Zukorlić formirao Štab za odbranu Islamske zajednice

Zukorlić formirao Štab za odbranu Islamske zajednice

6 maja 2013

muftijaMešihat Islamske zajednice u Srbiji kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić održao je danas vanrednu sednicu na kojoj je, kako je saopšteno, formiran “Štab za odbranu Islamske zajednice”.

Ova odluka je, kako se navodi, doneta na osnovu informacija da su u toku „opsežne pripreme za novi napad na ustavni poredak Islamske zajednice u Srbiji po istom modelu koji se dogodio 2007. godine“.Odlučeno je i da se višečlana delegacija Islamske zajednice uputi u Sarajevo kako bi reis ul ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića informisala o aktuelnom stanju u Islamskoj zajednici u Srbiji.

Navodi se da je reč o prikupljanju potpisa sa navodnom namerom pomirenja i uspostavljanja jedinstva Islamske zajednice kojim se zapravo želi izmanipulisati što veći broj zaposlenih u toj verskoj zajednici tako što bi njihovi potopisi bili upotrebljeni za pokušaj neustavnog preuzimanja Islamske zajednice.

„Mešihat je takođe konstatovao da je medijsko-politička hajka na muftiju Muamer Zukorlića i njegove saradnike imala za cilj pripremanje terena za regrutovanje što većeg broja ljudi među zaposlenima i pripadnicima Islamske zajednice radi budućih antiustavnih postupaka i aktivnosti“, navodi se u saopštenju.

Sedmočlanim Štabom za odbranu Islamske zajednice rukovodiće potpredsjednik Mešihata i direktor Medrese Rešad Plojović.
Uloga Štaba biće, kako se navodi, preduzimanje svih potrebnih aktivnosti i poteza u cilju očuvanja ustavnog poretka i normalnog ambijenta za funkcionisanje organa i ustanova Islamske zajednice.

Mešihat je pozvao ulemu, aktiviste i vernike (džematlije) da se jave Štabu za odbranu Islamske zajednice radi uputstava o daljim aktivnostima. „Kao i 2007. uvereni smo da ćemo i ovaj put odbraniti Islamsku zajednicu. Svesni smo da je ovo cena naše odlučnosti da smo i nemirnoj slobodi dali prednost nad mirnim ropstvom, te da ostajemo dosledni očuvanju pune autonomnosti Islamske zajednice“, izjavio je nakon sednice mešihata muftija Zukorlić, navodi se u saopštenju.

Odnosi u Islamskoj zajednici u Srbiji bili su u centru pažnje javnosti nakon što je Zukorlić navodno pretukao imama Bekira Makića koji je jedan od zagovornika formiranja „jedinštvene islamske zajednice“.

(Presrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *