Зрењанинско позориште слави 70 година драмске сцене

Зрењанинско позориште слави 70 година драмске сцене

15 октобра 2016

zrenjanin-sala-pozoriste1_620x0

Изложба о историјату зрењанинског Народног позоришта „Тоша Јовановић“ поводом 70 година драмске сцене и 60 година луткарске сцене, биће отворена у тој кући у суботу, 15. октобра.

На изложби ће бити представљен историјат зрењанинског позоришта кроз фотографије, плакате, програме, скице, лутке и најважнија издања о тој установи.

Део изложбе посвећен је раду Драмске сцене на мађарском језику, која више не постоји, а посебна пажња посвећена је дечјем луткарском позоришту које од 1956. ради са великим успехом.

Изложба је настала сарадњом зрењанинског позоришта и Позоришног музеја Србије, а ауторка изложбе и каталога је Александра Милошевић, виши кустос Позоришног музеја Србије.

Поводом 15. октобра, Дана позоришта, сутра ће премијерно бити изведена представа „Ромео и Јулија“ Виљема Шекспира у режији Николе Завишића.

Здање у којом се данас налази позориште „Тоша Јовановић“ због специфичне архитектуре, очуваности и богате историје уврштено је у „Европску руту историјских театара“.

Некадашња зграда житнице, 1839. године преуређена је у позориште у ком је и данас смештена најстарија барокна сцена у земљи.

После рестаурације 1984. године изглед позоришне сале урађен је по угледу на онај из 1884. године, а Зрењанин је 1946. године добио професионалне глумце и Народно позориште названо по глумцу Тоши Јовановићу који је рођен у том граду.

Поред учешћа на Стеријином позорју, Битефу, међународним фестивалима у Бугарској, Албанији, Хрватској, Словенији, Румунији, Мађарској, Црној Гори, Македонији, позориште је током дугогодишњег рада освојило бројне награде позоришних фестивала, за представе обе сцене.

На Драмској сцени током 70 година одиграно је 455 премијера и 8.407 представа пред 2.735.077 гледалаца, док је за 60 година рада луткарске сцене приказана 331 премијера и одиграно 9.518 луткарских представа које је видео 1.957.671 гледалаца.

 

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u