Знате ли да постоји још један БАЛКАН?

Знате ли да постоји још један БАЛКАН?

30 децембра 2015

turkmenistan-administrative-mapМноге се приче испредају о животу на брдовитом Балкану, али да ли сте знали да на свету постоји још један Балкан?

Тај „други“ Балкан налази се на граници с Узбекистаном, Казахстаном, Ираном и Каспијским морем, а главни град туркменистанске провинције је Балканабат.

Тај део света познат је по великим енергетским ресурсима, а чак 94 одсто производње природног гаса потиче из тог региона.

Само име долази од околних планина, тако се верује да је и ово „наше“ балканско подручје добило име управо по томе – планини Балкану (Бугари је зову Стара Планина) која иде кроз средишњу Бугарску и прелази у источну Србију.

Само име Балкан долази од турске речи за планину, а некад се та планина звала Хаемус Монс која означава „ланац“.

Балкан се данас чешће користи као политички него географски појам који означава земље чије су се културе интезивно испреплитале са вишевековним турским културним, политичким и верским утицајима, стоји на Википедији.

(Курир)

KOMENTARI2 коментара

  1. Svetislav says:

    I Srbi zovu Staru Planinu tako jos od pre dolaska turaka i naziva balkan. Pre turkenistanskih hordi, balkan se zvao Helm (a i sada je pravilnije nego balkan)?

  2. Милутин says:

    Samo ime Balkan dolazi od turske reči za planinu, a nekad se ta planina zvala Haemus Mons koja označava „lanac“. ////////// све су отомани уништили. тако је и са санџаком, једино је вероватно остао у Србији, земљи корумпираних тупана и преседана. мада их је свуда било

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u