Знате ли да постоји још један БАЛКАН?

Znate li da postoji još jedan BALKAN?

30 decembra 2015

turkmenistan-administrative-mapMnoge se priče ispredaju o životu na brdovitom Balkanu, ali da li ste znali da na svetu postoji još jedan Balkan?

Taj „drugi“ Balkan nalazi se na granici s Uzbekistanom, Kazahstanom, Iranom i Kaspijskim morem, a glavni grad turkmenistanske provincije je Balkanabat.

Taj deo sveta poznat je po velikim energetskim resursima, a čak 94 odsto proizvodnje prirodnog gasa potiče iz tog regiona.

Samo ime dolazi od okolnih planina, tako se veruje da je i ovo „naše“ balkansko područje dobilo ime upravo po tome – planini Balkanu (Bugari je zovu Stara Planina) koja ide kroz središnju Bugarsku i prelazi u istočnu Srbiju.

Samo ime Balkan dolazi od turske reči za planinu, a nekad se ta planina zvala Haemus Mons koja označava „lanac“.

Balkan se danas češće koristi kao politički nego geografski pojam koji označava zemlje čije su se kulture intezivno ispreplitale sa viševekovnim turskim kulturnim, političkim i verskim uticajima, stoji na Vikipediji.

(Kurir)

KOMENTARI2 komentara

  1. Svetislav says:

    I Srbi zovu Staru Planinu tako jos od pre dolaska turaka i naziva balkan. Pre turkenistanskih hordi, balkan se zvao Helm (a i sada je pravilnije nego balkan)?

  2. Milutin says:

    Samo ime Balkan dolazi od turske reči za planinu, a nekad se ta planina zvala Haemus Mons koja označava „lanac“. ////////// sve su otomani uništili. tako je i sa sandžakom, jedino je verovatno ostao u Srbiji, zemlji korumpiranih tupana i presedana. mada ih je svuda bilo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *