Зоран Заев остаје на челу СДСМ-а

Зоран Заев остаје на челу СДСМ-а

28 маја 2017

На 22. Конкресу Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) одржаном у суботу у Скопљу Зоран Заев је као једини кандидат поново изабран за лидера странке са мандатом од четири године.

Радмила Шећеринска пак, поново је добила поверење 700 делегата конгреса и остаје на функцији заменика председника странке која заједно са албанским партијама – ДУИ, Беса и Алијансом за Албанце, предводи парламентарну већину у Собрању Македоније.

Заев је после поновног избора за челника СДСМ-а указао да предстоји дуг пут остварења реформских задатака, захтевајући од чланства и симпатизера истрајно настављање „темељитог деловања“ на европском курсу.

– Треба да створимо друштво једнаких вредности и шанси. То је пут до ЕУ и НАТО. Македонија има чиме да се поноси, грађани су пенкалом срушили режим и на корак су до нове Владе. Направили смо много, направићемо још више. Спреман сам за тај пут, изјавио је Заев.

У обраћању на Конгресу он је указао да се неће дозволити „понављање зла које је руководство ВМРО-ДПМНЕ нанело грађанима и држави“, додајући да је циљ „обезбеђење евро-атлантских перспектива“.

Најавио је старт реформи са новом владом европских вредности, коју ће, како је ракао, Македонија добити – идуће седмице.

На Конгресу СДСМ-а присуствовали су и бивши лидер и премијер и шеф државе Бранко Црвенковски, као и представници албанских странака из коалиције – Теута Арифи, Невзат Бејта и Изет Меџити из ДУИ, челник Бесе, Билал Касами, као и представници ванпарламентарних странака Љубе Бошкоски, Стојанче Ангелов… и гости из сестринских партија из региона и ЕУ.

Имовина  ВМРО-ДПМНЕ на леду?

Специјално јавно тужилаштво (СЈО) Македоније које пртедводи Катица Јанева поново је од Кривичног суда у Скопљу затражило замрзавање дела имовине ВМРО-ДПМНЕ, лидера и бившег премијера Николе Груевског.

Поновни захтев је уследио откако је Тужилаштво пре неколико дана отворило истрагу, у предмету „Талир“ о илегалном финансирању странке и злоупотребама тешким готово пет милиона евра. Осумњичено је 14 особа, међу којима је и лидер странке Груевски.

Тај предмет је део обимног истражног процеса које СЈО после формирања крајем 2015. води испитивањем и расветљавањем незаконитог масовног четворогодишњег прислушкивања више до 20 хиљада грађана Македоније у мега афери обелодаљњеној такозваним „бомбама“ СДСМ-а и криминалних радњи високих државних функционера из ВМРО-ДПМНЕ проистеклих из скандала.

(Вечерње новости)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u