ŽRTVA ADVOKATA: Dobio spor, a izgubio pare

ŽRTVA ADVOKATA: Dobio spor, a izgubio pare

24 oktobra 2014

spor565467567U slučaju Petronija Grozdanovića (62) sud je, jednostavno rečeno, primenio dvostruke aršine, određujući različitu visinu sudskih troškova. Advokatu sa kojim je započeo spor, a zatim otkazao punomoćje posle tri ročišta, jer nije bio zadovoljan njegovim zalaganjem, sud je na ime zastupanja dosudio četiri puta veći iznos nego advokatici koja je spor okončala u Petronijevu korist.

I to nije kraj njegove agonije, jer Petronije, iako je dobio spor, svoj novac ne može da naplati, a po tužbi advokata kome je otkazano punomoćje, već mu na vrata kucaju izvršitelji.

Grozdanović je 2007. godine, radeći za firmu „Nisal“, doživeo povredu na radu u Banjaluci. Nije nameravao da tuži preduzeće, ali je nešto kasnije proglašen tehnološkim viškom, pa kaže, nije imao kud. Advokat mu je savetovao da traži odštetu od 8,4 miliona dinara, na šta je, iako naglašava da nije pohlepan – pristao. Na kraju procesa, dosuđeno mu je pola miliona odštete za povredu na radu i za advokatske troškove ukupno 203.000 dinara.

Ispostavilo se, međutim, da je prvi advokat pre dve godine tužbom tražio svoju naknadu, a isti (Osnovni sud u Nišu), dosudio različite iznose. Razlog je navodno vrednost spora od 8,4 miliona, iako je Grozdanović presudom koja nije naplaćena, dobio samo pola miliona. Advokatu sa kamatom, do današnjeg dana mora da isplati 375.000 dinara. Da muka bude veća, „Nisal“ je u reorganizaciji i pitanje je da li će uopšte moći da namiri svoje potraživanje.

– Sa suprugom živim od 9.000 dinara socijalne pomoći. Bili su izvršitelji i nisu ni imali šta da nam zaplene. Čovek sam bez ikakvih prava. Do penzije mi nedostaju još tri godine, ako ne bude promene, a nemam para da uplatim godinu i šest meseci staža za starosnu penzije – priča Petronije. – Sud je advokatu troškove odredio na osnovu vrednosti spora. Zanemario je činjenicu da mi je u međuvremenu dosuđeno 15 puta manje.

DVE TARIFE

– NE bežim od toga da mu platim ono što dugujem, ali tek kada ja naplatim odštetu, i to po tarifi koju je dobila advokatica. Njoj su za ročište priznavali 7.500 dinara, a ovom prvom, kome sam otkazao punomoćje, 26.500, neodržana ročišta su 4.500 za nju, a njemu čak 13.750 dinara – kaže Petronije.

KOMENTARI3 komentara

  1. Neša says:

    Verovatno je i ovaj "advokat" bio u štrajku i žalio se kako mu država skida kožu sa leđa.

  2. kamenko says:

    A pošto je povređen u Banja Luci zašto tamo ne pokrene sudski spor?

  3. Milovan says:

    Kakve ovo veze ima sa advokatom, sudija je taj koji je doneo ocakvu presudu, a njegov sadasnji advokat je trebao da ulozi zalbu i onda ne bi doslo do prinudne naplate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *