ЗВАНИЧНА ЦРНА ГОРА И КРИВОКАПИЋ ПОНОВО УДАРИЛИ ПО СРБИЈИ

ZVANIČNA CRNA GORA I KRIVOKAPIĆ PONOVO UDARILI PO SRBIJI

3 juna 2021

U proteklih šest meseci Vlada Crne Gore i premijer Zdravko Krivokapić nisu učinili ni jedan potez koji bi opravdao negativan pristup i retoriku Srbije koji su u, najmanju ruku, nediplomatski, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

U Ministarstvu ističu da je tokom svih susreta i sastanaka preneta želja za unapređenjem odnosa sa Srbijom.„Crna Gora je za jedno od ključnih utemeljenja svoje spoljne politike opredelila dobrosusedsku i regionalnu saradnju. To je, imajući u vidu veličinu naše države, kao i geografski prostor, nacionalni interes svih njenih građana koji prevazilazi okvir mandata bilo koje Vlade i predstavlja dugotrajan cilj kojem sve političke partije i akteri treba da teže. Nakon uspostavljanja nove Vlade, kao jedan od naših prioriteta definisali smo potrebu za poboljšanjem odnosa sa svim susedima, posebno sa Srbijom – o čemu govori iskrena želja premijera Krivokapića da što skorije ugosti premijerku Anu Brnabić, poziv u prvoj nedelji mandata ministra Radulovića upućen ministru Selakoviću, kao i brojne posete naših ministara Republici Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Iz crnogorskog ministarstva dodaju da je nemoguće zatvarati oči pred zabrinjavajućom retorikom i medijskim navodima koji su, kako navode, od samog početka usmereni protiv premijera Krivokapića i Vlade Crne Gore.

„U tome je učestvovao sami državni vrh Republike Srbije, koristeći neprimeren rečnik poput „mlakonja“, ministri u njihovoj Vladi, kao i nižerazredni funkcioneri SNS, koji se na dnevnoj osnovi služe terminologijom koja apsolutno ne priliči duhu dobrosusedstva. Zdravko Krivokapić je ne samo premijer jedne nezavisne države, već i ugledni univerzitetski profesor. Nepoštovanje njegovog društvenog statusa i gotovo nepristojna komunikacija, više govori o svojstvima ljudi koji ga napadaju, a da ne govorimo što predstavlja uplitanje u unutrašnja pitanja druge države – Crne Gore, članice UN, NATO-a, koja je najdalje odmakla u pregovorima sa EU. Smatramo nedopustivim da bilo ko, pa ni Srbija, ima paternalistički odnos prema državi Crnoj Gori, njenom premijeru i Vladi. Tim pre što u proteklih šest meseci, ni ova Vlada, ni ovaj premijer nisu učinili ni jedan potez koji bi opravdao ovakav pristup i retoriku koja je u, najmanju ruku, nediplomatska. Naprotiv, od samog početka mandata ove Vlade, tokom svih susreta i sastanaka preneta je želja za unapređenjem odnosa sa Srbijom“, piše u saopštenju.

Dodaju da je Crna Gora država svih njenih građana, bez obzira kako se nacionalno osećali – ona pripada svima.

„Svi građani su jednako konstitutivni, jer je svaki od njih, tokom istorije, neko mačem, neko znanjem, neko radom – neizostavno i neizbirisivo utkao deo sebe u Crnu Goru. Našu Crnu Goru. Stoga prava i jedina adresa za prevazilaženje eventualnih problema i ostvarivanje punih prava svih građana je Vlada Crne Gore i država Crna Gora. Nemamo luksuz da se odreknemo jednog jedinog čoveka. Naprotiv, želimo socijalnu inkluziju svih građana. Stoga je bilo kakvo „prisvajanje“ 30 odsto naših građana neprimereno, i moglo bi se protumačiti kao mešanje u unutrašnje stvari jedne suverene države“, dodaje se.

Crnogorsko ministarstvo ističe zahvalnost građanima Srbije na donaciji vakcina, kao države koja je prva pritekla u pomoć Crnoj Gori.

„Tokom istorije, Crna Gora je to isto činila za Srbiju. To je nešto što prijatelji rade, čak i kada postoje različite percepcije o pojedinim pitanjima. Crna Gora je spremna, sa velikim zadovoljstvom, da pomogne Srbiji u svim onim oblastima u kojima predvodi regionalne procese – poput EU integracije, saradnje sa NATO u skladu s ambicijama Srbije, kao i svim drugim gde možemo naučiti jedni od drugih. Jedino na taj način možemo imati ravnopravan i iskren odnos, u kom nema i ne može biti „starijeg“. Međusobno poštovanje suverenosti i nezavisnosti, institucija i zvaničnika je jedini odnos na kom je moguće obnavljati i dalje graditi naše odnose, u duhu dobrosusedstva, prijateljstva i istorijskih veza naše dve države“, zaključuje Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore, a prenosi RTCG.

(Sputnjik)

KOMENTARI12 komentara

 1. Zoran says:

  Jel potpisa SPC sa CG to oko vlasnistva?

 2. Kosovac says:

  Ministar spoljnih poslova Crne Gore Đorđe Radulović je takođe potpisnik ANTISRPSKE Deklaracije o Zajedničkom jeziku. SOROŠOID. Sve je to znao Zdravko Krivokapić, pa ga je zato i predložio za ministra. Zar neki u Crnoj Gori i Beogradu imaju još iluzija da će takav čovek biti blagonaklon prema Srbima u Crnoj Gori i prema Srbiji? ……………Čuješ, gegula Radulović, žali se i pati što Srbija ima „paternalistički odnos prema Crnoj Gori“. Zaista, vrlo bedno izgledaju ove sluge kada moraju da ispune nalog dobijen od strane Zapada. Kao Češka prema Rusiji.

 3. Rista says:

  Zapadno projektovano retorikanje. Pa čujte Crnogorci, vi pre svega niste narod, nego malo prevelika opština Srbije. Drugo, svi ste Srbi ali je pola od vas krenulo putem pokrštavanja i putem državnog genocidnog stava prema svojoj jačoj braći Srbima, koji su stučeni od NATOa. A usput su vas podvalili da ste Crnogorski narod, nacija jel, što zaista niste. Vi ste Srbi. Vaših nekoliko dilera drogom i cigaretama je iskoristilo slabost Srbije i uz podršku NATOa napravilo NATOu i SEBI državu. To niukom slučaju nije država Crnogoraca. Jeste nekad bila država ali samo kao beznačajna oblast Srbije i to ste postali jer čak ni Turci nisu bili zainteresovani za šaku bednih Srba na vrletima vaših planina gde se ni koze ne penju previše. Nije važno, vi ste naša braća i mi smo vas podigli iz pepela bar dva puta i napravili od vas ponosne ljude. Ko vam napravio Titograd? Ko vas digao na noge junačke posle zemljotresa? Srbi iz Srbije. Nije ni to važno, vi ste naša braća ali nažalost, šaka kriminalnog jada je iskoristila priliku i otcepila vas od Srbije. E, sad malo i istine. Trećina Crne Gore je danas pod okupacijom Albanaca i vi to znate ali vas ta beda od kriminalaca neprekidno nateže ko budale, iako sami vidite zla očima. To zlo vi nećete i niste u stanju da rešite ali da ste u Srbiji, sigurno bi bilo drugačije ili u najmanju ruku imali bi ste nadu kao deo jedne države koja je ipak nešto. Danas, kad su vas vaši kriminalci otcepili da bi dobili oprost zbog švercovanja italijanskih cigara i albanske droge, vi ste Srbiju osakatili i polako zauzimate nacistički stav i prema Srbima i prema Srbiji. A ne shvatate da niste veći od jednog omanjeg gradića koji je na malo širim prostorima i da tako mali i pritisnuti sa NATO budžama, Hrvatima koji vas već cepaju i otimaju delić po delić naše Srpske zemlje i Albanskim hijenama nemate ama baš nikakve šanse da preživite ovaj vek. Vi niste na nivou ni jednog omanjeg grada sa milion stanovnika. Po snazi ste manji i slabiji. To vi, narod, znate. Vi nemate ni sredstava ni stanovnika da imate baš sve državne ustanove i organizacije kao što su vojska, policija, precedništvo, skupština i slična državna sranja koja vas tamo koštaju jednako kao i celu Srbiju samo što Srba ima oko 7 miliona a vas oko 500 hiljada. Gde ste umislili da idete, gde ste pošli, kuda vas mutne vode nose, jadnici? Nisu Srbi vas izgubili, neće vas Srbija uništiti, ali hoće Zapad, Albanci i Hrvati. Kada vidim kako bezdušno uništavate svoju SPC, kada vidim šljam koji vlada Crnom Gorom, ne čudim se više. Kažu, odno vrag šalu. Gde nestade čuveni Crnogorski ponos?

  • Rocks says:

   Rista potpisujem sve što si napisao,ali sad je problem za ove kenjce koji su potrčali u Nato mafiju kako se otrgnuti od glavnog kapoa.Jasno je odavno da su Nato smradovi globalna nemilosrdna mafija kombinirana sa hitlerovskim nacizmom.Iz kosmosa se vidi da Krivokapić ne smije ni prnut a da ne pita glavnog bosa.

  • persida says:

   Sto pre nestane Crna gora, svima ce biti lakse. Vise postujem i Albance od Montenegrina, to su jajare komunisticke koje su Srbiji zabole noz u ledja kad je bila pod bombama. Da bog da nestali sto pre.

  • persida says:

   Risto, pa ti se rasplaka nad izdajnicima Srbije? Sta me briga ko vlada Crnom gorom. Samo zelim da im Srbija zatvori granice za sva vremena. Bezuslovna ljubav postoji samo u knjigama.

  • Veliki brat says:

   @Rista Crna Gora ne može imati i plaćati sve državne institucije (predsjedništvo, vlada, parlament, vojska, policija), puno manje države poput Luksemburga, Lihtenštajna, Monaka, Andore, San Marina to mogu. Kako to? Da ti nisi malo pogriješio?

 4. Gagi says:

  Vrlo su mi interesantne osude da je uvek neko drugi kriv, te Soros pa onda Nato pa EU pa, kurta i murta. Krivi smo mi sami, odnosno, najgori hohstapleri iz naseg naroda koji su tu praksu stekli jos u nametnutom titinom sistemu. Taj siledjiski okupacioni sistem je nametnuo svakodnevnu praksu duhovnog posrnuca izdaje i prodaje najrodjenijih. To je bila ulaznica u taj system blagostanja i "sigurne" buducnosti.Cemu se mi danas cudimo i o cemu raspravljamo, perjanice tog najgoreg ljudskog poriva - izdaje su i danas visoko pozicionirani "usrecitelji" naseg zivota i buducnosti. Srpski narod je danas anesteziran i drogiran, nauceni smo da zivimo bez rada i truda, "radio ne radio svira mi radio" je bila osnovna zivotna maxima. To se nastavilo do danasnjih dana,drzava kavaljerski placa i daje pare svakakvim udruzenjima, pokretima, organizacijama koji nicim ne doprinose boljitku drzave. Para ima za sve i svakoga, lici mi sve TO na ono titino vreme kada su svi bili podmireni dok se posao unistavanja Srba ne zavrsi. Ista je takva situacija sa albancima i crnogorcima, svim ostalim narodima u nasem regionu - nekadasnjoj Srbiji. Najgori neradnici su izabrali laksi put za svoj zivot koji se zove "politicki pragmatizam", ama ne, obicna seljacka jajarska prevara najgorih iz naseg roda. Svako ko je stekao bogatstvo i udoban zivot u ovoj osakacenoj i napacenoj Srbiji je olos najgore vrste, radi li se to u zajednici i narodu koji je okupiran i pod stalnim ugrozavanjem neprijatelja. Simbolicno, nasa propast pocinje ubistvom Kralja Aleksandra (kakav god da je bio) i tada se obezvredjuje nase stradanje i zasluge koje smo izborili. Tada su neprijatelji napravili prostor za njihovo delovanje, kada nema macke misevi kolo vode. Ovo danas je obicna karikatura naseg naroda, potkupljivanjem najgorih su nam oteli sustinu naseg bica, znaju neprijatelji TO odlicno da rade, na taj nacin su napravili svoju "pobednicku" istoriju. Elem, smatram da je najveci problem nas duh, odnosno crkva. Ona nije uspela da se oporavi, bez obzira sto smo imali izuzetne duhovnike, oni su takodje unakazeni i nisu u stanju da dodju sebi. Virus komunizma 19 je kod njih jos prisutan, vise vole da se druze sa mocnim prevarantima naseg naroda nego sa obicnim Bozjim vernicima. I oni vole zivot bez dugotrajnog molitvenog klecanja i zrtvovanja, Mercedes i Audi su danas njihov duhovni i egzistencijalni status. Laz i prevara su dodtigli svoj vrhunac, vise nema gde, priroda mora da reaguje, NESTO novo ce se desiti jer ovako vise nije moguce, neprirodno je.

 5. Mirjana says:

  Ne želi on ravnopravne i slobodne Srbe u Crnoj Gori, nego ugnjetene i porobljene od strane milogorja i dukljanizma. Nesrpski crnogorci i savremeni dukljani nastali su od bivših Srba. Zato uvek će biti neprijateljski nastrojeni prema Srbima u Crnoj Gori, pogotovu kad se oni bore za svoja prava. Zamislite da na popisu u Crnoj Gori se pokaže da Srbi imaju relativnu većinu (dok na poslednjem popisu Crnogorci imaju relativnu većinu), to bi značilo da je Crna Gora još jedna srpska država. Time bi postala sporna sadašnja nezavisna Crna Gora napravljena kao antisrbija, za njih je to smrtna opasnost. Ni Zapadu to ne odgovara, jer time propada njihov projekat na kome su dugo radili. Zato i dalje će gnjaviti Srbe u Crnoj Gori, plus optuživaće Srbiju kao što radi ovaj mamlaz.

 6. Mirjana says:

  Evo ovde Radulović otkriva sam sebe, i čega se milogorci boje: "Nemamo luksuz da se odreknemo jednog jedinog čoveka. Naprotiv, želimo socijalnu inkluziju svih građana. Stoga je bilo kakvo „prisvajanje“ 30 odsto naših građana (to je procenat Srba u CG) neprimereno, i moglo bi se protumačiti kao mešanje u unutrašnje stvari jedne suverene države“. Nije reč o prisvajanju, nego milogoraca i dukljana u Crnoj Gori bi bilo sve manje i manje ako Srbi u Crnoj Gori prestanu biti kontrolisano roblje. Njegova "suverena Crna Gora" više ne bi mogla biti dukljanska i milogorska, to znači da bi Crna Gora ovakva kakva je danas nestala, umrla bi.

  • Gagi says:

   Mirjana... Sve je to najobicniji ljudski olos, navikao ih tita da zive besplatno. Zar mislis da bi Doda voleo Srbe da mu neko sa strane gura pare da ON bude velika narodna majka i nezmenljivi politicar. UVEK je Srpski seljak platio cenu svih tih eksperimenata, jedini koji danas nemaju "kombinacije" su oni koji nesto stvaraju svojim radom i trudom. Nazalost, ovi koji danas vladaju su te postene ljude zaduzili, taj nas narod, ni kriv ni duzan, morace da placa lep zivot i "pamet" ovih koji nas vode u srecnu buducnost. A. mozda i nece, ovi titini napredni pioniri su vlast i vlasnici ove drzave,prodavace deo po deo imanja mucenika iz I rata, sta ih briga. Neprebolne rane i izgubljeni udovi su zapravo zrtvovani zbog njihovog udobnog zivota, oni su JEDINI titini i Lazarovi "Srbi" koji ce nam osvetliti buducnost, vec su TO u velikoj meri ucinili.

 7. Pera Vol says:

  Borba između onih koji negiraju Crnu Goru i onog Krivokapića koji negira Crnu Goru je žestoka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *