Зоран Заев остаје на челу СДСМ-а

Zoran Zaev ostaje na čelu SDSM-a

28 maja 2017

Na 22. Konkresu Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) održanom u subotu u Skoplju Zoran Zaev je kao jedini kandidat ponovo izabran za lidera stranke sa mandatom od četiri godine.

Radmila Šećerinska pak, ponovo je dobila poverenje 700 delegata kongresa i ostaje na funkciji zamenika predsednika stranke koja zajedno sa albanskim partijama – DUI, Besa i Alijansom za Albance, predvodi parlamentarnu većinu u Sobranju Makedonije.

Zaev je posle ponovnog izbora za čelnika SDSM-a ukazao da predstoji dug put ostvarenja reformskih zadataka, zahtevajući od članstva i simpatizera istrajno nastavljanje „temeljitog delovanja“ na evropskom kursu.

– Treba da stvorimo društvo jednakih vrednosti i šansi. To je put do EU i NATO. Makedonija ima čime da se ponosi, građani su penkalom srušili režim i na korak su do nove Vlade. Napravili smo mnogo, napravićemo još više. Spreman sam za taj put, izjavio je Zaev.

U obraćanju na Kongresu on je ukazao da se neće dozvoliti „ponavljanje zla koje je rukovodstvo VMRO-DPMNE nanelo građanima i državi“, dodajući da je cilj „obezbeđenje evro-atlantskih perspektiva“.

Najavio je start reformi sa novom vladom evropskih vrednosti, koju će, kako je rakao, Makedonija dobiti – iduće sedmice.

Na Kongresu SDSM-a prisustvovali su i bivši lider i premijer i šef države Branko Crvenkovski, kao i predstavnici albanskih stranaka iz koalicije – Teuta Arifi, Nevzat Bejta i Izet Medžiti iz DUI, čelnik Bese, Bilal Kasami, kao i predstavnici vanparlamentarnih stranaka Ljube Boškoski, Stojanče Angelov… i gosti iz sestrinskih partija iz regiona i EU.

Imovina  VMRO-DPMNE na ledu?

Specijalno javno tužilaštvo (SJO) Makedonije koje prtedvodi Katica Janeva ponovo je od Krivičnog suda u Skoplju zatražilo zamrzavanje dela imovine VMRO-DPMNE, lidera i bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Ponovni zahtev je usledio otkako je Tužilaštvo pre nekoliko dana otvorilo istragu, u predmetu „Talir“ o ilegalnom finansiranju stranke i zloupotrebama teškim gotovo pet miliona evra. Osumnjičeno je 14 osoba, među kojima je i lider stranke Gruevski.

Taj predmet je deo obimnog istražnog procesa koje SJO posle formiranja krajem 2015. vodi ispitivanjem i rasvetljavanjem nezakonitog masovnog četvorogodišnjeg prisluškivanja više do 20 hiljada građana Makedonije u mega aferi obelodaljnjenoj takozvanim „bombama“ SDSM-a i kriminalnih radnji visokih državnih funkcionera iz VMRO-DPMNE proisteklih iz skandala.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *