Зубин Мехта стиже у Београд

Зубин Мехта стиже у Београд

14 априла 2017

kul-zubin-blagajna-bgf_620x0

НОВУ филхармонијску сезону, под називом „Пет елемената“, представили су јуче Иван Тасовац, директор Београдске филхармоније, и Габријел Фелц, нови шеф-диригент нашег најзначајнијег оркестра.

Сезона 2017/18. која почиње 29. септембра представљена је првог дана продаје карата за претплатнике, а Фелц који званично ступа на ову функцију у наредној сезони, заједно са Тасовцем је бројним претплатницима уручио нове сезонске пропуснице и промовисао књигу сезоне.

У правој филхармонијској атмосфери, Фелц и Тасовац су са диригентског подијума у нову сезону упутили представнике медија који су имали прилику да осете како је бити оркестарски музичар, будући да су седели за пултовима на бини, где филхармоничари увежбавају програм за сваки концерт.

Фелц се најпре обратио на српском и показао напредак у савладавању нашег језика, а директор Тасовац је симболично узвратио на немачком.

– Сезону „Пет елемената“ чини 25 концерата подељених у пет циклуса: „Земља“, „Вода“, „Ваздух“, „Ватра“ и тајанствени „Пети елемент“ – најавио је Фелц. – За сваки од њих ћемо свирати одличну музику. Мој први програм представља једну малу, личну традицију. Када ступам на функцију шефа–диригента, увек почињем истим програмом, Бетовеновом „Пасторалном“ и Штраусовом „Алпском симфонијом“.

Тасовац је најавио концерт са Зубином Мехтом, 18. марта, 2018. године у оквиру опроштајне турнеје славног диригента и ексклузивно открио да ће као солиста наступити наш чувени пијаниста Александар Маџар:

– Направићемо исти програм који је Мехта дириговао у Београду пре 60 година: Дебисијев „Прелид за поподне једног фауна“, Симфонијске варијације Франка и Берлиозова „Фантастична симфонија“.

Фелц је представио немачки национални програм Диригентски форум који је усмерен на будуће генерације диригената, а у који се, захваљујући Фелцу, од 2018. године први пут укључује и Београдска филхармонија.

Представљање сезоне се завршило пројекцијом кратког промо-филма о сарадњи шефа-диригента Габријела Фелца и Београдске филхармоније, у режији Милоша Шкундрића.

БРИГА ЗА ДЕЦУ

ТАСОВАЦ је говорио и о бризи за генерације нове публике коју ствара Филхармонија, најавио тридесет нових концерата за децу у наредној сезони, и актуелни конкурс за најлепши састав на тему „Шта је то Филхармонија“, који траје до 13. јуна.

Филхармонија наставља и традицију отворених проба када деца сваког месеце долазе да се упознају са музичарима, инструментима и оркестром. Тасовац је најавио и ново издање оркестарске академије „Филхадемија“, у складу са мисијом БФ која је „слична оној коју има ‘Политикин забавник’ – од 7 до 77“.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u