Зубин Мехта стиже у Београд

Zubin Mehta stiže u Beograd

14 aprila 2017

kul-zubin-blagajna-bgf_620x0

NOVU filharmonijsku sezonu, pod nazivom „Pet elemenata“, predstavili su juče Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije, i Gabrijel Felc, novi šef-dirigent našeg najznačajnijeg orkestra.

Sezona 2017/18. koja počinje 29. septembra predstavljena je prvog dana prodaje karata za pretplatnike, a Felc koji zvanično stupa na ovu funkciju u narednoj sezoni, zajedno sa Tasovcem je brojnim pretplatnicima uručio nove sezonske propusnice i promovisao knjigu sezone.

U pravoj filharmonijskoj atmosferi, Felc i Tasovac su sa dirigentskog podijuma u novu sezonu uputili predstavnike medija koji su imali priliku da osete kako je biti orkestarski muzičar, budući da su sedeli za pultovima na bini, gde filharmoničari uvežbavaju program za svaki koncert.

Felc se najpre obratio na srpskom i pokazao napredak u savladavanju našeg jezika, a direktor Tasovac je simbolično uzvratio na nemačkom.

– Sezonu „Pet elemenata“ čini 25 koncerata podeljenih u pet ciklusa: „Zemlja“, „Voda“, „Vazduh“, „Vatra“ i tajanstveni „Peti element“ – najavio je Felc. – Za svaki od njih ćemo svirati odličnu muziku. Moj prvi program predstavlja jednu malu, ličnu tradiciju. Kada stupam na funkciju šefa–dirigenta, uvek počinjem istim programom, Betovenovom „Pastoralnom“ i Štrausovom „Alpskom simfonijom“.

Tasovac je najavio koncert sa Zubinom Mehtom, 18. marta, 2018. godine u okviru oproštajne turneje slavnog dirigenta i ekskluzivno otkrio da će kao solista nastupiti naš čuveni pijanista Aleksandar Madžar:

– Napravićemo isti program koji je Mehta dirigovao u Beogradu pre 60 godina: Debisijev „Prelid za popodne jednog fauna“, Simfonijske varijacije Franka i Berliozova „Fantastična simfonija“.

Felc je predstavio nemački nacionalni program Dirigentski forum koji je usmeren na buduće generacije dirigenata, a u koji se, zahvaljujući Felcu, od 2018. godine prvi put uključuje i Beogradska filharmonija.

Predstavljanje sezone se završilo projekcijom kratkog promo-filma o saradnji šefa-dirigenta Gabrijela Felca i Beogradske filharmonije, u režiji Miloša Škundrića.

BRIGA ZA DECU

TASOVAC je govorio i o brizi za generacije nove publike koju stvara Filharmonija, najavio trideset novih koncerata za decu u narednoj sezoni, i aktuelni konkurs za najlepši sastav na temu „Šta je to Filharmonija“, koji traje do 13. juna.

Filharmonija nastavlja i tradiciju otvorenih proba kada deca svakog mesece dolaze da se upoznaju sa muzičarima, instrumentima i orkestrom. Tasovac je najavio i novo izdanje orkestarske akademije „Filhademija“, u skladu sa misijom BF koja je „slična onoj koju ima ‘Politikin zabavnik’ – od 7 do 77“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *