Зубин Мехта: Још од далеке 1958. Србија ми је у срцу!

Zubin Mehta: Još od daleke 1958. Srbija mi je u srcu!

27 juna 2017

IDEJA da se koncert Beogradske filharmonije održi na mestu gde će biti izgrađena nova koncertna dvorana apsolutno je genijalna, kao i činjenica da je od publike zatraženo da im kaže šta da sviraju. Govori ovako, uoči večerašnjeg spektakularnog koncerta na otvorenom, između Palate „Srbija“ i Ušća u Beogradu, u intervjuu „Novostima“, čuveni maestro Zubin Mehta.

Legendarni Mehta, koji će dirigovati grandiozno Finale Betovenove Pete simfonije i biti deo besplatnog koncerta koji će predvodi Gabrijel Felc, šef-dirigent našeg orkestra, kaže da je Betoven bio kompozitor pobeda, moći dobra nad zlom.

– Betoven uvek završava pobedom. Uzimajući u obzir kakav je ovaj koncert, nisam mogao da smislim ništa prikladnije do da završim velikom pobedom Pete simfonije – objašnjava nam Mehta.

Maestro nas odmah podseća i da će sledeće godine u Beogradu nastupiti sa čuvenim pijanistom Aleksandrom Madžarom, a program će, kako kaže, biti isti kao pre 60 godina kada je prvi put dirigovao u Beogradu – Debisijev „Prelid za popodne jednog fauna“, Simfonijske varijacije Franka i Berliozova „Fantastična simfonija“.

– Kada sam 1958. godine prvi put došao ovde, nisam birao program. Izabrali su ga za mene „Jugokoncert“ i gospodin Bijedić. Tada sam bio samo pomoćnik dirigenta u Liverpulu. Pre šezdeset godina, dirigovao sam prvi put. Mislio sam da sam veoma dobro pripremljen, orkestar je bio veoma ljubazan. Na primer, prvi put u Pragu, sa Češkom filharmonijom, imao sam veoma loše iskustvo. Apsolutno nisu hteli da mi izađu u susret. Bili su dobar orkestar, ali nisam se lepo proveo. Ovde jesam – kaže Mehta.

Sentimentalne uspomene na prvi dolazak u Beograd bude se u našem sagovorniku, jedinom dirigentu koji ima zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih i koji je 47 godina bio na čelu Izraelske filharmonije, a 13 godina predvodio je Njujoršku filharmoniju.

– Stigao sam u osam ujutru, našao sam taksi, ali sam znao samo jednu reč – „Jugokoncert“. Nisam znao ni adresu, ni broj telefona, ništa. Taksista se snašao, pa sam stigao u 8.20, kada je još bilo zatvoreno. Morao sam da sačekam da se neko pojavi i otvori kancelariju – opisuje nam svoj prvi dolazak u Beograd legendarni dirigent. – Ne sećam se tačno ko se pojavio, ali ko god da je bio, kasnio je i rekao „Da, da, čekali smo vas“, a ja sam odgovorio „Baš vam hvala što ste me čekali“. No, odveli su me u lep hotel, i posle toga je sve bilo u redu. Moram da vam kažem da sam ovde imao veoma dragog kolegu, koji je sa mnom studirao u Beču, Borislava Pašćana. On mi je bio važna veza u Beogradu, ali nije znao kada stižem, pa me ni on nije čekao na stanici.

Mehta nam kroz osmeh otrkriva da je, ipak od svega najbolje upamtio našu kuhinju i da se oduševio hranom. Pašćan ga je, kaže, vodio u Klub književnika, i „tamo smo sjajno jeli“.

Inače, na koncertu pod vedrim nebom filharmoničari će večeras izvesti 12 od 25 kompozicija, koliko je publika mogla da bira. Ubedljivi pobednik je numera „Danson br. 2“ Artura Markesa, za njim je „Valcer“ Šostakoviča, a slede „Dans makabr“ Sen-Sansa, „Grlica“ Hristića, „Vilijam Tel“ Rosinija. Na programu koncerta za oko 20.000 ljudi, koliko se procenjuje da će pratiti ovaj „Vudstok klasične muzike“, će biti i „Igra sa sabljama“ Hačaturijana, „Bolero“ Ravela, „Kas Valkira“ Vagnera, „Valcer cveća“ Čajkovskog, „U pećini gorskog kralja“ Griga, uvertiru „Karmen“ Bizea i „Imperijalni marš“ iz filma „Ratovi zvezda“ Vilijamsa.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *