Зоран Живковић спрема нови „пети октобар“!?

Zoran Živković sprema novi „peti oktobar“!?

26 januara 2015

zivkovic-zoran 6787Dok Bojan Pajtić pokušava da do 3. februara skrpi vladu u senci, Zoran Živković traži hitno ujedinjenje opozicije u jedan demokratski front protiv, kako kaže, teške autokratije u Srbiji.

Da li nas to lider Nove stranke vraća u devedesete godine, kada se opozicija posle više jalovih pokušaja okupila u DOS da bi s vlasti srušila Slobodana Miloševića? Ili je prizivanje „petooktobarskog scenarija” rezultat frustracije što je na 20 radnih dana udaljen iz parlamenta zbog vređanja poslanika, zbog čega se žalio i Ustavnom sudu.

Bivši premijer Srbije Živković objašnjava da nije mislio konkretno na formiranje novog DOS-a, već demokratskog fronta: „Forma DOS-a je na neki način prevaziđena, jer je tada bilo lakše ujedini raznorodne opozicione stranke nego što je to danas slučaj. Mnogo je veći problem to što je sada dobar deo opozicije formalno protiv vlasti, a preko medija i na sve druge načine pokušavaju da se dodvore Vučiću i budu deo vlasti. U tome se ističu Nenad Čanak, Boris Tadić i Čedomir Jovanović. To je glavni problem, jer kada to građani vide, onda ozbiljno posumnjaju u namere opozicije.”

Ali da bi se opozicija svrstala u jednu kolonu i da bi se napravio sličan scenario kao na izborima 29. septembra 2000. godine, koji je doveo do toga da Milošević 5. oktobra građanskim protestima bude srušen u uličnim demonstracijama, lider NS-a kaže da je neophodno da DS završi svoju unutrašnju tranziciju jer je bez demokrata teško ostvariti taj front.

Na ovakve ideje nekadašnji „otporaš”, a sada predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić kaže da DS i njoj bliske stranke još nisu sposobne da izađu iz vremena koje je neposredno usledilo 2000. godine. On tvrdi da će uskoro njihove ideje postati jednako moderne kao ideje Mirjane Marković i Ljubiše Ristića iz 1996. godine.

„Mislim da bi bilo dobro da prestanemo da govorimo o simbolima, jer je DOS bio upravo to. Najava formiranja opozicionog bloka po uzoru na DOS govori da današnji političari nemaju ideje kako da se suprotstave vlasti čim se pozivaju na modele od pre petnaestak godina. Za Zorana Živkovića su verovatno slavna vremena kada je on bio premijer Srbije, ali kada bi analizirao parametre iz tog vremena, siguran sam da ne bi tako govorio. On računa da postoji nekoliko hiljada ljudi koji su bili u vlasti, a sada više nisu. On računa na njihov politički potencijal”, kaže Antić.

Za lidera Naprednog kluba problem DOS-a je bio taj što nisu imali ni ideologiju ni program i, na kraju, deo DOS-a kojim je rukovodio DS napravio je od EU zamenu za ideologiju i program: „Zato se i dogodilo da ono malo intelektualaca koji su podržavali DS nezadovoljni stanjem u zemlji olako podrže svaku alternativu DS-u. Ako za njih EU nije imala alternativu, pokazalo se da u Srbiji postoji vlada koja je EU poslušnija od njih.”

Jedan drugi poznati „otporaš” koji je ostao veran Demokratskoj stranci, Srđan Milivojević, ističe da danas nije moguće objediniti sve partije koje su protiv vlasti, zbog čega je nekada formiran DOS.

„Nekad je Slobodan Milošević bio integrativni faktor, jer je bio oličenje zla i lako je biti protiv njega i u jednoj korpusu objediniti i monarhiste i republikance i one koji su za Evropu i koji su protiv evropskih integracija. Teško je danas napraviti novi DOS, ali mislim da je to potrebno, jer se Srbija nalazi na velikoj prekretnici”, naglasio je Milivojević, dodajući da SNS sistematski uništava parlamentarnu opoziciju i da će taj prazan prostor popuniti ekstremna desnica, koja će napraviti saradnju sa pokretom vojnih rezervista i sindikalistima.

Predsednik Naprednog kluba smatra da Živković pokušava da izvuče politički profit iz toga što su dva poslanika Nove stranke u Skupštini Srbije primetniji nego svi poslanici DS-a.

Antić ne vidi oko čega bi se proevropska opozicija sada mogla objediniti i smatra da nema tih potencijala koje je nekada imala.

„Umesto prazne priče o najavama formiranja nekog DOS-a najvažniji je kakav će biti program opozicije. Kao predsednik Naprednog kluba i konzervativac mogu da navedem stotinak tačaka vladine politike sa kojima nisam saglasan, a sa kojima su saglasni Pajtić i Živković. Zbog toga je potrebno da se izgrade dva bloka – jedan vladin proevropski, a drugi konzervativan, koji je, između ostalog, protiv ulaska Srbije u EU”, predlaže Čedomir Antić.

(Politika, Dejan Spalović)

KOMENTARI3 komentara

  1. Neša says:

    Oplevio vinograd, pa ne zna šta sada da radi od sebe!

  2. Vujadin says:

    Potrošeni kurton nikom ne treba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *