Зрењанинско позориште слави 70 година драмске сцене

Zrenjaninsko pozorište slavi 70 godina dramske scene

15 oktobra 2016

zrenjanin-sala-pozoriste1_620x0

Izložba o istorijatu zrenjaninskog Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ povodom 70 godina dramske scene i 60 godina lutkarske scene, biće otvorena u toj kući u subotu, 15. oktobra.

Na izložbi će biti predstavljen istorijat zrenjaninskog pozorišta kroz fotografije, plakate, programe, skice, lutke i najvažnija izdanja o toj ustanovi.

Deo izložbe posvećen je radu Dramske scene na mađarskom jeziku, koja više ne postoji, a posebna pažnja posvećena je dečjem lutkarskom pozorištu koje od 1956. radi sa velikim uspehom.

Izložba je nastala saradnjom zrenjaninskog pozorišta i Pozorišnog muzeja Srbije, a autorka izložbe i kataloga je Aleksandra Milošević, viši kustos Pozorišnog muzeja Srbije.

Povodom 15. oktobra, Dana pozorišta, sutra će premijerno biti izvedena predstava „Romeo i Julija“ Viljema Šekspira u režiji Nikole Zavišića.

Zdanje u kojom se danas nalazi pozorište „Toša Jovanović“ zbog specifične arhitekture, očuvanosti i bogate istorije uvršteno je u „Evropsku rutu istorijskih teatara“.

Nekadašnja zgrada žitnice, 1839. godine preuređena je u pozorište u kom je i danas smeštena najstarija barokna scena u zemlji.

Posle restauracije 1984. godine izgled pozorišne sale urađen je po ugledu na onaj iz 1884. godine, a Zrenjanin je 1946. godine dobio profesionalne glumce i Narodno pozorište nazvano po glumcu Toši Jovanoviću koji je rođen u tom gradu.

Pored učešća na Sterijinom pozorju, Bitefu, međunarodnim festivalima u Bugarskoj, Albaniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji, Mađarskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, pozorište je tokom dugogodišnjeg rada osvojilo brojne nagrade pozorišnih festivala, za predstave obe scene.

Na Dramskoj sceni tokom 70 godina odigrano je 455 premijera i 8.407 predstava pred 2.735.077 gledalaca, dok je za 60 godina rada lutkarske scene prikazana 331 premijera i odigrano 9.518 lutkarskih predstava koje je video 1.957.671 gledalaca.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *