ЗОВУ ПУТИНА И ПРОГЛАШАВАЈУ НЕЗАВИСНОСТ!

ZOVU PUTINA I PROGLAŠAVAJU NEZAVISNOST!

10 aprila 2024

Ako Moldavija na proglašenje nezavisnosti gagauske autonomije reaguje slanjem trupa, regionalne vlasti će se obratiti za pomoć svima, uključujući i Rusiju, izjavila je za RIA Novosti šefica Gagauzije Evgenija Gucul.

Ona je prethodno napomenula da će autonomija Gagauza pokrenuti proces odvajanja od Moldavije ako vlasti u Kišinjevu odluče da se ujedine sa Rumunijom.– Nadam se da do toga neće doći, nadam se zdravom razumu naših vlasti, ali ako dođe do toga, kontaktiraćemo sve zemlje, naravno, uključujući i Rusku Federaciju – rekla je Gucul.

Istovremeno, ona je naglasila da autonomija Gagauza želi da ostane u sastavu Moldavije, ali da će „preduzeti mere“ ako vlasti te zemlje odluče da se ujedine sa Rumunijom.

– Zato što želimo da živimo u nezavisnoj Republici Moldaviji – objasnila je šefica autonomne oblasti.Rumunski premijer Marsel Čolaku je 4. aprila izrazio podršku ideji ujedinjenja sa Moldavijom, do kojeg bi moglo doći, između ostalog, ako republika uđe u EU.

Moldavski ministar inostranih poslova Mihai Popsoi je takođe izvestio da mnogi zvaničnici rumunske vlade, kao i članovi moldavskih političkih partija, promovišu ideju ujedinjenja dve države.

Parlamenti Moldavije i Rumunije prvi put su održali zajednički sastanak 2022. godine. Pre toga su se vlade dve zemlje sastajale više puta, formirane su zajedničke komisije i radne grupe u mnogim oblastima.

KOMENTARI2 komentara

  1. Pravda says:

    Idu na ruku Rusima, da ih srede o jednom trosku.

  2. Protokoli hrvackih ludaka says:

    Ako rumuni pripoje Moldaviju, Gagauzija žive Rusiju, Rusija zauzima Gagauziju, Rumunija mora da reaguje, Rusija šalje puno vojske u Gagauziju, međutim Rumunija samo može da gleda. Epilog: Rusija je preko Gagauzije koja je ušla u EU preko Moldavine i Rumunije postala deo EU 🤓. Ovo je rezon Veljka kreveljka Avramovića i 90% hrvata 🤡

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *