Žurba Vašingtona u strahu od Rusije

Žurba Vašingtona u strahu od Rusije

19 maja 2013

Boris AleksicPiše: Boris Aleksić

Odbornici skupština opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan uputili su otvoreno pismo državnom vrhu Ruske Federacije sa molbom da pomogne u zaštiti ustavnog poretka Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, kao i Rezolucije 1244 SB UN od jednostranih akcija Vašingtona, Brisela i Prištine, koji pokušavaju da nametnu rešenje isključivo u svoju korist. Srpski prvaci sa KiM u ovom važnom dokumentu ističu i da je sadašnja vlast u Beogradu pod pritiskom EU i SAD izigrala predizborna obećanja da će poništiti sve štetne ugovore koje je režim Borisa Tadića parafirao na štetu Srba sa Kosova i Metohije i Rezolucije 1244. Srpski narod u južnoj srpskoj pokrajini doneo je još 22. aprila 2013. godine odluku da konstituiše organe Autonomne pokrajine kako bi sprečio realizaciju briselskog sporazuma kojim se Srbi potčinjavaju „ustavnom“ poretku Tačijevog Kosova.

Kao reakciju na ove poteze Srba šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer upozorio je na mogućnost međunarodne arbitraže ukoliko Beograd i Priština ne primene dogovoreno. On je istakao da „nema još mnogo vremena da se definiše i usaglasi jasan i kredibilan plan implementacije dogovora iz Brisela,“ kao i da je „u ovom trenutku teško davati bilo kakve prognoze o ishodu rasprave o datumu za Srbiju u Evropskom savetu krajem juna.“ Takođe, Aleksandar Vučić je nedavno istakao da će nemački ministar Gvido Vestervele prilikom planirane posete Beogradu zatražiti potpisivanje plana primene briselskog dogovora.

Postoje i velike šanse da se u nastavak razgovora Beograda i Prištine uključe Evropska unija i SAD, kao supervizori briselskog dogovora od 19. aprila. Ovu opciju prihvataju i u državnom vrhu Srbije, pod izgovorom da bi „za takav ishod bila kriva isključivo prištinska strana, koja uporno pokušava da menja suštinu briselskog dokumenta.“ Podsetimo se da je tokom razgovora u Briselu Aleksandar Vučić tražio i dodatno angažovanje NATO pakta na KiM, iako je taj agresivni vojni savez okupirao južnu srpsku pokrajinu. Ovo znači da republička vlada prihvata i podržava posredništvo i nadzor SAD i EU u primeni briselskog sporazuma i nametanju rešenja Srbima sa KiM, koje može na kraju da dovede i do ponovnog angažovanja, na terenu prisutnog NATO pakta. Jasno je i da Vašington i Brisel trebaju da spreče značajniju ulogu Moskve kojoj se upravo nadaju predstavnici ugroženog srpskog naroda, jer Zapad strahuje od trijumfalnog povratka Rusije na Balkan. Na ovaj način se na jednoj strani jasno svrstavaju SAD, EU, NATO, Tačijev režim i vlast u Beogradu, dok na drugoj braneći Ustav Srbije i međunarodno pravo stoje Srbi sa KiM i Rusija. Nepravedna borba čini se, ali Rusija još uvek nije izrekla svoju završnu reč, što izaziva zebnju na Zapadu čija se strategija na Balkanu zasniva na izazivanju ratova, zločinima i promociji najgorih terorista i kriminalaca, što je i njena najveća mana.

Reakcija nekih predstavnika Vlade Srbije na molbu Srba upućenu predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i drugim visokim ruskim državnicima, dodatno ukazuje na spregu režima sa Vašingtonom i Briselom i njihov zajednički rad protiv Srba na KiM, ali i Rusije.

Ministar Rasim Ljajić je istakao kako je „neprimereno da kosovski Srbi traže pomoć od druge države, Rusije, koja nema mogućnosti da im pomogne“!On je kao alternativu Rusiji pored SAD i EU, ponudio verovali ili ne – Saudijsku Arabiju, u kojoj se žene još uvek kamenuju. Ljajić potcenjuje Rusiju koja se polako ali sigurno vraća na Balkan. Moskvi danas nije daleko Sirija u kojoj pomaže u rešavanju konflikta, dok je njena uloga u Latinskoj Americi i u drugim delovima sveta sve značajnija. Samim tim Rusiji ne može biti daleka Srbija sa kojom ima duboke i neizbrisive istorijske veze, ali i zajedničke strateške interese. Ministar Rasim Ljajić je takođe zaboravio da je ne tako davno Vladimir Putin pokazao Turskoj gde joj je mesto, kada je upozorio premijera Redžepa Erdogana da turska vojska ne sme da okupira Siriju.

Slično Rasimu Ljajiću i Aleksandar Vučić u svom omanjem tekstu „Srbi moraju u Evropu“ (!) poziva na jačanje veza sa SAD i Nemačkom, i iz nekog njemu znanog razloga ponovo podseća Srbe da je pao Berlinski zid. Za Vučića je Zapad isto što i ceo svet pa kritikuje nedovoljno male Srbe da „žive u prošlosti, uživajući, lakomisleno u herojskom otporu svakoj ideji koja bi dolazila iz sveta očekujući da neradom, podrškom s Marsa, ili neke druge planete, obezbede granice koje žele…“ Vučić je Rusiju smestio još dalje od Ljajića čak na Mars, u pokušaju da opravda svoju politiku. Pri tom on srpski narod kritikuje zbog „nerada“ što je tragikomično jer je Vučić ceo radni vek proveo dobijajući sredstva iz državnog budžeta, zastupajući čas jednu, čas drugu ideologiju. Svoj prvi stan na Novom Beogradu dobio je od Vlade Srbije, dok se borio za Veliku Srbiju. Sada se podjednakom žestinom bori za veliku Albaniju.

Međutim, reakcija vlasti na odlučan potez srpskog naroda sa KiM, ne završava se tu. Ivica Dačić je nedelju dana proveo u SAD. On je tom prilikom istakao da su „Amerikanci kroz istoriju učinili svet boljim.“ Premijer je najavio i stratešku saradnju Vašingtona i Beograda i dolazak američkih giganata u oblasti informacionih tehnologija u Srbiju. Prateći srpske medije neko bi pomislio da će nakon Dačićeve posete Epl, Gugl, Orakl itd. napustiti SAD i preći u Srbiju. Međutim, mediji u SAD su posvetili veoma malo pažnje Dačiću i njegovim najavama o IT revoluciji u Srbiji. Si En En je srpskom premijeru posvetio čak četiri rečenice u izveštaju objavljenom samo na njihovoj društvenoj stranici. Bela kuća je bila nešto izdašnija pa je u sedam rečenica izvestila javnost o susretu premijera Dačića i potpredsednika Bajdena. Bajden je srpskom premijeru čestitao na sporazumu sa Tačijem i zatražio potpunu primenu briselskih sporazuma. Potpredsednik SAD je predsedniku Vlade Srbije jasno poručio šta Vašington očekuje od njegove vlade, a to je da potpuno ukine srpsku državnost na KiM i zameni je šiptarskom. Dačić je poruku dobro razumeo i ovaj susret je posebno prokomentarisao za srpske medije istakavši da je „Bajden zadovoljan napretkom Srbije u rešavanju problema s Prištinom“ i da će „Vašington uticati na međunarodnu zajednicu da međunarodne snage ostanu što duže na Kosovu, pošto su to garanti mira i bezbednosti.“ Ovde se pojam „međunarodne snage“ jasno i isključivo odnosi na NATO, a to znači da na KiM nema mesta za Rusiju. Ivica Dačić je takođe istakao da je „posebno zadovoljan što je Bajden rekao da ne može da zamisli Evropu bez Srbije, pošto smo važni za političku i ekonomsku stabilnost čitave Evrope, i zato je važno da Srbija postane deo EU.“

Sve ove činjenice ukazuju na to da su aktivnosti SAD u nametanju rešenja za KiM, pojačane i da za konačan cilj imaju primenu briselskih sporazuma Dačić – Tači, preko kojeg bi srpska južna pokrajina postala isključivo vlasništvo NATO pakta, bez mogućnosti Rusije da se u nju vrati. Vučićeve i Ljajićeve medijske parole i poseta Dačića SAD-u predstavljaju odgovor prozapadne vlade na pismo Srba sa KiM ruskom državnom vrhu. Sa druge strane formiranjem organa AP Kosovo i Metohija jača primena Ustava Srbije u južnoj pokrajini i otvaraju se vrata za povratak Rusije u cilju zaštite srpskog naroda kojem preti genocid.

(Fondsk.ru)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *