima je masovno zavladala žuto-plava groznica niskog morala, a mozgovi su isprani „Velikim batom“. Podeliste se Srbi kao Izraelci podno planine Sinaj, opčinilo vas „Zlatno tele“.

Braćo, možda je Gazimestan (i Knin, Banja Luka…) za vas daleko od Beograda, ali Maraton je dalji, a Brisel i Vašington su još dalji.

Jedini pravi zaključak je da ste ovu bedu i zaslužili kada tako mislite, i mnogi se neće opametiti dok im „mečka ne zaigra pred vratima“, a neki ni tada.

A, rešenje je lako: „Eh kad bi narod Moj, držao zakone Moje i zapovesti Moje i uredbe Moje, brzo bih pokorio neprijatelje njihove pod noge njihove.“

Ali, Srbi se uzdaju u silu i novac (koje nemaju) umesto u Boga.

(Srbel.net)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *