Zukorlić sa predstavnicima Bundestaga o autonomiji „Sandžaka“

Zukorlić sa predstavnicima Bundestaga o autonomiji „Sandžaka“

15 januara 2014

muftijaSandžački muftija Muamer Zukorlić razgovarao je sa predstavnicima Bundestaga zaduženim za jugoistočnu Evropu o Sandžaku kao prekograničnoj autonomnoj regiji u svetlu evrointegracija Srbije, Crne Gore i Balkana, kao i o uspostavljanju evropskog muftijstva.

Kako je danas saopštila Informativna služba sandžačkog mešihata, sa Zukorlićem, koji se nedavno povukao sa mesta predsednika mešihata Islamske zajednice u Srbiji, bili su predsednik novoosnovane Bošnjačke demokratske zajednice u Crnoj Gori Hazbija Kalač i potpredsednik Zajednice sandžačke dijaspore Ahmet Ahmetović.

Domaćini su, kako se navodi, pokazali veoma visok stepen interesovanja za ovu temu i izrazili spremnost za nastavak saradnje kako bi Sandžak u „duhu proklamovanih principa Evropske unije imao svoje mesto među evropskim regijama“.

Delegacija iz Srbije i Crne Gore je, kako se navodi, predstavila viziju prekograničnog evroregiona Sandžaka ukazujući na važnosti ovog projekta za sve njene građane, kao i za stabilnost u regionu.

U razgovoru je, ističe se, bilo reči i o stanju ljudskih prava u Srbiji i Crnoj Gori sa posebnim osvrtom na verska prava i neophodnost implementacije propisa jednakosti svih građana i zajednica bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost.

Razgovarano je i o ideji uspostavljanja evropskog muftijstva u cilju intenzivnijeg rešavanja brojnih muslimanskih pitanja u Evropi.

Kao posebno zanimljiv istaknut je razgovor sa predstavnikom spoljnopolitičkog odbora Bundestaga zaduženog za jugoistočnu Evropu, Josipom Juratovićem, koji je, kako se navodi u saopštenju, ukazao izuzetno zanimanje po pitanju Balkana.

(RTS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *