Žrtve „Oluje“ ekshumirane u Zadru

Žrtve „Oluje“ ekshumirane u Zadru

7 maja 2013

1344076154-olujaNadležni organi Hrvatske su na Gradskom groblju u Zadru završili proces ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava „Oluje“ srpske nacionalnosti, prenosi B92.

Ukupno su ekshumirani posmrtni ostaci 56 lica, saopšteno je danas iz Komisije za nestala lica.

Od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka uzeti su uzorci radi identifikacije metodom DNK analize.

Utvrdjeno je da su na navedenoj lokaciji u ranijem periodu, po pojedinačnim zahtevima porodica, ekshumirani posmrtni ostaci 10 lica, na osnovu preliminarno utvrdjenog identiteta.

Proces ekshumacija završen je 3. maja, a taj proces na Gradskom groblju u Zadru trajao je šest radnih dana.

Lokaciju je 2. maja posetio predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović, koji je naglasio značaj ubrzanja rešavanja slučajeva lica koja se vode kao nestala u vezi sa oružanim sukobima i saradnje nadležnih tela u regionu, imajući u vidu njegov humanitarni značaj, posebno za članove porodica nestalih lica.

U skladu sa potpisanim medjudržavnim dokumentima sa Hrvatskom i na temelju njih postignutih dogovora, ekshumacijama su, u svojstvu posmatrača, prisustvovli predstavnici Komisije za nestala lica.

Sprovođenjem ekshumacija na Gradskom groblju u Zadru nastavljen je proces ekshumacija grobnica u regionu Severne Dalmacije, u kojima su pokopane žrtve stradale u akciji hrvatske vojske i policije „Oluja“, koji je počeo 2001. godine ekshumacijama na gradskom groblju u Kninu gde su ekshumirani posmrtni ostaci 301 žrtve.

Proces je nastavljen ekshumacijom 31 posmrtnih ostataka na groblju Sveta Mara u Šibeniku u novembru 2012. godine, a identifikovani su i porodicama predati posmrtni ostaci 254 lica.

Nastavak ekshumacija je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronadju i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih, zaključuje se u saopštenju.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *