ЗОРАНА ШАЉЕ МРКУ НА РОБИЈУ: Поднете кривичне пријаве Тужилаштву за организовани криминал против Мркоњића и више одговорних лица!

ZORANA ŠALJE MRKU NA ROBIJU: Podnete krivične prijave Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv Mrkonjića i više odgovornih lica!

6 novembra 2017

Deonica Ub – Lajkovac na Koridoru 11, tri godine nakon izgradnje, naći će se na sudu umesto na mapi vozača koji putuju ka Jadranu. Ova trasa, koju su prozvali „auto-put iz njive u njivu“, nikada nije puštena u saobraćaj, a 4,5 kilometara, od ukupno 12,5 koji su asfaltirani, moraće da se radi iz početka, za šta će biti potrebno oko milijardu dinara, odnosno nešto više od osam miliona evra. Uočena su brojna oštećenja, a utvrđeno je da su majstori ugradili glinu u osnovu auto-puta!

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na čijem je čelu Zorana Mihajlović, podnelo je krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv 14 odgovornih lica na čelu sa bivšim ministrom Milutinom Mrkonjićem, kao i protiv direktora građevinskih preduzeća – PzP „Beograd“ Bore Jelića, AS „Putevi Užice“ Milana Bojovića i Ratomira Todorovića direktora AD „Planum“. Na spisku osumnjičenih su i inženjeri iz Instituta za puteve, „Koridora Srbije“ i Saobraćajnog instituta CIP koji su bili angažovani kao nadzorni organ i trebalo je da ukažu na propuste i korišćenje neadekvatnog materijala.

Kako „Novosti“ nezvanično saznaju, u resornom ministarstvu su, posle izveštaja Saobraćajnog instituta CIP i „Puteva Srbije“ o stanju ove saobraćajnice, odlučili da nadležni pravosudni organi utvrde da li postoji odgovornost ljudi koji su radili na ovom projektu, i kolika je, jer će sanacija već urađenog auto-puta morati da se plati iz budžeta. Postoje i aktivne su garancije koje su dali „Putevi Užice“ i „Planum“ u iznosu od 331 milion dinara, a ostatak od 680 miliona za ovu sanaciju moraće da se uzme iz republičke kase.

Izgradnja ove deonice započeta je 2010. a završena je 2014. godine. Naručilac posla bilo je tadašnje Ministarstvo saobraćaja, korisnik „Koridori Srbije“, a izvođači „Planum“, „Putevi Užice“ i PzP „Beograd“. U krivičnoj prijavi u koju su „Novosti“ imale uvid piše da su radovi sa oko 75 miliona evra plaćeni iz republičkog budžeta, što znači da je direktnu kontrolu nad plaćanjem imalo resorno ministarstvo čiji je tadašnji ministar bio Milutin Mrkonjić.

„Putevi Srbije“ su u aprilu ove godine u izveštaju utvrdili brojna oštećenja na površini kolovoza, konstatovane su pukotine na asfaltu od po tri centimetra, ulegnuća ispred i iza mostova, kao i bele fleke na asfaltnom zastoru na mostovima. Zbog toga je ovo preduzeće tražilo od „Koridora“ da izrade projekat sanacije ove deonice, a „Koridori“ su za to u junu angažovali Saobraćajni institut CIP.

Inženjeri iz CIP-a su utvrdili da pukotine idu kroz ceo asfaltni sloj, kao i da su nastale na dnu slojeva auto-puta. Ocenili su i da je glavni uzrok oštećenja sloj drobljenog kamena i nasip od gline koji se nalaze na dubini od 87 do 100 centimetara! To znači da će zbog gline morati da se skine sloj ove debljine i da se uradi ponovo. Utvrđeno je da su razlozi nastanka oštećenja i „slaba zbijenost, povećana vlažnost i smanjena koherentnost materijala“.

U elaboratu CIP konstatuje se da su svi materijali koji su ugrađeni u osnovu auto-puta neodgovorajućeg kvaliteta! Samo posle pregleda deonica auto-puta na koje su ukazali „Putevi Srbije“ predloženo je da se sanira 2.620 metara kolovoza, a procenjeno je da bi za to bilo potrebno oko 580 miliona dinara. CIP je predložio sanaciju još 1.995 metara auto-puta, a okvirna procena je da bi popravke ukupno koštale 1,069 milijardi dinara!

Sanacijom je predviđeno skidanje elemenata kolovoza u debljini od jedan do tri metra, na pojedinim mestima kod stubova mostova i do 11 metara, i to ukupno na najmanje 4,5 kilometara auto-puta – navodi se u analizi CIP. – Na deonicama gde su niski nasipi i useci trenutno nema oštećenja, ali se sigurno očekuje da bi posle puštanja u saobraćaj i ovde došlo do istih problema zbog korišćenja neodgovorajućeg materijala.

Ova deonica je u garanciji izvođača do 14. decembra, odnosno još mesec i po dana, a deonica je 2015. godine predata „Putevima Srbije“.

Potpisali 11 aneksa

Prvobitni rok za završetak deonice dužine 12,5 kilometara je bio decembar 2012. godine. Od početka radova 2010. do 2014. godine, kada je okončana, potpisano je ukupno 11 aneksa na osnovni ugovor, kao i tri aneksa na Ugovor o dodatnim radovima, čime je povećana cena radova, uz produžavanje rokova za obavljanje posla. Izvođači su i od novog ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture tražili dodatne anekse, ali su odbijeni.

Put koji nikuda ne vodi

Trasa Ub – Lajkovac nikada nije puštena u saobraćaj, iako je prva započeta i završena na Koridoru 11. Razlog je što nije povezana ni s jednom drugom deonicom i predaleko je od Ibarske magistrale, da bi se vozila u tom delu mogla preusmeriti na nju. Nalazi se između dve deonice, Obrenovac – Ub i Lajkovac – Preljina, na kojima rade kineske kompanije i posle čijeg završetka će se kompletirati potez od Obrenovca do Ljiga i nadovezati na postojeći auto-put do Preljine.

(Novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    Natovka Mihajlović vam vedri i oblači po Stradiji,a vi ni pisnuti ne smete! Pa brišite komentar koliko vam god volja! Znam da boli istina! Nisam vam ja kriv!

  2. Odgovorno lice says:

    Da je sreće svi bivši ministri iz svih resora svih vlasti završe na robiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *